Αβρότητες, καλά λόγια και ανακοινώσεις εμπορικών συμφωνιών περιλάμβαναν οι κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Σότσι. Ο Ρώσος πρόεδρος, πάντως, παρά τις ερωτήσεις και τις αναφορές από τον Έλληνα πρωθυπουργό παρουσιάστηκε το λιγότερο… ασαφής σχετικά με τη θέση της χώρας του απέναντι στα ελληνοτουρκικά.
Κατά την ομιλία του ο Βλ. Πούτιν ανακοίνωσε ότι υπεγράφησαν μια σειρά από συμφωνίες για ασφάλεια στη θάλασσα, τον τουρισμό, τα οικονομικά και τις υψηλές τεχνολογίες.
«Οι ρωσοελληνικές σχέσεις δεν χάνουν τον ρυθμό τους και συνεχίζουν να ισχυροποιούνται» είπε χαρακτηριστικά, ενώ έδωσε έμφαση στα θέματα της ενέργειας, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του «εξασφαλίζει πάνω από το 40% των αναγκών της Ελλάδας» για να προσθέσει ότι «η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της μπροστά στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους καταναλωτές».
Αναφορικά με γεωπολιτικά ζητήματα ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι συζητήθηκαν θέματα οικοδόμησης σχέσεων με την Ε.Ε. και τα Βαλκάνια, ενώ επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση της Ρωσίας για το κυπριακό μιλώντας για διζωνική ομοσπονδία με μια ενιαία εθνική οντότητα, κυριαρχία και ιθαγένεια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη σειρά του, μίλησε για μια μακρά, ειλικρινή και παραγωγική συζήτηση και έκανε λόγο για «μια ακόμη γέφυρα ενδυνάμωσης της σχέσης μεταξύ των λαών μας. Μια ευκαιρία να διευρυνθεί η συνεργασία μεταξύ μας».
«Υιοθετήσαμε κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022-2024 που θα προσδιορίσει τους βασικούς άξονες της μεταξύ μας συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια» σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ τοποθετήθηκε και για την ενέργεια λέγοντας «η Ρωσία έχει αποδειχθεί ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου όπως και η Ελλάδα έχει αποδειχθεί αξιόπιστος εταίρος και αυτό είναι σημαντικό παρά το ευμετάβλητο των όρων της αγοράς».
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για ζητήματα γεωπολιτικά. Τοποθετήθηκε για τα ελληνοτουρκικά επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας και στο δίκαιο της θάλασσας «το οποίο στηρίζει η Ρωσία για τις διακρατικές διαφορές».
Είπε, ακόμη, ότι για τις σχέσεις Ε.Ε – Ρωσίας και ΝΑΤΟ – Ρωσίας έγινε «μια ειλικρινής και ευθεία συνομιλία. Αναγνωρίζω τις μεγάλες προκλήσεις. Προκρίνω την ανάγκη να λέμε πάντα την αλήθεια. Η Ρωσία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ προσεγγίζει με πολλή προσοχή αυτές τις σχέσεις. Δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση των εντάσεων στην Ουκρανία. Η Ελλάδα έχει ενδιαφέρον για το Ντονμπάς λόγω της ισχυρής παρουσίας ομογενών μας στην περιοχή».