Μια δομή επιδοτήσεων που θύμιζε «μικρό ΟΠΕΚΕΠΕ» φαίνεται πως είχε στηθεί εντός του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με αιχμή το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου των επιχειρήσεων. Μέσα σε λίγους μήνες, οι αιτήσεις ξεπέρασαν κάθε δημοσιονομική πρόβλεψη και εκτόξευσαν τις απαιτήσεις επιδότησης σε πάνω από 95 εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν τριπλάσιες του αρχικού προϋπολογισμού των 35 εκατ.
Η παρέμβαση Παππά και το μπλοκάρισμα του μηχανισμού
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2023 μετά τις εκλογές, όταν ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ και τότε υφυπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Παππάς, ανέλαβε καθήκοντα και εντόπισε τη διογκούμενη στρέβλωση. Σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη, ξεκίνησε έκτακτος διοικητικός έλεγχος για όλες τις αιτήσεις που ξεπερνούσαν τα 2.000 ευρώ.
Από τις 10.500 αιτήσεις, αποσύρθηκαν πάνω από 7.800
Η διαδικασία αποκάλυψε ότι το 72% των αιτούντων (περίπου 7.800 εταιρείες) είτε δεν προσκόμισε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είτε αποχώρησε οικειοθελώς με την πλειονότητα, σχεδόν 7.600 επιχειρήσεων, να έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη. Το ποσό που θα επιδοτούνταν, ξεπερνούσε τα 60 εκατ. ευρώ. Τελικά, το Δημόσιο απέφυγε άμεση καταβολή 40 εκατομμυρίων ευρώ.
Ανοικτή γραμμή με Μαξίμου και συναρμόδιους υπουργούς
Ο Γιάννης Παππάς ήρθε άμεσα σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Νίκο Παπαθανάση με το Μέγαρο Μαξίμου να είναι ενήμερο για την πορεία και κάθε στάδιο των ελέγχων.
Μετά τον εντοπισμό της συγκεκριμένης στρέβλωσης, οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ενταχθεί στην προβλεπόμενη διαδικασία. Ο τελικός έλεγχος αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο και για αναδρομικούς ελέγχους σε περιπτώσεις με ενδείξεις για τέλεση ποινικών αδικημάτων.
Πηγή: newsbomb.gr