«Να πέσουν οι τόνοι» συμφώνησαν στο πλαίσιο της κοινής συνάντησης τους στην Κωνσταντινούπολη Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι είχαν συνάντηση που κράτησε περίπου δύο ώρες.
Στη διάρκεια της συνάντησης, που και οι δύο πλευρές παραδέχονται ότι έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, το ενδιαφέρον ήταν έντονο για την κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν αρκετά τόσο στις διμερείς σχέσεις των χωρών, όσο όμως και σε περιφερειακά ζητήματα. Η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται ότι μετά από τη συνάντηση «μπήκαν οι βάσεις για μια καλύτερη εποχή», ωστόσο αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία συμφωνεί να πέσουν οι τόνοι και στη συνέχεια επιδίδεται σε σειρά προκλήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος πάντως φαίνεται πως συμφώνησαν στο να μην προστεθούν νέες εντάσεις στην ατζέντα, κάτι άλλωστε που δήλωνε ότι επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτού αναχωρήσει για Κωνσταντινούπολη.
Ενδεχομένως και λόγω του πολέμου αλλά και των έντονων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες οι χώρες, στη διάρκεια της συζήτησης δεν καταγράφηκαν εντάσεις και οξύτητες, στις οποίες κατά καιρούς επιδίδεται η Τουρκία. Στο πλαίσιο του διαλόγου, συμφωνήθηκε ότι θα γίνει μια προσπάθεια και από τις δύο πλευρές να πέσουν οι τόνοι σε όλα τα επίπεδα και να μην προστεθούν νέα ζητήματα στα ήδη μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ρωσική εισβολή. Τόσο ο Τούρκος πρόεδρος όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησαν πως είναι συμφέρον όλων η σταθερότητα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Οι ηγέτες των δυο χωρών φέρονται να συζήτησαν σαν σύμμαχοι για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν πρότεινε στον Έλληνα πρωθυπουργό να συνεχιστεί τον επόμενο μήνα η κουβέντα για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά θετικά.
Μεταξύ άλλων, από την ελληνική πλευρά σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση δόθηκε επιπλέον «έμφαση στις οικονομικές σχέσεις και στη θετική ατζέντα των δυο κρατών και στα υπόλοιπα θέματα συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία. Συμφωνήθηκε επίσης ότι αν τα πράγματα εξελιχθούν στο πνεύμα της σημερινής συνάντησης να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 5ο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας το φθινόπωρο. Συμφωνήθηκε ακόμη να γίνει τον επόμενο μήνα στην Άγκυρα η συνάντηση των δυο πλευρών για τα ΜΟΕ. Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνάντηση μπορεί να αξιολογηθεί ως ένα θεμέλιο για μια ουσιαστική βελτίωση του κλίματος των δυο πλευρών».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική προεδρία επιβεβαίωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν και διμερή ζητήματα και οι τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις, με βασικό την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζεται ότι ο πρόεδρος Ερντογάν μίλησε για τα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία για να γυρίσει σελίδα στις διμερείς σχέσεις, καθώς και ότι σημειώθηκε πρόοδος στα ζητήματα του Αιγαίου, της μειονότητας, της τρομοκρατίας και της λαθρομετανάστευσης.
Κατά το ίδιο ανακοινωθέν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκδήλωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό την πρόθεσή του να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις και οι δυο χώρες να συνομιλούν περισσότερο και όχι μόνο σε περιόδους κρίσεων.