Tα έργα στην Ακρόπολη, εξακολουθούν να προκαλούν αντιπαράθεση, με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων να δημοσιοποιεί το αίτημα αναπομπής και ακύρωσης που έκανε για την απόφαση των αρμοδίων υπηρεσιών που ενέκριναν τη μελέτη για τη διαμόρφωση των διαδρόμων στην Ακρόπολη.
Σύμφωνα με τον ΣΕΑ: «Δυστυχώς, στην περίπτωση της διαμόρφωσης των νέων διαδρομών επισκεπτών στην Ακρόπολη, καμία από τις νόμιμες διαδικασίες δεν τηρήθηκε ή δεν τηρήθηκε επαρκώς, με αποτέλεσμα το ΥΠ.ΠΟ.Α. και η χώρα, ενώ μέχρι πρότινος αποτελούσε πρότυπο για το αναστηλωτικό έργο στην Ακρόπολη και σε άλλα μνημεία, σήμερα να διασύρεται στα μάτια των πολιτών στη χώρα μας και διεθνώς.»
Ειδικότερα οι αρχαιολόγοι επισημαίνουν ότι:
(α) «η Σύμβαση Δωρεάς με το Ίδρυμα Ωνάση για τα έργα στην Ακρόπολη, όπως και οι τροποποιήσεις της, δεν κυρώθηκαν από την ελληνική Βουλή και δεν εκδόθηκαν σε νόμο, όπως είναι η πάγια διαδικασία για να αποκτήσουν ισχύ οι συμβάσεις δωρεάς με το ελληνικό δημόσιο.»
(β) Υπάρχουν παρατυπίες στη διαδικασία ανάθεσης της μελέτης για τις διαστρώσεις και δεν τηρήθηκαν όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.
(γ) Η μελέτη δεν πληροί τις νόμιμες προδιαγραφές για έργο προσβασιμότητας σε μνημείο, όπως και ότι «δεν υπογράφεται από αρχιτέκτονα μηχανικό, και μάλιστα ειδικευμένο στις αποκαταστάσεις ή/και μηχανικό έμπειρο σε έργα προσβασιμότητας, αλλά από 2 τοπογράφους μηχανικούς και έναν πολιτικό μηχανικό».
(δ) Κατά την υλοποίηση της πρώτης φάσης του έργου η εκτέλεση της μελέτης δεν έγινε με βάση όσα ορίζονται στην εγκριτική απόφαση.
(ε) Υπάρχει παράνομη καταστροφή και φθορά αρχαιοτήτων στο πλαίσιο των έργων που εκτελούνται.»
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΑ ζητά «να ανακληθεί και να ακυρωθεί η εν Κοινή Απόφαση ΓΔΑΠΚ-ΓΔΑΜΤΕ που εγκρίνει τα έργα της Ακρόπολης. […]
-να μην υλοποιηθεί η δεύτερη φάση του έργου και οποιαδήποτε άλλη επέμβαση χωρίς την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών και της επιστημονικής δεοντολογίας.
-να ανατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες η εκπόνηση ενός διαχειριστικού σχεδίου για τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, το οποίο να τεθεί σε διάλογο με την επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα και διεθνώς.
-τα έργα στην Ακρόπολη να χρηματοδοτούνται από το ελληνικό δημόσιο.»
Δηλώσεις Αναγνωστοπούλου
Η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε μπαράζ διεθνούς κριτικής για τις ασφαλτοστρώσεις
“Το μπαράζ της διεθνούς κριτικής για τις τσιμεντοστρώσεις της κ. Μενδώνη στην Ακρόπολη συνεχίζεται.
Αυτή τη φορά έχουμε νέο κόλαφο από ρεπορτάζ του αμερικάνικου PBS που αποκαλύπτει ότι η UNESCO είναι δυσαρεστημένη για τον τρόπο με τον οποίο έχει συμπεριφερθεί η κυβέρνηση και για το γεγονός ότι έπρεπε να μάθει για την κατάσταση από τρίτους, καθώς δεν είχε καμία πληροφόρηση από το υπουργείο Πολιτισμού.
Και εμείς, όμως, στην Ελλάδα πληροφορούμαστε για τόσο σημαντικές εξελίξεις από τα Μέσα του εξωτερικού, κάτι που μας θυμίζει μαύρες περιόδους της ιστορίας μας”, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Πολιτισμού Σία Αναγνωστοπούλου.Αντιλαμβάνεται ο κ. Μητσοτάκης την τεραστίων διαστάσεων δυσφήμιση της χώρας διεθνώς από τους χειρισμούς της υπουργού του;
Η Ακρόπολη δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, ανήκει στην ανθρωπότητα και την αιωνιότητα. Είναι το κορυφαίο μνημείο της χώρας και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, ένα μνημείο του μέτρου και της αρμονίας, αλλά και παγκόσμιο σύμβολο της Δημοκρατίας.
Να σταματήσουν άμεσα όλες οι διαμορφώσεις που κακοποιούν το τοπίο της και με νηφαλιότητα να γίνει ευρεία επιστημονική διαβούλευση στην Ελλάδα και διεθνώς, όπως ζητά η UNESCO, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή διεπιστημονική και κοινωνική συναίνεση, αποδοχή και καταξίωση.
Αυτό είναι που πρέπει να γίνει και αυτό θα συνεχίζουμε να θέτουμε.
Τι απαντά η Μενδώνη
Σε δηλώσεις της τομεάρχου Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ απαντά με ανακοίνωσή της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, όπου ανάφερεται:
«Ο κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ και της τομεάρχου Πολιτισμού του δεν έχει τέλος. Διασύρουν διεθνώς τη χώρα χρησιμοποιώντας ψεύδη και κατασκευασμένες “ειδήσεις”. Χρησιμοποιούν το όνομα της UNESCO για να στηρίξουν τους ανυπόστατους ισχυρισμούς τους.
Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων και πολιτικής ηγεσίας, είναι σε συνεχή συνεργασία με την UNESCO, για όλα τα θέματα που αφορούν στα εγγεγραμμένα μνημεία της χώρας μας στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένης και της Ακροπόλεως».