Νέες ποινικές διώξεις για τον επιθεωρητή και δύο σταθμάρχες

Ποινική δίωξη  κατά ακόμη  τριών προσώπων για τη τραγωδία στα Τέμπη άσκησαν οι εισαγγελικές αρχές. Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν είναι για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών που είναι κακούργημα με ποινές από δέκα χρόνια ως ισόβια καθώς και για τα αδικήματα των ανθρωποκτονιών και σωματικών βλαβών κατά συρροή που είναι πλημμελήματα.

Οι διώξεις ασκήθηκαν κατά του επιθεωρητή του ΟΣΕ που έβαλε στη νυχτερινή βάρδια τον προφυλακισμένο πλέον και ήδη κατηγορούμενο σταθμάρχη της Λάρισας αλλά και κατά δύο σταθμαρχών που όφειλαν να είναι παρόντες ως τις 11 το βράδυ και έφυγαν νωρίτερα εγκαταλείποντας το πόστο τους.

Οι κατηγορίες που καλούνται πλέον να αντικρούσουν οι τρεις νέοι κατηγορούμενοι αφορούν τα ίδια αδικήματα με εκείνα που βαρύνουν και τον 59χρονο προσωρινά κρατούμενο σταθμάρχη  και περιλαμβάνουν: Τη διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών που είναι κακούργημα καθώς από αυτήν προέκυψε θάνατος με ποινές από δέκα χρόνια έως ισόβια καθώς και τα αδικήματα των ανθρωποκτονιών και σωματικών βλαβών κατά συρροή που είναι πλημμελήματα.

Σημειώνεται πως ο επιθεωρητής του ΟΣΕ είναι αυτός που όρισε τις βάρδιες της επίμαχης νύχτας, αφήνοντας στον κομβικό σταθμό τον χωρίς εμπειρία σταθμάρχη της Λάρισας, ενώ από την πλευρά τους οι δύο σταθμάρχες όφειλαν να είναι παρόντες στο πόστο τους ως τις 11 το βράδυ, πλην όμως έφυγαν νωρίτερα από την λήξη του ωραρίου τους.

Νέες ποινικές διώξεις για τον επιθεωρητή και δύο σταθμάρχες
Απ. Λύτρας: Να κληθούν να καταθέσουν και από το υπ. Μεταφορών

«Υπάρχουν ευθύνες και σε άλλους ανθρώπους. Τις επόμενες ημέρες, εάν η έρευνα συνεχιστεί όπως πρέπει, θα έχουμε και άλλους κατηγορούμενους» δήλωσε ο συνήγορος οικογενειών των θυμάτων, Απόστολος Λύτρας.

Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο κ. Λύτρας, ο οποίος εκπροσωπεί τρεις οικογένειες που έχουν χάσει παιδιά ή έχουν τραυματίες, είπε ότι θα λάβει εντός της ημέρας αντίγραφα της δικογραφίας για το δυστύχημα, αλλά πρόσθεσε ότι με βάση τα όσα έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας η γνώμη του είναι πως υπάρχουν ευθύνες και σε άλλους ανθρώπους, πέραν του μοιραίου σταθμάρχη.

Κληθείς να σχολιάσει πού θα έπρεπε να στραφούν οι έρευνες της 3ης ανακρίτριας Λάρισας που χειρίζεται, μέχρι στιγμής, την υπόθεση της μετωπικής σύγκρουσης των δύο τρένων, ο κ. Λύτρας απάντησε ότι πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες των εταιρειών (Ηellenic Train, ΟΣΕ), αλλά και να απαντηθεί «μία ερώτηση η οποία δεν έχει απαντηθεί από αρμόδια χείλη. Και αυτή η ερώτηση είναι αν το υπουργείο Μεταφορών και ο υπουργός Μεταφορών γνώριζε ότι δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και επέτρεπε στα τρένα να ταξιδεύουν με αθώες ψυχές μέσα».

Όπως είπε χαρακτηριστικά,  «σε αυτό το στάδιο (σ.σ. της ανάκρισης) θα πρέπει να κληθούν και άνθρωποι από το υπουργείο για να μας πληροφορήσουν εάν γνώριζαν και αν είχαν τα στοιχεία ότι δεν λειτουργούν τα μέτρα ασφαλείας και επέτρεπαν τα τρένα που ταξιδεύουν. […] Περιμένω, λοιπόν, να δω αυτά τα αντανακλαστικά».