Νέα περιστατικά θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό, το ένα θανατηφόρο, καταγράφηκαν στην Κύπρο και την Θήβα. Μία 39χρονη Βρετανίδα, η οποία παρουσίασε θρόμβωση, πέθανε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, στην Κύπρο. Τον θάνατό της ανακοίνωσε o εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Κύπρου, Χαράλαμπος Χαριλάου, προσθέτοντας ότι ήδη έχει εκδοθεί το πιστοποιητικό θανάτου της.
Η 39χρονη εμβολιάστηκε στις αρχές Μαΐου στην Πάφο με το σκεύασμα AstraZeneca και μέρες αργότερα υπέστη θρομβοεμβολικό επεισόδιο, με τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες να διερευνούν κατά πόσο σχετίζεται με τον εμβολιασμό της, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Περιστατικό θρόμβωσης μετά από εμβολιασμό σημειώθηκε στη Θήβα, αυτή τη φορά μετά το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
«Η αδερφή μου στις 10 Μαΐου έκανε το εμβόλιο της Johnson, στις 17 εισήχθη στο νοσοκομείο της Θήβας όπου διαπιστώνεται γαστρεντερίτιδα. Στις 20 αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει θρόμβωση και μπαίνει στον Ευαγγελισμό όταν διαπιστώνεται θρόμβωση στο πόδι, πνευμονική εμβολή και εξελικτικά εσωτερική αιμορραγία στο νεφρό και το στομάχι. Μετά από 17 ώρες μπήκε στην εντατική. Μου ανακοίνωσαν ότι η ζωή της κρέμεται σε μια κλωστή.
Τώρα η κατάσταση της υγείας της κρίνεται δυνητικά επικίνδυνη, με μικρά σημάδια βελτίωσης. Είναι 48 ετών με κινητικό πρόβλημα, αλλά εξετάσεις μικρού παιδιού. Όταν γεννήθηκε εφτά μηνών δεν υπήρχε φιάλη οξυγόνου στο νοσοκομείο Θήβας και έπρεπε να μεταφερθεί στην Αθήνα» ανέφερε η αδερφή της στο MEGA.
O καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σχολίασε το συγκεκριμένο περιστατικό. «Ένας άνθρωπος με μειωμένη κινητικότητα, είναι βασικός υποψήφιος για να κάνει θρομβώσεις. Όλοι οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων. Αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί ανεξαρτήτως εμβολίου. Από την εμπειρία παγκοσμίως που είναι 110 εκ. δόσεις εμβολίου και 400 περιστατικά δεν έχουν υπάρξει συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου» υπογράμμισε.
Σημείωσε ωστόσο ότι: «Πρέπει να ερευνηθεί ενδελεχώς η συγκεκριμένη περίπτωση» και ξεκαθάρισε ότι, «μετά από εμβόλια θα δούμε θρομβώσεις, δεν σημαίνει ότι θα φταίει το εμβόλιο για όλες τις περιπτώσεις. Για κάποιες με συχνότητα 1 στις 150.000 με 200.000 θα φταίει το εμβόλιο».