Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Μήνυμα προς πολλαπλούς αποδέκτες, αλλά κυρίως προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη δήλωση του αμέσως μετά την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση των Ανεξάρτητων Οικονομικών Ζωνών.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η χθεσινή ημέρα αποτελεί μια καλή ημέρα για ολόκληρη τη Μεσόγειο, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά, πως η Ελλάδα και η Ιταλία κατάφεραν μέσα από την υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας να κλείσουν μια εκκρεμότητα 40 ετών και να καθορίσουν τις Ανεξάρτητες Οικονομικές τους Ζώνες στα νερά που ενώνουν τις δύο γειτονικές χώρες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός παράλληλα κάνει σαφές ότι η συμφωνία μεταξύ Νίκου Δένδια και Λουίτζι Ντι Μάιο, αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε νησιωτικά και χερσαία εδάφη και επισημαίνει ότι αποτελεί υπόδειγμα σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας με καθοριστική συμβολή στην ειρήνη και τη σταθερότητα της Μεσογείου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιπρόσθετα με σαφείς αναφορές για τη στάση της Τουρκίας στην περιοχή, τονίζει ότι η «Ελλάδα και η Ιταλία απέδειξαν, πώς δύο γείτονες μπορούν να μετατρέπουν τη θάλασσα που τις περιβάλλει σε ήρεμα νερά προόδου και ανάπτυξης. Εύχομαι ανάλογες συμφωνίες να υπάρξουν και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής».

Ειδικότερα, στη δήλωση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει:

«Σήμερα, είναι μία καλή ημέρα για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ευρώπη και ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Αθήνα και Ρώμη καθόρισαν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες στα νερά που ενώνουν τις δύο γειτονικές μας χώρες, αίροντας, έτσι, με γόνιμο τρόπο μία εκκρεμότητα 40 ετών.

Η συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Περιγράφει την έκταση των θαλασσίων περιοχών που αξιοποιούνται. Και, βεβαίως, αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη -χερσαία και νησιωτικά. Πρόκειται για υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας. Και για μία καθοριστική συμβολή στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Ελλάδα και Ιταλία απέδειξαν, σήμερα, πώς δύο γείτονες μπορούν να μετατρέπουν τη θάλασσα που τις περιβάλλει σε ήρεμα νερά προόδου και ανάπτυξης. Εύχομαι ανάλογες συμφωνίες να υπάρξουν και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής».