τεστ κοροναϊού

Την ανησυχία του για τους θανάτους από κοροναϊό που καθημερινά είναι δεκάδες αλλά και για τους περίπου 300.000 «αμετανόητους» που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί εξέφρασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Τζανάκης τόνισε ότι θα πρέπει να προστεθούν και οι περίπου 250.000 που έτρεξαν τώρα να εμβολιαστούν και ακόμη δεν είναι οχυρωμένοι ανοσολογικά, καθώς χρειάζεται να περάσει ένας μήνας από τον εμβολιασμό τους για να προστατευτούν.

Ο Νίκος Τζανάκης τόνισε πως στην Ιταλία οι θάνατοι είναι 63 ανά 100.000 και στην Πορτογαλία 45 ανά 100.000 ενώ στην Ελλάδα έχουμε 95 θανάτους ανά 100.000.

Εκτίμησε ωστόσο ότι από αυτή την εβδομάδα οι θάνατοι θα μειωθούν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν αυτό δεν συμβεί «θα πρέπει να ψαχτούμε να δούμε τι συμβαίνει από πλευράς επιδημιολογικών δεδομένων».

«Αν δεν σημειωθεί κάμψη στον αριθμό των θανάτων θα πρέπει να εξεταστεί τι ακριβώς χαρακτηρίζει τα δικά μας κρούσματα, οι ηλικίες τους, οι συννοσηρότητες, ίσως τα στοιχεία ανά περιφέρεια και ανά νοσοκομείο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλέιου ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην νόσηση από την παράλληλη “Όμικρον” που είναι ελαφρύτερη και με μικρότερη διάρκεια στις νοσηλείες.

Φαντάζεστε να είχαμε 20 και 30 χιλιάδες κρούσματα “Δέλτα” για ένα μήνα τι θα γινόταν στα νοσοκομεία; Αυτά τα 20.000 και 30.000 κρούσματα “Όμικρον” την ημέρα αντιστοιχούν σε 3.000- 5.000 κρούσματα “Δέλτα”. Εξ ου και το υγειονομικό σύστημα αντέχει ακόμη και δεν έχει καταρρεύσει” τονίζει ο κ. Τζανάκης.

Παράλληλα, όπως προσθέτει, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η” Όμικρον” ακόμη και στους ανεμβολίαστους προκαλεί ηπιότερη λοίμωξη. Τους διπλά εμβολιασμένους μπορεί να τους στείλει στο νοσοκομείο, όμως δεν έχουν μεγάλες ανάγκες σε νοσηλείες και ΜΕΘ.

Το θέμα είναι με τους ανεμβολίαστους. Αυτοί οι 300.000 αμετανόητοι που δεν εμβολιάζονται και κοντά σ’ αυτούς οι 200.000 που εμβολιάστηκαν τον τελευταίο μήνα και δεν έχουν προλάβει να αναπτύξουν άμυνα είναι που δίνουν το 75% των θανάτων.

Οι ανεμβολίαστοι πάνω από τα 60″. Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά της νόσησης που προκαλεί η “Όμικρον” ο κ. Τζανάκης σημειώνει: “Παρατηρούμε ότι οι νοσηλείες από την Όμικρον δεν είναι τόσο βαριές, ανταποκρίνονται σχετικά γρήγορα και δεν δίνουν πολλές δύσκολες νόσους, οι οποίες οδηγούν στις διασωληνώσεις ή στο θάνατο, συγκριτικά με τα κρούσματα.

Κατά μέσο όρο οι ασθενείς με “Όμικρον” χρειάζονται 70% μικρότερη σε διάρκεια νοσηλεία από εκείνους με “Δέλτα”. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η νόσος από την “Όμικρον” είναι 3 – 4 φορές πιο ελαφριά από αυτή που προκαλεί η “Δέλτα”.