«Μόνο το 1.03 % των μελών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποχωρήσει» δηλώνει ο Στέφανος Κασσελάκης.
«Μόνο το 1.03 % των μελών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν

Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν! Χωρίς να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις και πάντως δίχως να λάβει πρακτική μορφή η έντονη αμφισβήτηση, που υπάρχει στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ για πολλές από τις κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη, ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Ουσιαστικά, το συνέδριο θα συγκληθεί κανονικά την Πέμπτη, – παρά την άποψη κάποιων να αναβληθεί – περιθώρια έκτακτης συνεδρίασης κεντρικής επιτροπής την Τετάρτη δεν υπάρχουν πλέον, οι δε σκέψεις που κυκλοφορούσαν αυτό το διήμερο και έφταναν μέχρι και στο σημείο για πρόταση μομφής κατά του κ. Κασσελάκη και καθαίρεσή του από το αξίωμα, δεν τέθηκαν καν στο τραπέζι της συζήτησης.

Τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν να συνεχιστεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το απόγευμα της Τρίτης, ώστε να δώσει το παρών και ο πρόεδρος του κόμματος, που επιστρέφει από το Λονδίνο. Και στη συνεδρίαση αυτή να ζητηθεί από τον κ. Κασσελάκη να αποσαφηνίσει το πλαίσιο της συνεδριακής διαδικασίας, ώστε να μην υπάρξουν άλλοι αιφνιδιασμοί, όπως αυτή με την αποστολή του ερωτηματολογίου στα μέλη του κόμματος το περασμένο Σάββατο.

Ο ελιγμός αυτός, ή, κατ’ ορισμένους και η αναδίπλωση κορυφαίων στελεχών, κρίθηκε αναγκαίος λόγω των συσχετισμών, που δεν επιτρέπουν μετωπική σύγκρουση αυτή την ώρα με τον κ. Κασσελάκη. Ωστόσο η δυσφορία για τις κινήσεις του προέδρου, όπως το ερωτηματολόγιο, που προκάλεσε την αρχική έκρηξη, αλλά και η επιστολή με την οποία ο αρχηγός του κόμματος γνωστοποίησε στα μέλη της πολιτικής γραμματείας ότι δεν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση, ήταν τεράστια.

Η επιστολή αυτή θεωρήθηκε από πολλούς ως προσβολή του οργάνου, καθώς ο κ. Κασσελάκης μεμφόταν τα μέλη της ΠΓ ότι κυνηγούν χίμαιρες και τροφοδοτούν συνωμοσιολογίες πως ο ίδιος επιχειρεί να φτιάξει «κόμμα ΙΧ», τάραξε τα νερά.

«Σε αυτό τον αγώνα οι χίμαιρες και τα σενάρια συνωμοσιολογίας δεν πρέπει και ούτε αφορούν κανένα στο ΣΥΡΙΖΑ», απαντά η Πολιτική Γραμματεία. Και προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρχηγικό κόμμα, αλλά ένα κόμμα μελών.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας:

H ΠΓ εξέδωσε εκτενή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η ΠΓ καλεί τα μέλη του κόμματος από την κορυφή μέχρι τη βάση να δώσουν ενωμένα τους αγώνες που έρχονται. Στο συνέδριο του κόμματος», και πως «σε αυτό τον αγώνα οι χίμαιρες και τα σενάρια συνομωσιολογίας δεν πρέπει και ούτε αφορούν κανένα στο ΣΥΡΙΖΑ».

Επιπλέον αναφέρεται ότι «είμαστε κόμμα μελών, όχι κόμμα στελεχών και βεβαίως όχι ένα αρχηγικό κόμμα. Είναι λοιπόν η ώρα των μελών τα οποία και έχουν το λόγο». Τονίζεται δε ότι «ως κόμμα των μελών, οργανώνουμε το διάλογο, χωρίς απαγορευμένες ερωτήσεις, χωρίς να αποκλείουμε τα μέλη από τη δυνατότητα να αξιολογούν όλα τα ηγετικά κλιμάκια. Από τον πρόεδρο μέχρι και τις εκλεγμένες νομαρχιακές επιτροπές».

Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «για πρώτη φορά μετά από χρόνια η κοινωνία βγαίνει ξανά στο προσκήνιο» και πως «η περίοδος ακινησίας που ξεκίνησε με τον περιορισμό των μετακινήσεων λόγω πανδημίας και κράτησε μέχρι και πριν λίγο καιρό λαμβάνει τέλος». Τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει και στηρίζει «το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα» και το κίνημα των αγροτών. Συγκεκριμένα επ’ αυτών αναφέρεται: «Το μεγαλειώδες φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα διαμορφώνει πολιτικές εξελίξεις και υπερασπίζεται αξίες. Υπερασπίζεται την αλληλεγγύη, την ίδια την αξία της γνώσης, τις ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες σε πρόσβαση σε αυτή ανεξάρτητα από την οικονομική δυνατότητα. Υπερασπίζεται το κόπο των φοιτητών και των οικογενειών τους απέναντι στην αγοραία και χυδαία αντίληψη ότι όλα αγοράζονται και πουλιούνται. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις των αγώνα των φοιτητών και των εκπαιδευτικών για δημόσια παιδεία και τήρηση του συντάγματος. Το κίνημα των αγροτών δίνει μια μάχη όχι μόνο για τα δικά του συμφέροντα, όχι μόνο για την επιβίωση της αγροτικής παραγωγής, αλλά για να υπερασπιστεί το σύνολο της κοινωνίας απέναντι στην ακρίβεια, στην εγκατάλειψη μεγάλων κομματιών της υπαίθρου, στην προοπτική να απαξιωθεί μεγάλο κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του αγροτικού κινήματος με τα στελέχη του και με τεκμηριωμένες θέσεις για την αντιμετώπιση του άμεσου και καυτού προβλήματος που βιώνουν».

Αναφέρεται ότι «μέσα σε αυτή τη συνθήκη κινητοποιήσεων, αποδεικνύεται ότι η απόπειρα συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας που επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη πάει χέρι χέρι με την παραβίαση βασικών κανόνων το κράτους δικαίου» και πως «το συντριπτικό ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου δεν είναι απλά μια διεθνής δημοκρατική απόδειξη και ντροπή για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι και η συνθήκη που φέρνει τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις μπροστά στην τεράστια ευθύνη να συντονίσουν τις δυνάμεις τους και να πορευτούν με κοινό βηματισμό στο δρόμο υπεράσπισης της δημοκρατίας και της κοινωνίας».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «μέσα σε αυτό το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον βαδίζουμε προς το έκτακτο συνέδριό μας, και τις ευρωεκλογές» και σημειώνεται ότι «στην πορεία αυτή πορευόμαστε με σεβασμό στην προσωπικότητα των μελών και των στελεχών μας, στις ψηφισμένες θέσεις μας, στη συλλογικότητα και στο καταστατικό μας. Αυτό αφορά όλους και όλες μας. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο».

«Δίνουμε το λόγο στα μέλη με τρόπο οργανωμένο. Για να αξιολογηθεί η δουλειά όλων μας. Για να επιβεβαιώσουμε την ευρεία φυσιογνωμία και ταυτότητα μας. Συσπειρώνουμε πολίτες από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Δεν διχάζουμε αριστερούς, κεντροαριστερούς, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγους, ριζοσπάστες και προοδευτικούς πολίτες του κέντρου. Ενώνουμε δυνάμεις. Ενώνουμε τις καλύτερες παραδόσεις του αριστερού και προοδευτικού κινήματος», τονίζεται.

Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι «θα αποκρούσουμε κάθε προσπάθεια των πολιτικών μας αντιπάλων να περιορίσουν τη φυσιογνωμία και την ευρύτητα μας, όπως αυτή περιγράφεται στη διακήρυξη και τις ομόφωνα ψηφισμένες θέσεις μας προς το συνέδριο». Επιπλέον αναφέρεται ότι «αγωνιστήκαμε ασταμάτητα για τη διεύρυνση, την ανασυγκρότηση και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ζήσαμε την ανταπόκριση του προοδευτικού κόσμου στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση και στην εκλογή Προέδρου, τόσο το Μάιο του 2022 όσο και το Σεπτέμβρη του 2023. Εργαζόμαστε για να ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός του κόμματος».

Τονίζεται επιπλέον ότι «είμαστε κόμμα μελών, όχι κόμμα στελεχών και βεβαίως όχι ένα αρχηγικό κόμμα. Είναι λοιπόν η ώρα των μελών τα οποία και έχουν το λόγο». Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρεται ότι «ως κόμμα των μελών, οργανώνουμε το διάλογο, χωρίς απαγορευμένες ερωτήσεις, χωρίς να αποκλείουμε τα μέλη από τη δυνατότητα να αξιολογούν όλα τα ηγετικά κλιμάκια. Από τον πρόεδρο μέχρι και τις εκλεγμένες νομαρχιακές επιτροπές».

Στη συνέχεια αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Καλούμε τα μέλη να επιβεβαιώσουν το θεμέλιο της φυσιογνωμίας μας με την καθολική τους συμμετοχή. Αναβαθμίζουμε την πολιτική μας λειτουργία με τακτικές συνεδριάσεις, πολιτικό σχεδιασμό και οργανωμένη εξωστρέφεια. Αξιοποιούμε όλα μας τα στελέχη. Προστατεύουμε τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες από δημόσιες τοποθετήσεις που αποπροσανατολίζουν από τα μεγάλα προβλήματα. Ξεδιπλώνουμε τις πρωτοβουλίες μας εκεί που η κοινωνία δοκιμάζεται. Τα πετυχημένα περιφερειακά μας συνέδρια είναι αποτύπωση αυτής ακριβώς της επιλογής. Ξεκινάμε τις καμπάνιες για την ακρίβεια και τη στέγη αναδεικνύοντας προοδευτικές και τεκμηριωμένες λύσεις.

Ταυτόχρονα είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε προοπτική πολιτική λύσης. Διότι αποδεικνύεται κάθε μέρα ότι χωρίς μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή, δεν θα απαντηθούν οι αγωνίες του αγωνιζόμενου φοιτητικού και αγροτικού κόσμου, της κοινωνίας που δοκιμάζεται από την ακρίβεια. Χωρίς πολιτική αλλαγή δεν θα απαντηθούν οι αγωνίες της κοινωνίας». Σημειώνεται ακόμη ότι «ο διάλογος μέσα στον προοδευτικό χώρο είναι αναγκαίος. Αφορά τις οργανωμένες και συγκροτημένες πολιτικές δυνάμεις. Όχι τις διασπάσεις τους και βεβαίως όχι προτεραιότητες εξωπολιτικών κέντρων που φαντάζονται εξελίξεις ερήμην ή ακόμα και ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ. Απαντάμε με τις πρωτοβουλίες μας σε όσους πιστεύουν το αντίθετο».

Καταληκτικά, η ΠΓ «καλεί τα μέλη του κόμματος από την κορυφή μέχρι τη βάση να δώσουν ενωμένα τους αγώνες που έρχονται. Στο συνέδριο του κόμματος», υπογραμμίζοντας ότι «σε αυτό τον αγώνα οι χίμαιρες και τα σενάρια συνομοσιολογίας δεν πρέπει και ούτε αφορούν κανένα στο ΣΥΡΙΖΑ. Νέα συνεδρίαση της Πολιτικής γραμματείας θα πραγματοποιηθεί αύριο. Ξεκινάμε για την αναγκαία δημοκρατική αλλαγή».