Στο Ηράκλειο βρίσκεται σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης
Στο Ηράκλειο βρίσκεται σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης

Τη μήνυση που υπέβαλε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά του γερμανικού κράτους για την απόφασή του να του απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα τον περασμένο μήνα, όπου θα συμμετείχε σε εκδήλωση για την κρίση στη Μέση Ανατολή και την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα αποκαλύπτει το topontiki.gr.

Σε αυτή γίνεται λόγος για την πολιτική και ακαδημαϊκή διαδρομή του Γιάνη Βαρουφάκη και επισημαίνεται ότι με την απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία στον γραμματέα του ΜέΡΑ25 προκλήθηκε «διεθνής δυσφήμηση στον ενάγοντα» ενώ υπήρξε σημαντικό δημόσιο ενδιαφέρον του κοινού για την εν λόγω διαδικασία.

«Πρώτον, η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης που παρουσιάζεται εδώ δείχνει ότι το κοινό παραμένει ασαφές ως προς το ακριβές μέτρο που επιβλήθηκε στον ενάγοντα. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η δημόσια κάλυψη έχει επανειλημμένα στιγματίσει τον ενάγοντα και έχει προκαλέσει επιτακτική την ανάγκη για αποκατάστασή του.

Οι διαδικασίες απαγόρευσης/αποκλεισμού των κρατικών αρχών έδωσαν τροφή για εξωφρενικές κατηγορίες αντισημιτισμού από υψηλόβαθμους πολιτικούς, οι οποίες διαδόθηκαν ευρέως από τα μέσα ενημέρωσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μήνυση του κ. Βαρουφάκη.

Τέλος, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 δηλώνει την πρόθεσή του να προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ25 αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η πρωτοφανής απόφαση των γερμανικών αρχών τον περασμένο Απρίλιο να απαγορεύσουν στον Γιάνη Βαρουφάκη την είσοδο αλλά και κάθε πολιτική δραστηριότητα ήταν μόνο η αρχή. Συνέχεια είχαν οι εξωφρενικές παραβιάσεις κάθε αρχή του κράτους Δικαίου, σε μια Ευρώπη που βουλιάζει όλο και περισσότερο στον ολοκληρωτισμό».

 Αναλυτικά το περιεχόμενο της μήνυσης στα ελληνικά

A. Αιτιολόγηση αγωγής κατά κάθε κρατικού υπευθύνου για στέρηση πολιτικών και νομικών δικαιωμάτων

Ο ενάγων είναι γνωστός Έλληνας οικονομολόγος και πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 6 Ιουλίου 2015, διάστημα κατά το οποίο έγινε γνωστός διεθνώς. Στη συνέχεια συν-ίδρυσε το πανευρωπαϊκό κόμμα DiEM25 στις 8 Φεβρουαρίου 2016. Στη συνέχεια συν-ίδρυσε το γερμανικό κόμμα DiE (Demokratie in Europa) με το οποίο κατέβηκε ως επικεφαλής στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019 λαμβάνοντας 130.072 ψήφους. Τον Ιούλιο του 2019 εξελέγη μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25, του κόμματος του DiEM25 στην Ελλάδα. Το 2021 ο ενάγων, μαζί με γερμανούς συναδέλφους του, ίδρυσαν το γερμανικό κόμμα MERA25 το οποίο θα κατέβει νομίμως και κανονικά στις ευρωεκλογές στην Γερμανία κατά τις ευρωεκλογές 6-9 Ιουνίου 2024 (με επικεφαλής την Karin De Rigo και τον Johannes Fehr). Σήμερα είναι και πάλι υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτή την φορά στην Ελλάδα, και, στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιεί προεκλογικές εμφανίσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι επίσης περιζήτητος συνομιλητής στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, οικονομικών και πανεπιστημιακών θεμάτων.

Ο ενάγων επρόκειτο να μιλήσει στις 12.04.2024 στην εκδήλωση “Palestine Congress 2024 – Actions to be taken!” που διοργάνωσε η οργάνωση “Jewish Voice for a Just Peace in the Middle East – EJJP Germany” μαζί με το MERA25 με άλλες πρωτοβουλίες στην Germaniastraße 18, Βερολίνο 12099. Το συνέδριο διαλύθηκε δια της βίας από την αστυνομία του Βερολίνου στις 12.04.2024 περίπου στις 5:24 μ.μ..

Την επόμενη ημέρα στις 2μμ πραγματοποιήθηκε διαδήλωση με τίτλο «Κατά της απαγόρευσης του Συνεδρίου της Παλαιστίνης», η οποία συγκεντρώθηκε στο σιντριβάνι Ποσειδώνος στο Βερολίνο. Εκεί, η αστυνομία ενημέρωσε τους διοργανωτές της διαδήλωσης, παρουσία των νομικών εκπροσώπων τους, ότι το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών είχε εκδώσει απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας στη Γερμανία κατά τριών ατόμων, μεταξύ των οποίων και ο ενάγων. Η αστυνομία δήλωσε επίσης επί τόπου ότι η διαδήλωση θα διαλυόταν και θα απαγορευόταν αν κάποιο από τα τρία αναφερόμενα πρόσωπα μιλούσε κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, ακόμα και μέσω μαγνητοφωνημένου μηνύματος. Σύμφωνα με την αστυνομία, η απαγόρευση των δραστηριοτήτων του προσφεύγοντος είχε ήδη τεθεί σε ισχύ πριν την 12η Απριλίου 2024.

Σε απάντηση ρητού αιτήματος των διοργανωτών, η αστυνομία αρνήθηκε να παράσχει γραπτώς τις πληροφορίες αυτές, αλλά όταν ρωτήθηκε, επισήμανε ότι η απαγόρευση της δραστηριότητας κατά του προσφεύγοντος δεν προερχόταν από την αστυνομία του Βερολίνου, αλλά βασιζόταν σε απόφαση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών.

Στη συνέχεια, ο ενάγων ανέθεσε στον υπογράφοντα να προστατεύσει τα νομικά του δικαιώματα και την αξιοπρέπεια της προσωπικότητάς του. Κατά συνέπεια, ζήτησα από διάφορες αρχές πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα κατά του ενάγοντος. Από την αλληλογραφία μεταξύ του υπογράφοντος και της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας στο πλαίσιο αυτό προέκυψε -με επιστολή της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας με ημερομηνία 16.04.2023- ότι είχε εκδοθεί «ένταλμα έρευνας» κατά του ενάγοντος για εθνική άρνηση εισόδου σύμφωνα με το άρθρο 30 παράγραφος 5 του νόμου περί Ομοσπονδιακής Αστυνομίας σε συνδυασμό με το άρθρο 6 παράγραφος 1 S.2FreizügG/EU, για την περίοδο του προαναφερθέντος Συνεδρίου από τις 10 έως τις 14 Απριλίου 2024. Μεταγενέστερο αίτημα του υπογράφοντος να επιθεωρήσει τον φάκελο δεν έγινε δεκτό από τον εναγόμενο. Με απόφαση της 19.04.2024, αναφέρθηκε, βάσει του άρθρου 29 παρ. 2 VwVfG VwVfG, ότι η «χορήγηση πρόσβασης στους φακέλους θα εγκυμονούσε τον κίνδυνο αποκάλυψης εσωτερικών και διυπηρεσιακών τακτικών αστυνομικών συναλλαγών». Ο εναγόμενος δήλωσε επίσης ότι η ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες αρχές δεν θα μπορούσε να αποκαλυφθεί, διότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την «ορθή εκτέλεση των καθηκόντων της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών που εμπλέκονται στην υπόθεση».

Απόδειξη: Ο υπογεγραμμένος κατέθεσε σήμερα ένσταση κατά της απόφασης αυτής: Ένσταση με ημερομηνία 08.05.2024.

B. Παραδεκτό

I. Η ασκηθείσα αγωγή είναι παραδεκτή

Η παρούσα αγωγή για τη συνέχιση της διαδικασίας είναι παραδεκτή σύμφωνα με το άρθρο 113 παράγραφος 1 πρόταση 4 του γερμανικού κώδικα διοικητικής διαδικασίας (VwGO). Αυτό αντιστοιχεί στην αίτηση του ενάγοντος, η οποία είναι σχετική με το άρθρο 88 του γερμανικού κώδικα διοικητικής διαδικασίας (VwGO) και απορρέει από την προαναφερθείσα αίτηση.

Η καταχώριση για την άρνηση εισόδου αποτελεί διοικητική πράξη κατά την έννοια του άρθρου 35 πρόταση 1 του γερμανικού νόμου περί διοικητικής διαδικασίας (VwVfG) (βλ. 1.09.2023,Ref.:10A602/22).

Η προειδοποίηση περιορίστηκε ρητά για την περίοδο από 10 Απριλίου έως 14 Απριλίου 2024. Εάν ο παραλήπτης ζητά να κηρυχθεί παράνομη μια διοικητική πράξη που έχει ολοκληρωθεί, η αγωγή για την κήρυξη της συνέχισης είναι σχετική κατ’ αναλογία (BVerwG, απόφαση της 14ης Ιουλίου 1999-6C7.98-,NVwZ 2000,63,64). Σύμφωνα με τη νομολογία του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου, δεν είναι αρμοδιότητα της διοίκησης να λάβει δεσμευτική απόφαση σχετικά με το αν μια εκτελεσθείσα διοικητική πράξη ήταν παράνομη (BVerwG, 26,161,167). Σε περίπτωση που υπάρχει έννομο συμφέρον για τη διαπίστωση της παρανομίας, η απόφαση ανήκει στα δικαστήρια- συνεπώς δεν απαιτείται διαδικασία προσφυγής για τη λήψη αυτής της δικαστικής απόφασης (BVerwG, 26, 161 επ.).

I