ΦΕΤΟΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ Νέο ιστορικό υψηλό ρυθμίσεων στον εξωδικαστικό

Νέο ιστορικό υψηλό ρυθμίσεων κατέγραψε ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών  τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Το ενδιαφέρον των οφειλετών συνεχώς αυξάνεται καθώς, παρά τις δυσκολίες που ανακύπτουν κατά τη συμπλήρωση για τις οποίες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι θα επιφέρει νέες βελτιώσεις, όλο και περισσότεροι παίρνουν θάρρος να μπουν στη διαδικασία, μαθαίνοντας ότι ο ρυθμός εγκρίσεων που γίνονται αποδεκτές από τους πιστωτές πλησιάζει το 80%.

Συνολικά  ως τώρα στην πλατφόρμα έχουν μπει πάνω από 80.000 αιτήσεις, αλλά σχεδόν οι μισές ακυρώθηκαν από τους ίδιους τους δανειολήπτες χωρίς να την καταθέσουν (κυρίως γιατί δεν είχαν χρέος άνω των 10.000 ευρώ όπως απαιτείται για να ενταχθούν) ενώ περίπου 1 στις 3 έχουν κολλήσει στο αρχικό στάδιο υποβολής λόγω δυσκολιών στη συμπλήρωση. Από την άλλη, οι 4 στους 5 που κατάφεραν τελικά να ολοκληρώσουν την αίτηση (περισσότεροι από 10.000 μέχρι σήμερα) καταφέρνουν να πάρουν ρύθμιση «στα μέτρα τους».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, συνεχίζεται σταθερά και κατά τον Ιούλιο, ο υψηλός αριθμός ρυθμίσεων οφειλών στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Σε υψηλά σταθερά επίπεδα παραμένει επίσης ο αριθμός των νέων αιτήσεων και των οριστικών υποβολών. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, τα στοιχεία αντανακλούν το ενδιαφέρον των πολιτών και την αποτελεσματικότητα του εργαλείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν 931 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, 3.727 νέες αιτήσεις (σε διαδικασία συμπλήρωσης στοιχείων για να υποβληθούν) και 2.291 νέες οριστικές υποβολές.

Συνολικά, μέχρι το τέλος Ιουλίου έχουν πραγματοποιηθεί 7.257 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 2,65 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.

Σημαντική είναι, τέλος, η διατήρηση του ποσοστού εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς σε υψηλό επίπεδο, το οποίο κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 76%, με το συνολικό ποσό διαγραφής να ανέρχεται σε 782,92 εκ. ευρώ.