Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θέτει με δραματικό τρόπο την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της». Aυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε για το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

«Από θέση αρχής η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών. Καταδικάζει, συνεπώς, ανεπιφύλακτα αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες. Και πολύ περισσότερο καταδικάζει την ωμή βία από την οποία, δυστυχώς, πολλοί αθώοι θα χάσουν τη ζωή τους» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων για να τονίσει:  Η κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται.

Σε εθνικό επίπεδο έχει, ήδη, εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη απορρόφηση των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας.

Είναι ένα πρόβλημα, όμως, το οποίο είναι πανευρωπαϊκό και γι’ αυτό και απαιτεί μία πανευρωπαϊκή λύση. Και αυτό μπορεί να σημαίνει μέχρι και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων, όσο αυτές διαρκούν”.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε:  «Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, οι σκέψεις μας είναι με τον λαό της Ουκρανίας που υποφέρει.

Καταδικάζουμε έντονα τη ρωσική επίθεση ενάντια σε μια ανεξάρτητη χώρα» και προσέθεσε ότι «αυτή η επίθεση συνιστά μια ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των αξιών μας». Παράλληλα, κάλεσε τη Ρωσία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας και να σταματήσει την επίθεσή της.