Ο Υπουργός διαμήνυσε πως θα μιλήσει μόνο με νόμιμα εκλεγμένους εκπροσώπους.
Ο Υπουργός διαμήνυσε πως θα μιλήσει μόνο με νόμιμα εκλεγμένους εκπροσώπους.

Πολύ δύσκολα θεωρούν πλέον τα πράγματα με την Λιβύη οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, μετά από την προχθεσινή άμεση αντίδραση του Έλληνα Υπουργού Νίκου Δένδια, ο οποίος και δεν υπέκυψε στον εκβιασμό της Τρίπολης και της απερχόμενης κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα θέλει να έχει συνομιλίες με τη Λιβύη», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Βεγγάζη, «αλλά με την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές και θα εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης».  Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής καταδίκασε το τουρκολιβυκό μνημόνιο, στον απόηχο του διπλωματικού επεισοδίου που προκλήθηκε το πρωί της Πέμπτης κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λιβύη. Υπενθυμίζεται ότι όταν έφτασε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης ο Έλληνας Υπουργός για να συναντηθεί με τον Προέδρο Μένφι είδε να τον περιμένει η υπουργός Εξωτερικών, η οποία είχε συνυπογράψει με τον Τσαβούσογλου την πρόσφατη παράνομη τουρκολιβυκή ενεργειακή συμφωνία.

Ο κ. Δένδιας αρνήθηκε να κατέβει από το αεροσκάφος και αναχώρησε για τη Βεγγάζη όπου ήταν ο αρχικός προορισμός του, καθώς έχει προσκληθεί από τον πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου. «Την είχαν στημένη στον Έλληνα υπουργό σε συνεννόηση με τους Τούρκους» ανέφερε ο αναλυτής διεθνών θεμάτων, Κωνσταντίνος Φίλης, για να προσθέσει:

«Ίσως να προκύψει από αυτήν την παγίδα ότι η Ελλάδα είναι συγκρουσιακή και αδιάλλακτη, όπως δηλαδή εμφανίστηκε η Τουρκία στην περιοχή.  Είναι προφανές ότι ο κ. Δένδιας δεν ήθελε καν να κάνει χειραψία με όσους υπέγραψαν την παράνομη συμφωνία ανάμεσα σε Τρίπολη και Άγκυρα», σημείωσε.

«Η Ελλάδα τάσσεται με το σύνολο της διεθνούς κοινότητας το οποίο καλεί για εκλογές, η μεταβατική αυτή κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιοδοσία να υπογράφει συμφωνίες», ανέφερε ο κ. Φίλης, ενώ τόνισε πως «η Ελλάδα ασφαλώς και πρέπει να ξαναπιάσει το νήμα των σχέσεων με τη Λιβύη, αλλά υπό κανονικές συνθήκες, αν ωστόσο, η παρούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση, παραμείνει για μεγαλύτερο του αναμενόμενου χρόνου στη θέση της, τότε το κρίσιμο θα είναι εάν θα προχωρήσει στην υλοποίηση κάποιων εκ των συμφωνηθέντων με την Τουρκία ή αν θα κάνει κινήσεις υπονόμευσης των ελληνικών θέσεων».

Χωρίς να κάνει καμία αναφορά στην αθέτηση της συμφωνίας που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τη Λίβυα Υπουργό, το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης επιχειρεί με προκλητική ανάρτησή του στο Facebook να αιτιολογήσει τη ματαίωση της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Τρίπολη.

Όπως αναφέρει το λιβυκό Υπουργείου, η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μανγκούς περίμενε το πρωί να υποδεχθεί τον Νίκο Δένδια σύμφωνα με τη διπλωματική πρακτική, αλλά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο και αναχώρησε χωρίς καμία εξήγηση.

Μάλιστα, το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών προχωρά σε προκλητική προειδοποίηση, ότι «θα λάβει τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα προστατεύοντας το κύρος και την κυριαρχία της Λιβύης». Σημειώνεται πως αρχικά η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του κ. Δένδια στη Λιβύη. Όμως, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως, την παραμονή της επίσκεψης, ο Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο υπουργός και στην Τρίπολη συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την προϋπόθεση να δει μόνο αυτόν και να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος. Όμως, όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μανγκούς, με τον υπουργό να αποφασίζει να αναχωρήσει χωρίς να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Όπως ανέφερε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών διαμήνυαν πως ο Νίκος Δένδιας δεν υπέκυψε στον εκβιασμό της Τρίπολης και έκαναν λόγο για «φάουλ πλέι», ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση. Το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και την ελληνική αποστολή από την Τρίπολη στη Βεγγάζη αναχώρησε μέσω του FIR της Μάλτας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η λιβυκή πλευρά αρνήθηκε να εγκρίνει τα σχέδια πτήσης του ελληνικού κυβερνητικού αεροπλάνου από την Τρίπολη στη Βεγγάζη, με αποτέλεσμα αρκετή αναμονή στο αεροσκάφος.

Επίσης, στην αρχή της ανάρτησής του, το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί τον Νίκο Δένδια για «εξωφρενικές πολιτικές και θέσεις» τις προηγούμενες ημέρες προς τα συμφέροντα του λιβυκού κράτους.

Νωρίτερα, επιλέγοντας να μιλήσει στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αnadolu, σύμφωνα με τηλεγράφημά του, ο εκπρόσωπος της υπηρεσιακής κυβέρνησης στην Τρίπολη είπε πως η Λιβύη ανακαλεί τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Μανγκούς, η οποία είναι υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι η πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι προσωρινή με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.