Με το … αριστερό μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις διαδικασίες λειτουργίας των συλλογικών του οργάνων, καθώς εκτός από το γεγονός πως η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, έγινε με τον πρόεδρο να παρίσταται από … Νέας Υόρκης μέσω τηλεδιάσκεψης, οι διαφωνίες ήταν εκείνες που επικράτησαν.
Στην εισήγησή του ο Στέφανος Κασσελάκης προτείνει το συνέδριο του κόμματος να γίνει μεταξύ 23 και 25 Φεβρουαρίου, ενώ τα μέλη της «ομπρέλας» αντιδρούν έντονα και θέλουν το συνέδριο να πραγματοποιηθεί μέσα στο Νοέμβριο.
Ιδιαίτερα μάλιστα αντιδρούν, όπως έχει φανεί ως τώρα, σε κάθε πρόταση του προέδρου οι Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Φίλης που τάσσονται άλλωστε υπέρ ενός συνεδρίου το Νοέμβριο.
Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως έχει άλλη προοπτική, ενώ στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης έκανε λόγο για «Συνέδριο το οποίο θα εκφράσει την ενότητα, τη σύνθεση και τη φυγή προς τα εμπρός» και το οποίο «θα μας οδηγήσει σε μια ανοδική πορεία που θα καταγραφεί και στις ευρωεκλογές».
Για το ενδιάμεσο διάστημα προανήγγειλε την διοργάνωση 13 περιφερειακών αναπτυξιακών Συνεδρίων που θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο και θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο, με τον ίδιο να επισκέπτεται και τις 13 Περιφέρειες, ενώ ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ «είναι και πρέπει να είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης προοδευτικής κυβέρνησης».
Σημειώνεται ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση θέλει τον Νοέμβριο, όπως είχε συμφωνηθεί προεκλογικά στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Η προσέγγιση του προέδρου πάντως είναι εντελώς διαφορετική, ενώ στα βασικά της σημεία περιλαμβάνει:
- Να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες όσων ήρθαν μετά από 2 βαριές ήττες να γίνουν μέλη του κόμματος, να ψηφίσουν για πρόεδρο και να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
- Να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των αριστερών, προοδευτικών, δημοκρατικών πολιτών, που μπορεί να μην ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές, αλλά τα προβλήματά τους απαιτούν λύσεις.
Λύσεις σήμερα, όχι αύριο. Και για αυτόν τον λόγο, περιμένουν από εμάς συγκεκριμένες προτάσεις, ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες, και ταυτόχρονα ριζοσπαστικές.
Σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές παράλληλα τόνισε τα εξής:
Η συνεδρίασή μας γίνεται λίγες μέρες μετά το τέλος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου μας χάρισε ένα έστω αμυδρό χαμόγελο. Γιατί είδαμε μια πρώτη ρωγμή στην εικόνα παντοδυναμίας της κυβέρνησης.
Και έδειξε επίσης τις αντιστάσεις των τοπικών κοινωνιών. Δεν υπέκυψαν σε εκβιασμούς, δεν μάσησαν στην προπαγάνδα των ΜΜΕ που είχαν το θράσος να συνδέσουν την ψήφο σε συγκεκριμένους εκλεκτούς του Κ. Μητσοτάκη με τις χρηματοδοτήσεις και τη στήριξη από την κεντρική κυβέρνηση δήμων και περιφερειών.
Θα ήθελα να σταθώ πρώτα σε ένα σημείο που το θεωρώ κομβικό, κομβικό για το Κόμμα μας, κομβικό για την ίδια τη δημοκρατία: την αποχή ρεκόρ από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το γεγονός αυτό βάζει ένα μεγάλο καθήκον για εμάς: να αναδείξουμε με το παράδειγμά μας, την προσφορά μας, την επαφή μας με την κοινωνία την αξία της συμμετοχής, της συμμετοχής στα κινήματα, της συμμετοχής στην κοινωνία, της συμμετοχής στις εκλογές.
Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να σας πω κάτι προσωπικό. Δέχτηκα εισηγήσεις να μην εκτεθώ προεκλογικά ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι επιλογές είχαν γίνει πριν καν εγώ σκεφτώ να θέσω υποψηφιότητα για Προέδρος. «Για ποιό λόγο να συνδεθώ με υποψηφιότητες που θα έφερναν πιθανότατα ένα κακό αποτέλεσμα;»
Δεν το σκέφτηκα ούτε στιγμή. Ως Πρόεδρος του Κόμματος θα είμαι εκεί που το κόμμα με έχει ανάγκη. Κάθε φορά. Γι’ αυτό και έκανα όσες περισσότερες επισκέψεις πρόλαβα: στη Θεσσαλία, την Αττική, την Αθήνα, το Νότιο Αιγαίο, την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Να στηρίξω τους συντρόφους και τις συντρόφισσες μας. Όλους όσοι εκτέθηκαν και έδωσαν τη μάχη από την πρώτη γραμμή.
Και πιστεύω ότι η παρουσία μου προεκλογικά στις περιοχές αυτές επέδρασε θετικά στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Αναφερόμενος στη λειτουργία του κόμματος υποστήριξε ότι είναι αναγκαία μια συνεργασία που θα την εκφράσουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε, για συνεργασία και συμπόρευση με τις προοδευτικές δυνάμεις, είτε αυτές ανήκουν στην Αριστερά, είτε στον σοσιαλιστικό χώρο, είτε στους πράσινους. Δεν θα επεκταθώ παραπάνω γιατί θέλω να συνεδριάσουμε με μοναδικό θέμα την Ευρώπη και τη στρατηγική μας ενόψει ευρωεκλογών.
«Συζητώντας όμως για το Κόμμα και την επόμενη μέρα θέλω επίσης να είμαι ξεκάθαρος. Ο στόχος μας είναι να χτίσουμε τη Σύγχρονη, Αυτοδύναμη Αριστερά» τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με το συνέδριο ανέφερε:
«Έτσι θα προχωρήσουμε συντεταγμένα και στο συνέδριό μας. Το οποίο πρέπει να γίνει αφού έχει προηγηθεί ένας συγκροτημένος και αναλυτικός διάλογος. Ένα Συνέδριο το οποίο θα εκφράσει την ενότητα, τη σύνθεση και τη φυγή προς τα εμπρός. Ένα Συνέδριο που θα μας οδηγήσει σε μια ανοδική πορεία που θα καταγραφεί και στις ευρωεκλογές.
Στο μεταξύ κείμενο κριτικής προς την νέα ηγεσία κατέθεσαν νωρίτερα στην Πολιτική Γραμματεία 9 μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που πρόσκεινται στην Ομπρέλα. Τα στελέχη που υπογράφουν είναι η Αννέτα Καββαδία, η Έφη Καλαμαρά, η Κατερίνα Κνήτου, ο Πάνος Λάμπρου, η Χάρις Ματσούκα, ο Ανδρέας Ξανθός, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Φίλης.
Με αφορμή και τις αυτοδιοικητικές εκλογές μιλούν για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να ανακοπεί και η οποιαδήποτε πιθανή συνεργασία με όμορους πολιτικούς χώρους προϋποθέτει ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ και ανασύνταξη της Αριστεράς. Ζητούν συνέδριο τον Νοέμβριο επισημαίνοντας πως η πορεία προς αυτό «δεν πρέπει να σφραγιστεί από πραξικοπηματικές κινήσεις και αρχηγικές-μεσσιανικές πρακτικές που περιθωριοποιούν το κόμμα».
Τέλος παραθέτουν τα σημεία κριτικής προς τον ίδιο τον πρόεδρο και την ηγετική ομάδα από την ομιλία στον ΣΕΒ και την ανακοίνωση για το Παλαιστινιακό όσο και τις «απειλές» προς τους υποτιθέμενους υπονομευτές ανάμεσα στους δύο γύρους των αυτοδιοικητικών εκλογών και τα υβριστικά σχόλια των τρολ και οπαδών του προέδρου, προς στελέχη, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να υπάρχει δημόσια αποκήρυξη τους.