Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η εκλογή τριών κοσμητόρων και έξι γραμματέων

«Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και αυτό κάνουμε και τώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στην Ελλάδα, την οποία και προκάλεσε ο ίδιος επικαλούμενος το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής.

«Στην Ουκρανία συντελείται μία τομή στον χρόνο. Η απόφαση Πούτιν αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και των κανόνων επίλυσης των διακρατικών διαφορών με ειρηνικά μέσα» τόνισε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος «αμφισβητεί με τη χρήση βίας την εδαφική ακεραιότητας μίας χώρας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι συντελείται μια επιστροφή στην εποχή των ηγεμόνων, σε ένα τόπο μάλιστα που Ουκρανοί και Ρώσοι πολέμησαν ενωμένοι ενάντια στους Ναζί.

«Πρόκειται για μία εισβολή παράλογη και ανιστόρητη» ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας:

«Η ρωσική εισβολή έχει ως στόχο να αλλάξει με τη βία την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη. Η Δύση καλείται να αναβαπτιστεί».  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «είμαστε και εμείς Δύση και προωθούμε την διεθνή νομιμότητα. Ζούμε με την πληγή της Κύπρου και δεχόμαστε απειλές για τα νησιά μας. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε αυταρχικούς ηγέτες που θέλουν να ξαναζωγραφίσουν τα σύνορα. Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις».

Σε σχέση με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας υποστήριξε πως «σε όσους αναρωτιούνται εάν οι συγκεκριμένες κυρώσεις αρκούν για να κάμψουν την επιθετικότητα της Μόσχας απαντώ πως είναι ένα τεράστιο πλήγμα».

Ο πρωθυπουργός έκανε σαφές πως για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διλήμματα αφού είναι με το πλευρό της Ουκρανίας, της δημοκρατίας και της ειρήνης.

«Είμαστε και έτοιμοι να υποδεχθούμε Ουκρανούς πρόσφυγες και καλώ τις δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις που στο παρελθόν έχουν δραστηριοποιηθεί σε άλλα μέτωπα να το κάνουν και τώρα» συμπλήρωσε.

Σχετικά με την ενεργειακή διάσταση της κρίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν απόπειρες εκβιασμού από την πλευρά της Ρωσίας, για να διευκρινίσει ωστόσο πως υπάρχουν τρόποι αντίδρασης.

«Κατόπιν της ελληνικής πρότασης η Κομισιόν θα συζητήσει την δημιουργία κοινού ταμείου» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Μακροπρόθεσμα η λύση είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στόχος της χώρας να καταστούμε γρήγορα αυτόνομοι αξιοποιώντας την αιολική και ηλιακή ενέργεια αλλά και να γίνουμε περιφερειακός και διεθνής κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι θα κατασκευαστεί κι ένας δεύτερος τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου με ιδιωτικά κεφάλαια στην Αλεξανδρούπολη.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας» ήταν το σαφές μήνυμα του πρωθυπουργού για να διαπιστώσει ότι η

«παρούσα κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει ένα βήμα μπροστά».

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η «επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Οποιαδήποτε ολιγωρία, αμφιθυμία, τελικά θα ζημίωνε τα εθνικά συμφέροντα. Κρατώ τη συμφωνία των τριών μεγαλύτερων κομμάτων στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής, στην ορθότητα των κυρώσεων και θα ζητήσω κ. Τσίπρα να επαναξιολογήσετε τη θέση σας σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες που κάνει η χώρα. Η επένδυση στην άμυνα είναι η απαραίτητα ανάγκη και η απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι η χώρα ελεύθερη και να απολαμβάνουν οι Έλληνες ευημερία».

 

ΤΣΙΠΡΑΣ
«Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, έχει προετοιμαστεί σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την εισαγωγή προσωρινών περιορισμών στην έξοδο από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε. «Αναμένουμε ότι όσοι έχουν επενδύσει στη χώρα μας θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται εδώ».

Α. Τσίπρας: H Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες

Την επισήμανση ότι η ρωσική εισβολή βυθίζει μια ευρωπαϊκή χώρα στον ζόφο του πολέμου, στο αίμα και στην καταστροφή, και επαναφέρει ολόκληρη την ανθρωπότητα σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές έκανε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας που επανέλαβε τη φράση του Ανδρέα “Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες”.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως απαιτείται το εθνικό να ταυτίζεται με την αλήθεια, με την αυτοσυγκράτηση, με την αποφυγή της παγίδας να μετατρέψουμε μια διεθνή κρίση σε κομματική και μικροκομματική ακρισία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να τερματιστεί άμεσα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα πρέπει να εφαρμοστούν σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, χωρίς η Ελλάδα να γίνει μέρος του πολέμου, αλλά της λύσης.

«Οφείλουμε να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι ότι οι ενέργειες του προέδρου Πούτιν αποβαίνουν και θα αποβούν εις βάρος όχι μόνο της ανθρωπότητας, αλλά και εις βάρος του ρωσικού λαού και των συμφερόντων του», τόνισε για να προσθέσει:

«Η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ οφείλουν να στηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας και να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα προκειμένου να τερματιστεί άμεσα η επίθεση, οι ρωσικές δυνάμεις να αποχωρήσουν και να ανοίξει ένας αξιόπιστος δρόμος διπλωματίας και ειρήνης».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος αποφάσισε να χειριστεί την κρίση στην Ουκρανία με σκοπό την αλλαγή των παγκόσμιων συσχετισμών του 21ου αιώνα και ότι διαφαίνεται η προοπτική, η κρίση στην Ουκρανία να μας επαναφέρει πάλι σε έναν διπολικό κόσμο Δύσης και Ανατολής, σε έναν σκληρό ψυχρό πόλεμο μεταξύ δύο μπλοκ κρατών που θα οδηγήσει σε σκληρό οικονομικό ανταγωνισμό και μια βαθιά ενεργειακή και οικονομική κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο έθεσε το ερώτημα ποια πρέπει να είναι η στάση της Ελλάδας.

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε  «βαθύτατες ανησυχίες» για «ορισμένες πρωτοβουλίες» του κ. Μητσοτάκη. Ρώτησε ποια είναι η σκοπιμότητα η Ελλάδα «από εμπλεκόμενη σε πρωτοβουλίες ειρήνης, να μετατρέπεται σήμερα σε εμπλεκόμενη του πολέμου», σημειώνοντας ότι τέτοιες ώρες δεν επιτρέπονται «επιπολαιότητες» και «δεν επιτρέπεται να αποφασίζετε μόνος σας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «συντάχθηκε με ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προέτρεξαν σε διμερές πλαίσιο, αλλά όχι στο πλαίσιο συλλογικών αποφάσεων, να προχωρήσουν στην αποστολή στρατιωτικού υλικού.

Σημείωσε ότι αν ο κ. Μητσοτάκης είχε σηκώσει το τηλέφωνο και είχε επικοινωνήσει με τους αρχηγούς, ενδεχομένως να του έλεγαν τότε -«όχι τώρα, κατόπιν εορτής»- πως «θα ήταν προτιμότερο να στείλει η χώρα μας ανθρωπιστική βοήθεια, θα ήταν προτιμότερο να στείλουμε, όπως έκανε η Ισπανία και η Ιταλία, μη θανατηφόρο εξοπλισμό».

Ο Αλέξης Τσίπρας διαφώνησε και με την αναφορά Μητσοτάκη περί εξαιρετικών αντανακλαστικών που έχει δείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια, για να τονίσει πως όταν το «Όρουτς Ρέις» παραβίαζε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και ζητούσαμε κυρώσεις στην Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ένωση σε καμία περίπτωση δεν έδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά.

 Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα υπάρχουν καθημερινές συναντήσεις για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων.

Σύμφωνος με την Ευρώπη

Σύμφωνος με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως αυτή εντάσσεται στη σχετική ευρωπαϊκή απόφαση.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, κατηγόρησε μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι συμπλέουν με την ελληνική ακροδεξιά στο Ουκρανικό, αλλά και τον πρωθυπουργό γιατί δεν ενημέρωσε κανέναν πολιτικό αρχηγό στο θέμα της αποστολής βοήθειας. Γι’ αυτό και ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, χαρακτηρίζοντας μονόδρομο την εθνική συνεννόηση.

Ειδικότερα, αφού χαρακτήρισε «παράνομη και απολύτως καταδικαστέα» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι ολόκληρος ο πλανήτης από την περασμένη Τετάρτη έχει περάσει το κατώφλι μιας διαφορετικής εποχής, και κατηγόρησε τον Βλ. Πούτιν ότι, βασισμένος στη στρατιωτική ισχύ, προωθεί ένα νέο αναθεωρητικό δόγμα, επίσης ότι παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Με δυο λόγια, «μια επιθετική δύναμη επιχειρεί να επαναχαράξει τα ευρωπαϊκά σύνορα». Τούτων δοθέντων είμαστε αντιμέτωποι με μια σύγκρουση διεθνούς δικαίου από τη μια και της δεσποτικής δύναμης του ισχυρού από την άλλη, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, που δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «η σκέψη μας είναι στον ουκρανικό λαό καθώς και τους πολυπληθείς Έλληνες», που μετρούν ήδη 12 θύματα.

 

 Ο Μιχάλης Κατρίνης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης

“Δεν επεδίωξε συνεννόηση”

Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό για το ότι «δεν επεδίωξε την εθνική συνεννόηση» για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία έκανε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης τονίζοντας ωστόσο ότι το κόμμα του στέκεται θετικά ως προς την ουσία της απόφασης.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής άσκησε κριτική και στον Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα του οποίου τάχθηκε εναντίον της αποστολής στην Ουκρανία. Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη επεσήμανε ότι «κακώς δεν ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς» στην κρίσιμη συγκυρία και, αφού αναφέρθηκε στη φρίκη του πολέμου τονίζοντας ότι η καταδίκη της στρατιωτικής συμβολής της Ρωσίας πρέπει να είναι χωρίς αστερίσκους, παρεκκλίσεις και συμψηφισμούς, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη εθνικών πρωτοβουλιών. Πιο χαρακτηριστικά ζήτησε ενεργή διπλωματία με ισχυρό εθνικό μέτωπο, που δεν διασφαλίζεται με φραστικές εκκλήσεις του Πρωθυπουργού, ούτε με αιφνιδιασμούς και προειλημμένες αποφάσεις. Πρότεινε συγκεκριμένα εθνικές πρωτοβουλίες τώρα για:

– Ειρηνευτική διαμεσολάβηση και στήριξη των ομογενών μας που βρίσκονται στην εμπόλεμη περιοχή.

– Στήριξη στον ουκρανικό λαό με αποστολή εφοδίων και αμυντικού υλικού, αλλά και οργανωμένη υποδοχή προσφύγων.

– Αξιοποίηση των συμμαχιών μας, προκειμένου να πιεστεί η Τουρκία να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με μόνη διαφορά στο τραπέζι των οριοθέτησή των θαλασσίων ζωνών.

 Ο Δημήτρης Κουτσούμπας
Η ευρωπαϊκή θυγατρική της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης, καθώς οι αποταμιευτές έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι η ρωσική οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 5%.

Κάθετα αντίθετοι

Την κάθετη αντίθεση ενάντια σε οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο με την Ουκρανία τάχθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι με δεδομένες τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πιθανό στόχο αντιποίνων.

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να επαγρυπνεί, ο κίνδυνος είναι άμεσος για τον ελληνικό λαό, το δίλημμα δεν είναι ΝΑΤΟ ή Ρωσία, Ε.Ε ή Ρωσία», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, επικρίνοντας παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, καθώς όπως είπε, αναβάθμισε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στα χρόνια της διακυβέρνησής του.

«Δική μας πυξίδα είναι το συμφέρον του ουκρανικού λαού, όπως και το συμφέρον του ρωσικού λαού που θα φορτωθούν και το οικονομικό κόστος, τόσο του πολέμου όσο και των οικονομικών κυρώσεων και αντιποίνων» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος από τον πρωθυπουργό, σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που έχει στην Ελλάδα.

«Αυτοί οι δύο λαοί που για δεκαετίες έζησαν μαζί, προόδευσαν μαζί στο πλαίσιο του σοσιαλισμού, πολέμησαν μαζί τον ναζισμό και τον φασισμό, θα πρέπει να βγουν νικητές και να στρέψουν τον αγώνα τους σε τέτοια κατεύθυνση, ώστε όσο γίνεται πιο σύντομα να απαλλαγούν τόσο από τις κυβερνήσεις τύπου Πούτιν και Ζελένσκι» σημείωσε.

 

 Ο Κυριάκος Βελόπουλος
Ο Κυριάκος Βελόπουλος

Η εναλλακτική λύση

«Η μόνη εναλλακτική λύση είναι κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και ουδετερότητα της Ουκρανίας».

Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την κρίση στην Ουκρανία.

«Το ζητούμενο είναι μια άμεση συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και όχι μια φιλοπολεμική έξαρση» πρόσθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης για να τονίσει: «Η ουδετερότητα της Ουκρανίας είναι πολύ περισσότερο εφικτή από την ψευδή υπόσχεση της Δύσης για είσοδο στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ουκρανοί πάνε με τα νερά μας, εμφανίζονται σχεδόν απόλυτα ενάντιοι στον οποιοδήποτε συμβιβασμό με τη Ρωσία και έτοιμοι να ενστερνιστούν τις πιο σκληροπυρηνικές αντιρωσικές θέσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι η καταστροφή της χώρας τους. Κι εμείς τους εξωθούμε προς ένα τέτοιο αποτέλεσμα».

Ο κ. Βαρουφάκης επιτέθηκε επίσης στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι «λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά» και «είναι αλά καρτ με το διεθνές δίκαιο», προσθέτοντας ότι «δεν είναι ο πρωθυπουργός της αντίστασης, του διεθνούς δικαίου και της αλληλεγγύης με τους λαούς που δέχονται επίθεση».

«Η Ελλάδα πρέπει να ανεβάσει το επίπεδο του διαλόγου στην Ευρώπη, καταδεικνύοντας πως μπορούμε να συνταχθούμε με τον Ουκρανικό λαό, χωρίς να κλείνουμε τα μάτια στους ναζιστές του τάγματος Αζόφ. Ο πρωθυπουργός υποκλίνεται δουλικά σε μια εξευτελισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

 Ο Γιάννης Βαρουφάκης
Ο Γιάννης Βαρουφάκης

Η εναλλακτική λύση

«Η μόνη εναλλακτική λύση είναι κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και ουδετερότητα της Ουκρανίας».

Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την κρίση στην Ουκρανία.

«Το ζητούμενο είναι μια άμεση συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και όχι μια φιλοπολεμική έξαρση» πρόσθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης για να τονίσει: «Η ουδετερότητα της Ουκρανίας είναι πολύ περισσότερο εφικτή από την ψευδή υπόσχεση της Δύσης για είσοδο στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ουκρανοί πάνε με τα νερά μας, εμφανίζονται σχεδόν απόλυτα ενάντιοι στον οποιοδήποτε συμβιβασμό με τη Ρωσία και έτοιμοι να ενστερνιστούν τις πιο σκληροπυρηνικές αντιρωσικές θέσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι η καταστροφή της χώρας τους. Κι εμείς τους εξωθούμε προς ένα τέτοιο αποτέλεσμα».

Ο κ. Βαρουφάκης επιτέθηκε επίσης στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι «λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά» και «είναι αλά καρτ με το διεθνές δίκαιο», προσθέτοντας ότι «δεν είναι ο πρωθυπουργός της αντίστασης, του διεθνούς δικαίου και της αλληλεγγύης με τους λαούς που δέχονται επίθεση».

«Η Ελλάδα πρέπει να ανεβάσει το επίπεδο του διαλόγου στην Ευρώπη, καταδεικνύοντας πως μπορούμε να συνταχθούμε με τον Ουκρανικό λαό, χωρίς να κλείνουμε τα μάτια στους ναζιστές του τάγματος Αζόφ. Ο πρωθυπουργός υποκλίνεται δουλικά σε μια εξευτελισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε χαρακτηριστικά.