ορκωμοσία Γεωργαντά
Με την ορκωμοσία Γεωργαντά θεωρεί η κυβέρνηση πως βάζει τέλος στο θέμα Δούκα – Λιβανού

Με τη χθεσινή ορκωμοσία του Γιώργου Γεωργαντά παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θεωρεί η κυβέρνηση πως βάζει τέλος στο άχαρο και σύντομο «σίριαλ» των ατυχών δηλώσεων Δούκα που οδήγησαν στην αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού.

Οι αντιδράσεις ωστόσο που πυροδότησε η αποπομπή Λιβανού είναι αλυσιδωτές, ενώ υπάρχει ακόμα μια μεγάλη μερίδα προσώπων που εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η το επεισόδιο στη Σπάρτη αποτέλεσε την αφορμή κι όχι την πραγματική αιτία αποπομπής.

Πρώτος που αντιδρά στην όλη διαδικασία είναι σαφώς ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανακοίνωση και βίντεο που κοινοποιεί, δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι κινήσεις Λιβανού δεν διαφέρουν και πολύ από τις κινήσεις του νέου υπουργού Γιώργου Γεωργαντά.

Σε βίντεο μάλιστα που κοινοποιεί η αξιωματική αντιπολίτευση ο νέος υπουργός υπενθυμίζει στην τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές οργανώσεις ότι πρέπει να «πιέσουν» και να «υπενθυμίσουν λίγο πιο φωναχτά» σε όσους ωφελήθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία ή διορίστηκαν επί Νέας Δημοκρατίας το χρέος τους στο να την ψηφίσουν ξανά.

«Πρέπει να φέρουν τη μάνα τους και τον πατέρα τους να ψηφίσει. Ξέρουμε όλοι ποιοι είναι αυτοί. Σ’ αυτούς πρέπει να το υπενθυμίσουμε λίγο πιο φωναχτά ότι έχουν υποχρέωση να πάνε να ψηφίσουν» αναφέρει χαρακτηριστικά σε επίμαχο βίντεο ο Γιώργος Γεωργαντάς, όπου εμφανίζεται επίσης να αναφέρει τα εξής:

«Σε ανθρώπους που ωφελήθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, σε ανθρώπους που δούλεψαν επί Νέας Δημοκρατίας, σε ανθρώπους που είχαν συμβάσεις από τη Νέα Δημοκρατία, εννοώ συμβάσεις έργου, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αυτούς που πήγαν στα Stage, αυτούς να τους θυμίσουμε ότι πρέπει να προσφέρουν κάποια υπηρεσία».

Ασφαλώς ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αποπομπή και του νέου υπουργού, ενώ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «κρεσέντο ρουσφετολογίας και παλαιοκομματισμού». Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά επίσης ότι ο νέος υπουργός δεν θα αποπεμφθεί, διότι αν ο πρωθυπουργός ήταν τόσο εύθικτος όσο με την περίπτωση Λιβανού σε όλα τα ζητήματα «θα έπρεπε να πάνε όλοι μαζί στα σπίτια τους».

Από την άλλη πλευρά, ο Πέτρος Δούκας, ζήτησε συγνώμη για τον Σπήλιο Λιβανό, ενώ χαρακτήρισε τα όσα είπε «ατυχές σχήμα λόγου». Ανασκευάζοντας τα όσα φέρεται να ισχυρίζεται στο βίντεο, τονίζει ακόμα ότι η υποστήριξη των πυρόπληκτων στην Ηλεία έγινε με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα.

«Όπως όλοι γνωρίζουν, δεν υπήρξαν ούτε μπορούσαν να υπάρξουν “τσάντες” ή οτιδήποτε άλλο τέτοιο! Ήταν ένα “καθ’ υπερβολή” και ατυχές σχήμα λόγου για να δείξω το μέγεθος αλλά και την ταχύτητα της γιγαντιαίας προσπάθειάς μας και την ευαισθησία μας για τους συνανθρώπους μας που είχαν πληγεί τόσο άγρια και έζησαν ένα τέτοιο δράμα, με τόσους νεκρούς» ανέφερε σε δήλωση του χαρακτηριστικά.

Ο πρώην πλέον υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, πάντως, δεν φαίνεται πως συμμερίζεται τη θέση του δημάρχου, αφού στο κείμενο της παραίτησής του τονίζει ότι η μέχρι τώρα πορεία του στην πολιτική και ο αξιακός του κώδικας «απέχουν πολύ από το περιεχόμενο του διαλόγου με το δήμαρχο Σπάρτης».

Ο ίδιος μάλιστα υποστηρίζει πως η αντίδρασή του είχε «εμφανώς ειρωνική διάθεση απέναντι στην απαράδεκτη και κυνική τοποθέτηση».

Την ίδια στιγμή, βέλη εναντίον του Πέτρου Δούκα ρίχνει και ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, ο οποίος και τονίζει ότι ο δήμαρχος Σπάρτης είναι ανεπιθύμητος στην Ηλεία, «μετά τα όσα είπε χλευάζοντας τους Ηλείους και προσβάλλοντας βάναυσα τα θύματα των φονικών πυρκαγιών του 2007 στην Ηλεία».