Νέο “αγκάθι” στην εκπρόθεσμη κτηματογράφηση

Ενώ λήγει στο τέλος του μήνα η προθεσμία στους Δήμους Χερσονήσου, Μαλεβιζίου αλλά και στο υπόλοιπο του Δήμου Ηρακλείου η προθεσμία της κτηματογράφησης και η συμμετοχή του κόσμου σύρεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, μια νέα εγκύκλιος της νομικής υπηρεσίας του Κτηματολογίου δημιουργεί νέα δεδομένα σε σχέση με όσους εκπρόθεσμα και μετά την πρώτη προανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών πινάκων επιλέξουν να δηλώσουν την περιουσία τους.  Όπως προκύπτει, όσα ακίνητα είναι άγνωστου ιδιοκτήτη τεκμαίρεται ότι είναι του Δημοσίου και άρα θα πρέπει μαζί με την ένσταση που θα καταθέσουν για να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους να επιδοθεί σχετικό έγγραφο και στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου που θα κληθεί να επιβεβαιώσει ότι  το ακίνητο που δηλώνεται δεν ανήκει στην ιδιοκτησία της.

Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην «Π»  ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων και δικηγόρος κ. Κώστας Αράπογλου, ο οποίος εξηγεί ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ο κόσμος να σπεύσει εμπρόθεσμα να δηλώσει τα περιουσιακά του στοιχεία, διότι τα ποσοστά είναι πραγματικά αποθαρρυντικά.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Αικινήτων  κ. Κώστας Αράπογλου
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Αικινήτων κ. Κώστας Αράπογλου

Ο ίδιος εκτιμά ότι το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπερνά το 15% και ο λόγος για τον οποίοι οι πολίτες αποθαρρύνονται και  δεν σπεύδουν να δηλώσουν την περιουσία τους είναι καθαρά οικονομικός, αφού ο κόσμος βιώνει οδυνηρά της καταιγιστικές αυξήσεις των τιμών και φόρων την ίδια ώρα που τα έσοδα του συρρικνώνονται. Ωστόσο η υπόθεση της κτηματογράφησης δεν μπορεί να την προσπεράσει κάποιος ακριβώς επειδή αργά ή γρήγορα θα βρει τις παρενέργειες μπροστά του. Μάλιστα όπως σημειώνει, μετά τη νέα εγκύκλιο της νομικής υπηρεσίας του Κτηματολογίου τίθεται μια κρίσιμη παράμετρος για το σύνολο των ιδιοκτησιών οι οποίες δεν θα δηλωθούν εγκαίρως στη διαδικασία κτηματογράφησης.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο κ. Κώστας Αράπογλου, υποθέτουμε ότι ένας πολίτης χάσει όλες τις προθεσμίες που δίδονται για να δηλώσει τα εμπράγματα δικαιώματα του και η κτηματογράφηση φτάσει στο επίπεδο της πρώτης προανάρτησης των προσωρινών πινάκων τότε το ακίνητο του εμφανίζεται αγνώστου ιδιοκτήτη. Στην περίπτωση που ο πολίτης σε αυτό το στάδιο αποφασίσει να δηλώσει την περιουσία του καταθέτοντας ένσταση τότε  οφείλει να καταθέσει αντίστοιχο έγγραφο στην Κτηματική Υπηρεσία για να υπάρξει επιβεβαίωση ότι δεν είναι δημόσιο κτήμα. Από τη διαδικασία αυτή απαλλάσσεται μόνο όταν υπάρχει συμβόλαιο το οποίο και τον κατοχυρώνει.

Όμως εάν υπάρχει συμβόλαιο και δεν είναι σωστές οι συντεταγμένες ή αν πρόκειται για μια περίπτωση χρησικτησίας τότε απαιτείται επίδοση και στο Δημόσιο. Ο ίδιος τονίζει ότι για τον λόγο αυτό έχει μεγάλη σημασία να δηλωθούν εμπρόθεσμα οι ιδιοκτησίες για να  αποφύγουν περιπέτειες που μπορούν να τους οδηγήσουν σε μεγάλες εμπλοκές.

3.500 ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη στο κτηματολογικό γραφείο Ηράκλειου

Ο ίδιος τονίζει ότι ήδη στο κτηματολογικό γραφείο Ηράκλειου υπάρχουν 3.500 χιλιάδες ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου έχουν περιθώριο  όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να ελέγξουν τον τρόπο που έχουν αποτυπωθεί οι ιδιοκτησίες τους στα παλαιά όρια του Δήμου Ηρακλείου και να  διορθώσουν τα λάθη που εντοπίζονται. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα, καθώς είναι εκατοντάδες χωρίς υπερβολή τα λάθη που εντοπίζονται σε σχέση με τις ακριβείς συντεταγμένες των ιδιοκτησιών στα παλαιά όρια του Δήμου -όπου ήδη έχει γίνει η κτηματογράφηση, με αποτέλεσμα να τινάζονται στον αέρα δεκάδες αγοραπωλησίες ακινήτων. Πρόκειται για περιπτώσεις ιδιοκτησιών που δεν συμπίπτει το εμβαδόν με το οποίο έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο σε σχέση με το τι ισχύει στην πραγματικότητα με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η διαδικασία πώλησης τους αφού η αποκατάσταση των λαθών αυτών είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.  Για όλες αυτές τις περιπτώσεις χτυπάει «καμπανάκι» για τους ιδιοκτήτες, που θα πρέπει να σπεύσουν μέχρι τέλος του χρόνου που λήγει η σχετική  προθεσμία να αποκαταστήσουν τα λάθη που εντοπίζονται.