ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη “Μεταρρυθμίσεων ανάβασις”

Για τα σενάρια προεκλογικής συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας –  Ποταμιού με αφορμή αλλαγή στάσης του δεύτερου απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, τοποθετήθηκαν χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη “Μεταρρυθμίσεων ανάβασις”.

Οι μεταρρυθμίσεις σε κάθε περίπτωση είναι ένα πεδίο στο οποίο οι δύο αρχηγοί συγκλίνουν, ωστόσο και οι δύο θέλησαν να αποσείσουν κάθε “κατηγορία” συναλλαγής με αφορμή το Σκοπιανό. Ο μεν πρόεδρος της ΝΔ θέλησε να δείξει ότι δεν επεμβαίνει στα εσωτερικά του Ποταμιού, αλλά αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον κ.Θεοδωράκης  επιμένοντας όμως στην ανάγκη να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε μεν ότι η θέση του κόμματος για την ανάγκη λύσης στο Σκοπιανό δεν αλλάζει, άφησε όμως όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την τελική του στάση, λέγοντας ότι θα περιμένει τα τελικά κείμενα της Συμφωνίας στη Βουλή και θα πάρει θέση.

Άφησε δηλαδή να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται και να καταψηφίσει τελικά, ενώ δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις πιέσεις του Μαξίμου, το οποίο κάλεσε να αφήσει τις υποδείξεις.

Ο κ.Μητσοτάκης ξεκαθάρισε καταρχήν ότι μιλά μόνο για λογαριασμό της ΝΔ, η οποία εξαρχής εξέφρασε την κάθετη αντίρρησή της στη Συμφωνία των Πρεσπών και εξέφρασε τον φόβο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δικαιώθηκε στην κριτική της περί εκχώρησης “μακεδονικής” γλώσσας και εθνότητας.

“Θα καταψηφίσουμε τη Συμφωνία όποτε και έαν έρθει στη Βουλή και θα αγωνιστούμε ώστε η Συμφωνία αυτή να μην κυρωθεί” επανέλαβε. Τόνισε δε ότι σε καμία περίπτωση αυτή η προσέγγιση δεν αφορά τις επίσημες θέσεις άλλων κομμάτων.

Και επικαλέστηκε στίχους του Διονύση Σαββόπουλο, λέγοντας -και απευθυνόμενος έμμεσα στον επικεφαλής του Ποταμιού- πως καθένας “πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει”.