ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ “ΟΧΙ” Ο ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ Μετωπική σύγκρουση αγροτών-κυβέρνησης
Με αγρότες της Κρήτης μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται αγρότες και Μέγαρο Μαξίμου, μετά το τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη, να τους αφήσει να κατέβουν ως το Σύνταγμα ειρηνικά με τα τρακτέρ τους.

Αναφέρεται ότι, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε συνάντηση με τους αγρότες στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να διαμηνύει ότι η κυβέρνηση είναι αρνητική σε μια τέτοια προοπτική. Με βάση τις διαρροές που έγιναν μάλιστα, η στάση του Υπουργού ήταν τέτοια που ενόχλησε ιδιαίτερα τους αγρότες, οι οποίοι και φρόντισαν να κάνουν σαφές σε όλους τους τόνους, πως αν η κυβέρνηση δεν θέλει τα τρακτέρ ειρηνικά στο Σύνταγμα, θα τα δει με το… ζόρι.

«Προχωράμε σε αυτά που αποφασίστηκαν στην πανελλαδική μας συνάντηση», δήλωσε στην ΕΡΤ Λάρισας ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος μαζί με άλλους εκπροσώπους αγροτικών μπλόκων, συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

«Ενημερώσαμε τον υπουργό για τη νέα απόφαση όλων των μπλόκων να πραγματοποιήσουμε ένα συλλαλητήριο στην Αθήνα και με τρακτέρ και με λεωφορεία ένα πολύ μεγάλο συλλαλητήριο την Τρίτη ώστε να αναδείξουμε τα προβλήματα που δεν έχει ικανοποιήσει η κυβέρνηση και γι’ αυτό συνεχίζουμε αυτή την κινητοποίηση και είμαστε ακόμα στον δρόμο» είπε ο κ. Μαρούδας σε δηλώσεις του για να προσθέσει στη συνέχεια:

«Η απάντηση που πήραμε σε πρώτη φάση είναι αρνητική σε σχέση με τα τρακτέρ στην Αθήνα για την κάθοδο. Όμως πιστεύουμε πως η κυβέρνηση θα το ξανασκεφτεί και όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έγιναν αντίστοιχες κινητοποιήσεις το ίδιο θα συμβεί και στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, βέβαια, τόνισε ότι: «Εμείς σήμερα δηλώνουμε ότι θα υλοποιήσουμε την απόφαση που πήραμε στη Νίκαια την Τρίτη θα ξεκινήσουμε με τρακτέρ, λεωφορεία και αυτοκίνητα και θα κάνουμε κάθοδο στην Αθήνα για αυτό το μεγάλο συλλαλητήριο στο οποίο καλούμε και τον λαό της πρωτεύουσας όλοι μαζί να δώσουμε αυτή τη μάχη γιατί η δική μας η νίκη θα είναι και νίκη του λαού για να έχει φθηνότερα προϊόντα στο τραπέζι του. Δεν ξέρουμε ποια είναι η επιλογή της κυβέρνησης. Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχουν τα τρακτέρ στην Αθήνα είναι η μόνη εφικτή λύση για όλους. Ήδη έχουμε μαζέψει ικανοποιητικό αριθμό τρακτέρ και θα μαζέψουμε και άλλα. Έχουμε πολλά μπλόκα και τρακτέρ και θα δούμε τον τρόπο που θα συμμετέχουν όλες οι περιοχές. Αυτή είναι η απόφασή μας».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Δημογιάννης εκπρόσωπος μπλόκου Αλαμάνας, δήλωσε ότι εάν η κυβέρνηση δεν τους αφήσει ειρηνικά, τότε θα φτάσουν στην Αθήνα με το… ζόρι. «Είναι το σημείο που θα γίνει η συγκέντρωση σχεδόν από όλες τις περιοχές της Β. Ελλάδος -από τη Λαμία και πάνω- στο μπλόκο μας θα συγκεντρωθούν τα τρακτέρ. Προσπαθήσαμε να κάνουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας δέχτηκε και αφού μας αποδέχτηκε σημαίνει ότι έχει αναλάβει και την ευθύνη της οποιασδήποτε διαχείρισης όσον αφορά το αγροτικό ζήτημα. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια ειρηνική διαδήλωση με ένα σχετικό όγκο τρακτέρ στην Αθήνα -όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- γιατί θα δημιουργήσουμε πρόβλημα στην Αθήνα. Εμείς του εξηγήσαμε ότι δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα, εμείς θέλουμε να αναδείξουμε το ζήτημα κάνοντας μια τυπική συγκέντρωση στην Αθήνα, χωρίς προβλήματα και όχι από όλη την Ελλάδα. Η απάντηση ήταν “όχι”. Ας αναλάβει την ευθύνη επειδή η απόφαση του μπλόκου που ήταν ξεκάθαρη για κάθοδο στην Αθήνα με τρακτέρ και οι αγρότες δεν κάνουν πίσω. Οποιοδήποτε πρόβλημα μας δημιουργήσει η κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα έχει την ευθύνη γιατί οι αγρότες δεν κάνουν πίσω. Εάν δεν μας αφήσουν ειρηνικά, θα πάμε με το ζόρι στην Αθήνα».

Από την πλευρά του ο προεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας Ημαθίας Γιώργος Διαμαντόπουλος τόνισε ότι οι αγρότες δε θέλουν να παρακωλύσουν την κυκλοφορία, αλλά να κάνουν ένα ειρηνικό συλλαλητήριο.

«Θέλουμε να τονίσουμε το πρόβλημα που υπάρχει σε όλους ειδικά στους καταναλωτές, γιατί εμείς παράγουμε καθαρά φθηνά προϊόντα κι ο κόσμος αγοράζει ακριβά αμφιβόλου ποιότητας», ανέφερε.

Οι αγρότες αφήνουν διορία στην κυβέρνηση μέχρι και την Τρίτη το απόγευμα που θα καταφτάσουν στην Αθήνα να μεριμνήσει για την επίλυση των αιτημάτων τους, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας αγροτών στην Καρδίτσα Σωτήρης Γιαννακός.

«Έχει τον χρόνο η κυβέρνηση να σκεφτεί από σήμερα μέχρι και την Τρίτη το απόγευμα που θα φτάσουμε στην Αθήνα, πρώτα από όλα τα προβλήματα».