Στρατιωτική ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Μετά από ένα τεράστιο και αγχωτικό διάστημα εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο φαίνεται τελικά πως μπορεί να επιτευχθεί μια χρυσή τομή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αφού το πεδίο των διερευνητικών επαφών ανοίγει ξανά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρ’ όλα αυτά, έκανε σαφές και στη σχετική Σύνοδο, ότι προϋπόθεση επανέναρξης των συνομιλιών είναι ο τερματισμός κάθε προκλητικής ή μονομερούς ενέργειας από την Τουρκία.

Την απόφαση της Ελλάδας και της Τουρκίας για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ τους, χαιρέτισε και η γερμανική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «θετικό δείγμα», το οποίο κατά την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα βοηθήσει τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ενώ θα βοηθήσει επίσης ώστε να εκφραστεί η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χαιρετίζει ρητά το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να αρχίσουν πολύ σύντομα εκ νέου τις λεγόμενες διερευνητικές συνομιλίες. Είναι ένα πολύ θετικό σήμα ότι και οι δύο πλευρές έχουν την βούληση να βρουν μια λύση για τα επίμαχα ζητήματα -σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο- με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Παράλληλα επεσήμανε ότι πάγια θέση του Βερολίνου ήταν και παραμένει ότι ο δρόμος προς μια μόνιμη λύση για τα επίμαχα θέματα στην ανατολική Μεσόγειο είναι η αποκλιμάκωση και ο διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων «και για αυτό η συμφωνία για επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αποτελεί σημαντικό βήμα για την διμερή σχέση των δύο εταίρων μας, αλλά και ένα συνολικά καλό νέο για την σταθερότητα στην περιοχή και για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία».

ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομίλησε χθες με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ
Συζήτηση με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομίλησε χθες με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ με φόντο την έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναφορικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως ενημέρωσε, μέσω Twitter, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, στο επίκεντρο της συζήτησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι συνομιλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία.

«Μίλησα με τον Ελληνα πρωθυπουργό σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις συνομιλίες αποκλιμάκωσης στο ΝΑΤΟ. Το NATO είναι μια σημαντική πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ των Συμμάχων. Η κατάσταση πρέπει να λυθεί με το πνεύμα της συμμαχικής αλληλεγγύης και βάσει του διεθνούς δικαίου», έγραψε ο Γενς Στόλντενμπεργκ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν προσεχώς στην Κωνσταντινούπολη. «Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Οι επαφές εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν το διάστημα μεταξύ 5 και 9 Οκτωβρίου. Η ελληνική πλευρά θα πάει στις επαφές με την Τουρκία με πολύ συγκεκριμένη ατζέντα. Αυτή αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά και τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός παρ’ όλα αυτά έχει κάνει σαφές, ότι προϋπόθεση για επανέναρξη του διαλόγου είναι ο άμεσος τερματισμός οποιασδήποτε προκλητικής ενέργειας από πλευράς της Τουρκίας.

Πάντως, ο Διεθνής Τύπος παραμένει επιφυλακτικός σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του διαλόγου, καθώς υπάρχουν πολλά ακόμα αγκάθια αναφορικά με τον απρόβλεπτο Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Zeit ο «πόλεμος μπορεί να αναβάλλεται τελικά» μπορεί η Τουρκία να έχει υπαναχωρήσει φοβούμενη τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένη ούτε να συνομιλήσει για την περίπτωση της Κύπρου που δεν αναγνωρίζει καν, αλλά ούτε και να σταματήσει τη ρητορική μίσους απέναντι στην Ελλάδα.

Υπ’ αυτή την έννοια, δεν αναμένονται πολλά από το διάλογο, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τη συγκεκριμένη προοπτική στο μέγιστο βαθμό. Ενδεχομένως πάντως, εφόσον αποφασιστεί ένα σαφές και προληπτικό πλαίσιο άμεσων κυρώσεων σε νέα κρεσέντο προκλητικότητας από πλευράς Τουρκίας να υπάρξει αναπροσαρμογή συσχετισμών και δεδομένων.