Μνημείο στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών από τον Δήμο Αθηναίων

«Ευελπιστούμε η πρωτοβουλία μας να αποτελέσει μια συμβολική κίνηση συμπαράστασης στον προσωπικό και συλλογικό πόνο, που προκάλεσε το δυστύχημα», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Ενα δέντρο με 57 πουλιά, το «Δέντρο των Ψυχών», θα αποτελέσει το μνημείο με το οποίο η Αθήνα θα τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών. Θα τοποθετηθεί στη συμβολή των οδών Ερμού και Πειραιώς, στο πάρκο απέναντι από την Τεχνόπολη, ένα σημείο που σφύζει από νέους επισκέπτες. Θα συμβολίζει την ελπίδα για ζωή και θα θυμίζει το συλλογικό αίτημα για Δικαιοσύνη.

Πρόκειται για το μνημείο που θα τοποθετήσει ο Δήμος Αθηναίων στη μνήμη των 57 θυμάτων, νέων παιδιών στην πλειονότητά τους. Η σχετική εισήγηση του δημάρχου είχε γίνει δεκτή τον περασμένο Μάρτιο ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο. Χθες το απόγευμα, o Χάρης Δούκας συναντήθηκε με τη Μαρία Καρυστιανού στο σημείο όπου θα τοποθετηθεί το μνημείο, το οποίο είναι προς το παρόν σε μορφή σχεδίου. Στόχος είναι να τοποθετηθεί πριν από τις 28 Φεβρουαρίου 2025, δηλαδή πριν από τη συμπλήρωση δύο ετών από την τραγωδία.

Το μνημείο σχεδιάστηκε από την εικαστικό Μαρία Μανδάκη. Οπως περιέγραψε η ίδια, πάνω σε 57 κλαδιά θα βρίσκονται τα 57 πουλιά που συμβολίζουν τις ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν. Θα κατασκευαστεί το μνημείο από τον σιδηρουργό Γιώργο Σαντεξή

«Ο Δήμος Αθηναίων, με σεβασμό απέναντι στους νεκρούς και στους οικείους τους, επιθυμεί να τιμήσει τη μνήμη τους και να ενώσει τη φωνή του με όλους αυτούς που διεκδικούν απόδοση δικαιοσύνης και ένα κράτος ασφαλές και δίκαιο. Ευελπιστούμε η πρωτοβουλία μας αυτή να αποτελέσει μια συμβολική κίνηση συμπαράστασης στον προσωπικό και συλλογικό πόνο, που προκάλεσε το δυστύχημα», τόνισε χθες ο κ. Δούκας.

Από την πλευρά της, η κ. Καρυστιανού υπογράμμισε: «Ευχαριστούμε πολύ τον Δήμο Αθηναίων για την πρωτοβουλία του να δημιουργήσει ένα μνημείο για τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών. Τον ευχαριστούμε που συναισθάνεται την ανάγκη μας, πέρα από δικαίωση, αυτό που συνέβη να μην ξεχαστεί ποτέ, να μείνει στη μνήμη όλων, να μην επαναληφθεί ποτέ».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το μνημείο της Αθήνας θα συνδυαστεί με ένα δεύτερο μνημείο στη Θεσσαλονίκη. Και αυτό το μνημείο αναμένεται να είναι ένα δέντρο, με τη διαφορά ότι τα 57 πουλιά θα είναι πεσμένα στο έδαφος. Ομως, το δένδρο θα είναι ανθισμένο και θα συμβολίζει την ελπίδα.

Πηγή: efsyn.gr