Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΡΙΜΑΝΑΚΗΣ ΣΤΗΝ “Π” «Να αναδείξουμε την ισχυρή ταυτότητα της πόλης»

Το όραμα του για το Ηράκλειο και την επιλογή του να στρατευτεί με τον Αλέξη Καλοκαιρινό και το «Δικαίωμα στην Πόλη» περιγράφει σήμερα στην «Π» ο Γιώργος Αγριμανάκης, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια βαθιά δημοκρατική παράταξη που έχει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο και έχει όλα τα εχέγγυα να οδηγήσει το Ηράκλειο με ασφάλεια τα ερχόμενα πέντε χρόνια και να χαράξει την προοπτική του μέλλοντος.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «πρέπει να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη ισορροπία στο χώρο, να βγάλουμε μπροστά και να αναδείξουμε τα ισχυρά στοιχεία της ταυτότητας του Ηρακλείου στη νέα εποχή.  Να θυμίσουμε την ιστορικότητα της περιοχής μας. Να συνδέσουμε αυτή την ιστορικότητα και τις ρίζες της με το λαμπρό μέλλον που μπορεί να έχει. Να επιδιώξουμε τη  δημιουργία  ανάπτυξης και  αξιοποίησης των  υποδομών, να δώσουμε περιεχόμενο και ζωντάνια στο κέντρο και ποιοτική ζωή στις γειτονιές μας και την ύπαιθρο».

Με ποιες σκέψεις επιλέξατε την ενσωμάτωσή σας στην παράταξη  του Αλέξη Καλοκαιρινού;

«Είναι βαθύ μου πιστεύω ότι για την αντιμετώπιση των κοινών μας προκλήσεων χρειάζονται άνθρωποι με πίστη, πάθος και ακεραιότητα· ταλέντο, ικανότητες, μεράκι και όρεξη για δουλειά· με ώριμη σκέψη και βούληση για προσφορά στην κοινωνία.

Είμαι ευτυχής γιατί ο συνδυασμός του Αλέξη Καλοκαιρινού εκπληρώνει στο μέγιστο δυνατό αυτές τις προδιαγραφές. Έρχεται να παντρέψει τις αρχές και τις αξίες, το νέο, το καινοτόμο και το διαφορετικό,  με  την εμπειρία και τη γνώση.

Κατόπιν λοιπόν απόλυτα ώριμης σκέψης και πάντα με αυτοδιοικητικά  κριτήρια, αποφάσισα να ενώσω τις δυνάμεις, τη γνώση και την εμπειρία μου, αλλά κυρίως τη μεγάλη μου αγάπη για τα κοινά, με την ομάδα και την ηγεσία του Αλέξη Καλοκαιρινού.  Έναν  επικεφαλής καθηγητή πανεπιστήμιου,   που τον διακρίνει το ήθος, η αποτυπωμένη κοινωνική αναφορά,  η διοικητική εμπειρία, αλλά και το μεγάλο πάθος για την πόλη  και το Δήμο του.

Για να μπορέσουμε έτσι να σχεδιάσουμε, με βάση το πρόγραμμά μας, την    οργάνωση και υλοποίηση  λύσεων    που θα κάνουν το Δήμο μας  μια  ανοιχτή πόλη, με ανοικτό το  δικαίωμα προς όλους. Ένα Ηράκλειο που θα κατακτήσει μια διακριτή θέση στην Ελλάδα και την Ευρώπη ως παραγωγικό κέντρο δημιουργικότητας οικονομικής και κοινωνικής ισορροπίας».

Ποιά είναι η βαθύτερη ανάγκη σας ως Ηρακλειώτη σε σχέση με την εικόνα που θέλετε να αλλάξει στο Δήμο;

«Αυτό που θεωρώ μείζονος  σημασίας είναι η  αντιμετώπιση   ζητημάτων  της ποιοτικής  καθημερινότητας με ένα ευέλικτο σχέδιο παρεμβάσεων, τόσο στον αστικό ιστό όσο και στην ενδοχώρα, ώστε να επιλύονται άμεσα τα προβλήματα αιχμής (οδοποιία, πεζοδρόμια, καθαριότητα).

Να αποκτήσουμε επιτέλους ως κοινωνία,  σύγχρονη  κουλτούρα για την πόλη, τις δομές, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και  την κοινωνική συνύπαρξή  μας.

Στο επίπεδο των σημαντικών καθημερινών, πρακτικών προβλημάτων μας, θέλω να δω να αποσυμφορείται   η πόλη μας από  το κυκλοφοριακό κομφούζιο, την έλλειψη πάρκινγκ, όπως επίσης  να διασφαλιστεί  η συνεχής ροή πόσιμου νερού σε όλα τα νοικοκυριά και επαγγελματικούς χώρους  και επιτέλους να έχουμε ένα  καθαρό αστικό και υπεραστικό  Ηράκλειο!

Θέλω να δω να εκτελούνται δομικές αλλαγές και μια πολεοδομική ανασυγκρότηση   του Ηρακλείου που το ‘χει τόσο ανάγκη  και θα δημιουργήσει  μια ελκυστική πόλη σε όλα τα επίπεδα (αισθητικό, λειτουργικό, οικονομικό, κοινωνικό),  που συνδέονται απόλυτα με τον εκσυγχρονισμό και την ευρωστία του αναπτυξιακού περιβάλλοντος  της πόλης και των οικισμών.

Θέλω να δω την πόλη μας να αποκτά  ταυτότητα ενός ξεχωριστού προορισμού για όλον τον κόσμο.

Πολλά είναι αυτά που πρέπει να αλλάξουν, αρκεί να υπάρχει βούληση, φαντασία όραμα,  σκέψεις με  καινοτόμες ιδέες  και  προπάντων θέληση και μεράκι για δουλειά».

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΡΙΜΑΝΑΚΗΣ ΣΤΗΝ “Π” «Να αναδείξουμε την ισχυρή ταυτότητα της πόλης»
Τα λάθη

Ποιά είναι τα λάθη των προηγούμενων δημοτικών Αρχών τα οποία κατά την άποψή σας δεν πρέπει να επαναληφθούν;

«Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς το Δήμο Ηρακλείου τον ξεπέρασαν οι εξελίξεις,  με τη στασιμότητα να εγκαθίσταται σε αρκετούς τομείς.

Η εικόνα του Δήμου δεν είναι καλή, επικρατεί έντονη απραξία που δυστυχώς πηγαίνει τα πράγματα πίσω.

Όταν οι εξελίξεις μάς ξεπερνούν, ακόμα και όσα φάνταζαν στο παρελθόν ως επιτυχίες, θα είναι μελλοντικές αποτυχίες αφού δεν θα ανταποκρίνονται στα σύγχρονα δεδομένα.

Για όλα αυτά έφταιξαν απερχόμενες αντιλήψεις, έριδες και στεγανοποιημένες αντιλήψεις που δεν αφήναν περιθώρια συνεργασίας, συνεννόησης και συν-αντίληψης όπου μαζί με την έλλειψη ομαδικού πνεύματος κοινού οράματος  δημιούργησαν το εκρηκτικό μίγμα της απαξίας  και της έλλειψης παραγόμενου δημοτικού έργου.

Σημαντική τροχοπέδη έχει αποτελέσει η έλλειψη σύγχρονης οργάνωσης των υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και η απουσία άμεσης και ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ του δημότη και του Δήμου προκειμένου να επιλύονται άμεσα τα καθημερινά προβλήματα».

Ποιές είναι οι μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες είναι σήμερα αντιμέτωπο το Ηράκλειο; Μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές;

«Το Ηράκλειο, η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, οφείλει να σταθεί στο ύψος των δυνατοτήτων του. Έτσι λοιπόν, κατ’ εμέ, η κυριότερη πρόκληση για το Ηράκλειο σήμερα είναι η υιοθέτηση της σωστής στρατηγικής για το μέλλον. Μιας στρατηγικής ελεύθερης από αγκυλώσεις και προσκόμματα, απόλυτα θεμελιωμένης σε δημοκρατικές αρχές και αξίες με γνώμονα τον άνθρωπο. Έτσι και μόνο θα μπορέσει να ανταποκριθεί ουσιαστικά και ρηξικέλευθα στις ειδικότερες προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπο».

Και ποιές είναι αυτές πολύ απλά, με λίγα λόγια και κατά προτεραιότητα;

«1. Η ανάγκη επίτευξης μιας ασφαλούς καθημερινότητας (πολύ περισσότερο λόγω των κινδύνων από φυσικές καταστροφές που όλοι βιώνουμε με βάση την κλιματική αλλαγή) και ενός ικανοποιητικού επιπέδου ποιότητας ζωής για τους δημότες.

  1. Η αντιμετώπιση των σημαντικών κοινωνικών αναγκών γύρω μας.
  2. Ο δημιουργικός μετασχηματισμός του Δήμου, με στόχο μια ισχυρή παραγωγική και αναπτυξιακή ταυτότητα. Είμαι περήφανος για τον ανθρωποκεντρικό και ταυτόχρονα αναπτυξιακό χαρακτήρα του προγράμματος της δημοτικής μας παράταξης «Δικαίωμα την Πόλη» που έχει όλα τα κοινωνικά, επιστημονικά, οικονομικά και πρώτα από όλα, βαθειά δημοκρατικά και ανθρωπιστικά εχέγγυα να οδηγήσει το Ηράκλειο με ασφάλεια τα ερχόμενα πέντε χρόνια. Όσο για το αν αυτό είναι εφικτό; Αν θέλουμε; Ναι μπορούμε!

Κάθε μέρα που θα έρχεται, θα πρέπει  να είναι μια ευκαιρία καλυτέρευσης της ζωής των πολιτών και όχι ένα βάσανο επιβίωσης σε ένα περιβάλλον γραφειοκρατικό και εχθρικό.

Πρέπει να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη ισορροπία στο χώρο, να βγάλουμε μπροστά και να αναδείξουμε τα ισχυρά στοιχεία της ταυτότητας του Ηρακλείου στη νέα εποχή.  Να θυμίσουμε την ιστορικότητα της περιοχής μας. Να συνδέσουμε αυτή την ιστορικότητα και τις ρίζες της με το λαμπρό μέλλον που μπορεί να έχει.  Να επιδιώξουμε τη  δημιουργία  ανάπτυξης και  αξιοποίησης των  υποδομών, να δώσουμε περιεχόμενο και ζωντάνια στο κέντρο και ποιοτική ζωή στις γειτονιές μας.

Ποιά θα είναι η συμβολή σας στην κατεύθυνση  της αναπτυξιακής εξέλιξης του Δήμου;

«Ο τόπος μας, η πόλη μας, χρειάζεται αλλαγή πορείας, οι πολίτες στήριγμα και η κοινωνία ανθρώπινο πρόσωπο.

Με τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχω συλλέξει, από την ενασχόλησή μου στον τομέα της υγείας αλλά και η μέχρι τώρα αυτοδιοικητική εμπειρία μου, μου επιτρέπουν να αναλάβω στο μέτρο που μου αναλογεί, την απαραίτητη δράση με υπευθυνότητα, απέναντι στις προτεραιότητες και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο τόπος μας στην νέα πραγματικότητα.

Προσωπικά, πιστεύω  ότι αν εκλεγώ   θα μπορούσα να συμβάλω ουσιαστικά  στη  βελτίωση της ποιότητας της ζωής των συμπολιτών μου, ιδιαίτερα σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης.  Νομίζω ότι  η  γνώση και εμπειρία που κουβαλάω είναι χρήσιμη και ίσως κρίσιμη σε επίπεδο Δήμου και, το κυριότερο, αισθάνομαι την υπαρξιακή ανάγκη και την όρεξη να την προσφέρω σε αυτόν τον κοινό σκοπό.

Με καθαρό και μεστό  λόγο, με συνέπεια λόγου και έργου, με καθαρές αξίες, καθαρές θέσεις και προπάντων καθαρό πρόσωπο, έδωσα  το χέρι μου στον Αλέξη Καλοκαιρινό  και στην κοινωνία μας δεσμευόμενος να εξαντλήσω τις δυνατότητές μου, για ένα όραμα, για ένα αύριο, για μια πόλη, που όλοι αξίζουμε».