Μετά από περισσότερες από 400 αλλαγές του νόμου περί δημοσίων έργων, η νέα διαβούλευση που ανοίγει με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών, δρομολογώντας αλλαγές στον ν. 4412, έχει κινητοποιήσει όλο τον τεχνικό κόσμο της χώρας.
Όλοι οι κλάδοι του κατασκευαστικού τομέα ζητούν να αντιμετωπισθούν οι παθογένειες που συντελούν στην άρρυθμη και ασθενική λειτουργία ενός κρισιμότατου τομέα για την οικονομία και έχει ευθέως καταγγελθεί για διαγωνισμούς με εξόφθαλμα φωτογραφικούς και παράνομους όρους που καταστρατηγούν τον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό, και για κατάχρηση στη διαδικασία επίκλησης του «κατεπείγοντος» στην ανάθεση έργων.
Με παρέμβασή του το Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας Υποδομών και Κατασκευών (ΕΣΒΥΚ) ζητά την ενίσχυση του συστήματος μελέτη – κατασκευή, ώστε να μπορεί να εκκινεί η διαδικασία δημοπράτησης των έργων αμεσότερα απ’ ό,τι ισχύει σήμερα, παράλληλα με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.
Κρίσιμη παράμετρος σύμφωνα με την παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου, είναι η αντιμετώπιση των ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών στα δημόσια έργα, που ειδικά το Ηράκλειο την έχει πληρώσει πολύ ακριβά, καθώς ανατίθενται δεκάδες έργα με πολύ υψηλές εκπτώσεις τα οποία ολοκληρώνονται με χίλια δυό προβλήματα που συνεχίζονται και μετά την τελική παράδοσή τους. Μάλιστα αυτό το οποίο ξεκαθαρίζει ο τεχνικός κόσμος είναι ότι το πρόβλημα των χαμηλών προσφορών δε λύνεται μέσα από την εναλλακτική λύση που έχει δοθεί με την οποία καλείται ο ενδιαφερόμενος να δικαιολογήσει την έκπτωση που δίνει.
Το ΕΣΒΥΚ αντιπροτείνει για την αντιμετώπιση του φαινομένου την παραγωγική λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Έργων και Μελετών, την ανάθεση των συμβάσεων με πολλαπλά απολύτως μετρήσιμα αντικειμενικά κριτήρια και όχι μόνο με το κριτήριο της τιμής. Οι οικονομικές προσφορές να συνοδεύονται (στη φάση υποβολής τους και όχι μετά την αποσφράγιση) από τεκμηρίωση (π.χ. επί τυποποιημένων υποδειγμάτων). Η συμπλήρωση και η ταχεία έκδοση της προβλεπόμενης Υπουργικής Απόφασης του άρθρου 88 του νόμου, ώστε να οριστούν η μέθοδος και τα κριτήρια χαρακτηρισμού των ασυνήθιστα χαμηλών προσφορων, ο τρόπος σύνδεσης των κριτηρίων αξιολόγησής τους με το Εθνικό Σύστημα Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Έργων και Μελετών, καθώς και υποδείγματα τεκμηρίωσης των οικονομικών προσφορών.
Αντίστοιχα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο ο τεχνικός κόσμος ζητά τα ανοίξει είναι η αναθεώρηση των εργοληπτικών πτυχίων που έχει εγκαταληφθεί πλήρως με αποτέλεσμα να μονιμοποιείται το παλιό προσωρινό καθεστώς των διαδοχικών παρατάσεων των εργοληπτικών πτυχίων με ό,τι αυτό συνεπάγεται συντελώντας στην περαιτέρω αβεβαιότητα του κλάδου. Το στέλεχος του ΣΑΤΕ κ. Ζαχαρίας Αθουσάκης με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει μεταξύ άλλων ότι παράλληλα με την τροποποίησης του νόμου 4412 -μετά από 400 τροποποιήσεις που έγιναν- πρέπει επιτέλους να περάσει και το προβλεπόμενο Προεδρικό Διάταγμα για τα μητρώα των κατασκευαστικών επιχειρήσεων, το οποίο σήμερα, ενώ αναφέρεται στο ΠΔ του 71 του 19, είναι ανενεργό και δεν μπορεί να γίνει ξεκαθάρισμα ενός υγιούς μητρώου εργοληπτικών επιχειρήσεων.
Επιβάλλεται άμεσα να γίνει ενεργοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος, που αναφέρεται στο μητρώο των εργοληπτικών επιχειρήσεων, ούτως ώστε με τη νέα ανασυγκρότηση του νομοθετικού πλαισίου, να έχουμε και τους φορείς παραγωγής των έργων σε ένα υγιές επίπεδο και να μη διαιωνίζεται το σημερινό καθεστώς, όσοι εγράφησαν πριν από 10 χρόνια να μεταφέρονται συνεχώς με παρατάσεις της ισχύος των πτυχίων τους. Οι κατασκευαστικές εργοληπτικές επιχειρήσεις δεν προσδιορίζονται με νέα μητρώα και δεν κατατάσσονται με ποιοτικά στοιχεία, ώστε να έχουμε έναν υγιή ανταγωνισμό που είναι προς όφελος της ποιότητας των έργων.