Ν. Κεραμέως: Κομβικός ο ρόλος της Επιθεώρησης Εργασίας στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας

Τα γραφεία της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας επισκέφθηκε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σήμερα Πέμπτη όπου γνώρισε από κοντά τους εργαζόμενους της Αρχής και τους συνεχάρη για το εξαιρετικό έργο, το οποίο επιτελούν όπως και τους τακτικούς ελέγχους, που διενεργούν, υπό καθεστώς διαφάνειας.

Παράλληλα, ενημερώθηκε από τον διοικητή της Αρχής, κ. Γεώργιο Τζιλιβάκη και το Συμβούλιο Διοίκησης για τη δομή του οργανισμού και τους ελέγχους τους οποίους διενεργεί η Ανεξάρτητη Αρχή σε επιχειρήσεις για την ορθή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκαν 38.220 έλεγχοι, επιβλήθηκαν 8.261 κυρώσεις, ενώ το συνολικό ποσό των προστίμων, που επιβλήθηκαν, ανέρχεται στα 22.187.259 ευρώ.

Το ζήτημα της στελέχωσης

Η υπουργός ζήτησε ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση των ελέγχων και πρότεινε την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων για τη μεγαλύτερη στόχευσή τους.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν και οι αρμοδιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής ως προς την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, θέμα που θα συζητήσει αναλυτικά σε επίσκεψή του ο αρμόδιος υφυπουργός, Κώστας Καραγκούνης, όπως επίσης και ο σημαντικός υποστηρικτικός ρόλος της Αρχής σε ό,τι αφορά την πιστή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Η κ. Κεραμέως δήλωσε: «Η Επιθεώρηση Εργασίας διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Κατά την επίσκεψή μου, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ενδελεχώς για ζητήματα στελέχωσης και για τη χρήση ψηφιακών εργαλείων ανάμεσα σε άλλα. Τα τελευταία χρόνια, οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί σημαντικά, όμως χρειαζόμαστε ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση των ελέγχων, πάντα με σεβασμό στον θεσμό της Αρχής. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα συνεχίσει να είναι αρωγός στο σημαντικό έργο που επιτελεί η Αρχή».

Πηγή: ΑΠΕ