Σε πεδίο αντιπαράθεσης εξελίσσεται η τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή για το μεταναστευτικό, σύμφωνα με την οποία «προβλέπεται η αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου όσων φθάνουν στην Ελλάδα παράνομα από τη Βόρειο Αφρική με πλωτά μέσα. Τα άτομα αυτά επιστρέφονται χωρίς καταγραφή στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής».
Οπως έχει ανακοινωθεί, οι μετανάστες θα παραμένουν σε ειδικούς χώρους κράτησης, ένας εκ των οποίων θα δημιουργηθεί στην Κρήτη.
Σοβαρές ενστάσεις σχετικά με την κυβερνητική επιχειρηματολογία που πλαισιώνει την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή για το μεταναστευτικό, εξέφρασε το πρωί της Πέμπτης ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εγκαλώντας την κυβέρνηση για την «επίκληση του άρθρου 15 της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου)», έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για «ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου» με την κυβέρνηση -δια του κυβερνητικού εκπροσώπου- να απαντά στον πρώην υπουργό πως «η Ελλάδα είναι κράτος – δικαίου» και πως ανάλογη τεκμηρίωση με τη σημερινή είχε υιοθετηθεί και κατά την περίοδο της μεταναστευτικής κρίσης το 2020.
Την ίδια στιγμή, μαίνεται η αντιπαράθεση και στη Βουλή όπου η αντιπολίτευση εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης.
Η παρέμβαση Βενιζέλου
Οσον αφορά την παρέμβαση Βενιζέλου, ο πρώην υπουργός, το πρωί της Πέμπτης, σε ανάρτησή του άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την επίκληση από την κυβέρνηση του α. 15 της ΕΣΔA στην υπό συζήτηση τροπολογία.
Οπως αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ είναι «αντίστοιχο του άρθρου 48 του ελληνικού Συντάγματος για την κατάσταση πολιορκίας».
Αφού εξηγεί τι περιλαμβάνει το εν λόγω άρθρο, ο κ. Βενιζέλος σημειώνει: «Στην προκειμένη περίπτωση (σ.σ. στην παρούσα συγκυρία με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών) αν συντρέχουν όντως οι προϋποθέσεις του άρθρου 15 παρ. 1 της ΕΣΔΑ, στην εθνική συνταγματική τάξη θα μπορούσαν να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του άρθρου 48 Συντ. , δηλαδή να τεθεί σε εφαρμογή σε ολόκληρη την επικράτεια ή τμήμα της ο νόμος περί καταστάσεως πολιορκίας! Προφανώς αυτό είναι άτοπο. Τουλάχιστον έτσι ελπίζω».
Και καταλήγει επισημαίνοντας πως «η εύκολη και ανεπίγνωστη επίκληση αυτής της διάταξης της ΕΣΔΑ θέτει ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου στη χώρα μας και τον σεβασμό θεμελιωδών υποχρεώσεων της κατά το διεθνές δίκαιο». Παράλληλα ο πρώην υπουργός καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει αυτή την αιτιολογική σκέψη άμεσα.
Τι απαντά η κυβέρνηση
Ακολούθησε η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. «Οταν τοποθετείται ένας συνταγματολόγος, δεν τοποθετείται με βάση το αν έχει συγκυβερνήσει με ένα κόμμα ή αν ανήκει σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο», ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Είναι μια επιστημονική ανάλυση και στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας είναι αυτονόητο ότι είναι σεβαστή. Από κει και πέρα, εμείς δεν ενεργοποιούμε το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ. Απλώς επικαλούμαστε ότι συντρέχουν προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο αυτό, με μια συγκεκριμένη νομική τεκμηρίωση και την αξιοποίηση – επίκληση μιας σειράς αποφάσεων, δηλαδή νομολογίας που τεκμηριώνει τη συγκεκριμένη θέση μας».
«Είναι κατ’ αναλογία η ίδια ακριβώς τεκμηρίωση και νομική ανάλυση που ακολουθήθηκε σε μια αντίστοιχη μεταναστευτική κρίση πριν πέντε χρόνια, τον Μάρτιο του 2020. Η αντιμετώπιση τότε της κρίσης αυτής και σε νομικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο ήταν απολύτως επιτυχημένη. Εχουμε λοιπόν κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα έχουμε και πάλι το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Είναι μια αναγκαία και απολύτως σύννομη απόφαση για το καλό της χώρας και των πολιτών. Η Ελλάδα είναι κράτος – δικαίου. Οπως φαίνεται από την έλλειψη ανακοινώσεων άλλων κομμάτων, αυτό αποδείχθηκε και από τη σφραγίδα της Ε.Ε., η οποία αν είχε πει το αντίθετο θα είχαμε δει και ανακοινώσεις».
«Αυτήν τη στιγμή η χώρα όφειλε να αντιδράσει σε μια έκτακτη κατάσταση και νέα κρίση την οποία δεν προκάλεσε, αλλά έχει υποχρέωση να την αντιμετωπίσει. Και θα το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις με βάση τις ισχύουσες διατάξεις».