Ο Ψαραντώνης, ένας αιώνιος έφηβος, μάγεψε την Επίδαυρο

Ο Ψαραντώνης, ένας από τους πιο γνωστούς Κρητικούς λυράρηδες,  στα 85 του χρόνια αποδείχτηκε ένας αιώνιος έφηβος.

Το  βράδυ του Σαββατου, ο ζωντανός θρύλος της μουσικής εμφανίστηκε στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, προσφέροντας μια αξέχαστη μουσική εμπειρία σε όλους τους φίλους της κρητικής μουσικής και όχι μόνο. Η συναυλία του Ψαραντώνη αποτέλεσε ένα πολυαναμενόμενο γεγονός. Βαθιά γειωμένος,  μάγεψε  τον κόσμο με τη δεξιοτεχνία του στην κρητική λύρα και συγκλόνισε με την ερμηνεία του, ζωντανεύοντας τον αρχέγονο ήχο τη Κρήτης. Στη διάρκεια της συναυλίας έγιναν τρία ανκόρ, αποδεικνύοντας το ανεξάντλητο πάθος και την ενέργεια που επικρατούν στις εμφανίσεις του.

Κάποια στιγμή, ένας θεατής από το κοινό φώναξε: “Θα μείνει καμιά χορδή ή θα τις σπάσεις όλες;”. Ο Ψαραντώνης απάντησε με χιούμορ: “Θα δούμε στο τέλος. Σε καλό χορό είμαστε”.

Ο καλλιτέχνης  με τη μοναδική δεξιοτεχνία του στην κρητική λύρα κατάφερε να μαγέψει το κοινό με την ερμηνεία του και την αυθεντικότητα που αποπνέει. Παρά την αυτοσχεδιαστική του φύση, ο «Πρώτος λυράρης της Ελλάδας», όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο Μάνος Χατζιδάκις, βρίσκει τον τρόπο να προσθέτει νέες πτυχές στην κρητική μουσική, δημιουργώντας έτσι μια νέα παράδοση.

Στο πλάι του βρέθηκαν και οι:

Γιώργης Ξυλούρης, λαούτο, φωνή

Λάμπης Ξυλούρης, ούτι, φωνή

Νίκη Ξυλούρη, μπεντίρ, στάμνα, φωνή

Maria-Christina Harper, ηλεκτρική άρπα, εφέ Γιώργος Κούτρας, 12χορδη κιθάρα, ηλεκτρική κιθάρα.