ΕΥΠ

Έφοδο στην ΕΥΠ έκανε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, που χειρίζεται την έρευνα για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, μετά τις καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και άλλων.Ειδικότερα, ο Αχιλλέας Ζήσης, στον οποίο η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη έχει αναθέσει την υπόθεση των υποκλοπών, μετέβη στην ΕΥΠ στο τέλος της περασμένης εβδομάδας μαζί με δύο ειδικούς πραγματογνώμονες, οι οποίοι ορίστηκαν από τον σχετικό κατάλογο του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του κ. Ζήση για την υπόθεση των υποκλοπών, στα γραφεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών έγινε προκειμένου να διαπιστωθεί, αν υπήρξε παρακολούθηση και από την ΕΥΠ των προσώπων εκείνων, που έλαβαν μήνυμα (sms) με στόχο να εγκατασταθεί για την παρακολούθησή τους το παράνομο λογισμικό pretador.

Η επιβεβαίωση ή μη της ύπαρξης παρακολούθησης και από την ΕΥΠ των προσώπων που συγκροτούν τη λεγόμενη «λίστα pretador» ή «λίστα Μενουδάκου» όπως συνηθίζεται να λέγεται μετά από την έρευνα που διενήργησε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (πρόεδρος της είναι ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ Κωνσταντίνος Μενουδάκος), είναι το πλέον κρίσιμο στοιχείο της έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών.

Αν από τον αιφνιδιαστικό έλεγχο βρέθηκαν στοιχεία, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει γνωστό, που να επιβεβαιώνουν ότι όλοι που είναι στη «λίστα Μενουδάκου» είχαν παρακολούθηση και από την ΕΥΠ η έρευνα της υπόθεσης προσλαμβάνει νέα διάσταση.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ζήσης, μετέβη ο ίδιος στην ΕΥΠ, προκειμένου να διασταυρώσει τη εν λόγω λίστα, καθώς σε προγενέστερο στάδιο της έρευνας (όταν ήταν στα χέρια εισαγγελέων πρωτοδικών της Αθήνας) η όποια προσπάθεια είχε γίνει προς την ΑΔΑΕ, αλλά και προς το τριμελές όργανο που προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο δεν απέδωσε.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά πληροφορίες προέβη σε αυτήν την ενέργεια καθώς στο παρελθόν όσες προσπάθειες είχαν γίνει είτε στην ΑΔΑΕ είτε στο αρμόδιο τριμελές όργανο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα πρόσωπα τα οποία έγιναν στόχοι του Predator και βρίσκονται στη λίστα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και εκείνα που παρακολουθούν από την ΕΥΠ δεν είχαν ευδοκιμήσει.

Όπως είναι γνωστό με τον νόμο 5002/2022 προβλέφθηκε, ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας από την ΕΥΠ, ούτε μπορεί να απευθύνεται γι ‘αυτό στους τηλεφωνικούς παρόχους. Η αρμοδιότητα αυτή ανήκει πλέον στο τριμελές Όργανο που προβλέπει ο εν λόγω νόμος και συγκροτείται από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.