ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Επικράτηση Τσίπρα με τα δύσκολα... μπροστά!
Σε ήρωες ανέδειξε τους σφαγείς της Μπούτσα ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Νέα εποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά  το συντριπτικό ποσοστό που έλαβε στην κάλπη του Συνεδρίου η εισήγηση του κ. Τσίπρα για τις καταστατικές αλλαγές (με πρώτη την εκλογή της συλλογικής ηγεσίας από τη βάση), συγκεντρώνοντας ποσοστό 74%, δηλαδή νομιμοποίηση από πλειοψηφία μεγαλύτερη των 2/3 των συνέδρων, έναντι ποσοστού 26%, που κατέγραψαν οι δυνάμεις της «Ομπρέλας».

Οι οποίες έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στις συνεδριακές διαδικασίες, αφού κατέθεσαν σειρά τροπολογιών απέναντι στην εισήγηση της πλειοψηφίας, ανοίγοντας -κατά τις τοποθετήσεις προσκείμενων στελεχών στην τάση- μια μεγάλη βεντάλια ζητημάτων όπως: την έλλειψη αυτοκριτικής για τη διακυβέρνησης της «πρώτης φοράς Αριστεράς», το ιδεολογικό στίγμα και τα όρια της διεύρυνσης, τη διατήρηση της αριστερής ταυτότητας και της ριζοσπαστικής φυσιογνωμίας του κόμματος, τον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας και την ποσόστωση 20% στελεχών από τη διεύρυνση στη νέα Κεντρική Επιτροπή, φτάνοντας μέχρι τον τρόπο εγγραφής νέων μελών.

Ένταση

Αυτό το θέμα προκάλεσε νέο γύρο έντασης χθες κυριολεκτικά με το «σφύριγμα» της λήξης του Συνεδρίου, το οποίο είθισται να δίνεται μετά την ομιλία του εκάστοτε προέδρου του κόμματος. Ωστόσο, μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα και κατά τις ψηφοφορίες επί του καταστατικού που ακολούθησαν, η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε απότομα στην αίθουσα, με αφορμή τις τροπολογίες που είχε καταθέσει προς το σώμα η «Ομπρέλα». Αιχμή του δόρατος υπήρξε η τροπολογία για τα κριτήρια εγγραφής των νέων μελών, δηλαδή ένα υποψήφιο μέλος, εκτός από την ηλεκτρονική εγγραφή μέσω του isyriza, να πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον μία αυτοπρόσωπη παρουσία στην οικεία Οργάνωση Μελών πριν εγγραφεί.

Για τις τροπολογίες ακολούθησε ψηφοφορία με ανάταση χειρός, αλλά καθώς το αποτέλεσμα ήταν αμφίρροπο λόγω της απουσίας πολλών Συνέδρων που είχαν ξεκινήσει την επιστροφή τους στην επαρχία, ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος πρότεινε να υπάρξει σχετική ψηφοφορία στις 15 Μαΐου, δηλαδή μαζί με την εκλογή της ηγεσίας από τη βάση.

Στις στιγμές που ακολούθησαν επικράτησε μεγάλη ένταση, αλλά και αμηχανία μεταξύ των συνέδρων που είχαν απομείνει στο χώρο, μέχρις ότου διευθετηθεί τελικά η διαδικασία, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε να ψηφίσουν με κάλπη όσοι σύνεδροι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον χώρο του συνεδρίου. Εντέλει η «Ομπρέλα» απείχε από την ψηφοφορία, καθώς «αυτή η διαδικασία δεν είναι αποδεκτή και δεν θα συμμετάσχουμε», όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, παρότι τα στελέχη της ψήφισαν την πολιτική απόφαση του Συνεδρίου.

Σε αυτό το κλίμα, προς το σώμα παρενέβη ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, παραδεχόμενος ότι ήταν λάθος, «συλλογικό» μάλιστα, να μην συμπεριληφθεί από την αρχή στην πρόταση του Πολιτικού Συμβουλίου να εγκριθούν οι καταστατικές αλλαγές στις κάλπες που θα στηθούν στις 15 Μαΐου, ώστε να ψηφίσουν και τα οργανωμένα μέλη γι’ αυτές.

Ακολούθως, σε παρέμβασή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε πως η πλειοψηφία είναι «large» μόνο όταν το αποτέλεσμα είναι «τσίμα τσίμα». Επιπλέον, ζήτησε να διεξαχθεί καταστατικό συνέδριο σε δύο μήνες, προκειμένου να καταλήξει σε όλα τα ζητήματα που έχουν τεθεί. Στην ίδια παρέμβαση, ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, Κεντρικής Επιτροπής και για ορισμένες καταστατικές διατάξεις να μπορούν να συμμετέχουν μόνο όσοι εγγράφονται με αυτοπρόσωπη παρουσία μέχρι τις 15 Μαΐου, σύμφωνα με όσα προβλέπει το ισχύον καταστατικό.

Ανταπαντώντας, ο κ. Τσίπρας απέρριψε το ενδεχόμενο καταστατικού συνεδρίου, σημειώνοντας πως το κόμμα διαθέτει διαδικασίες που μπορούν να ακολουθηθούν- είτε με διαρκές συνέδριο είτε και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών- ώστε να προχωρήσουν οι αλλαγές στο καταστατικό, το οποίο αποκάλεσε «Σύνταγμα» του κόμματος.

Στη «σολομώντεια» λύση που προκρίθηκε από το σώμα μετά από πρόταση του κ. Τσίπρα, προβλέπεται να στηθεί ξεχωριστή κάλπη στις 15 Μαΐου για την έγκριση ή την απόρριψη των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί από τη μειοψηφία στην Επιτροπή Καταστατικού, ενώ δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο όσοι σύνεδροι ψήφισαν το περασμένο Σάββατο στην ψηφοφορία για την εκλογή ηγεσίας από τη βάση, δηλαδή 4.688 σύνεδροι.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Επικράτηση Τσίπρα με τα δύσκολα... μπροστά!
Οι κάλπες

Μετά τις… «καθυστερήσεις» του Συνεδρίου και με βάση τα νέα δεδομένα, ως «μητέρα των μαχών» αναδεικνύεται η 15η Μαΐου, οπότε αναμένεται να στηθούν 3 κάλπες σε 500 συνολικά εκλογικά τμήματα της χώρας, προκειμένου να εξελιχθούν οι διαδικασίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως εξής:

  1. Κάλπη για τα νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, με δικαίωμα ψήφου για 61.600 μέλη, που έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21 Μαρτίου 2022.
  2. Κάλπη για την έγκριση ή απόρριψη των τροπολογιών της μειοψηφίας, με δικαίωμα ψήφου για 4.688 Συνέδρους του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
  3. Κάλπη για την εκλογή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, με δικαίωμα ψήφου για όσα μέλη θα έχουν γραφεί μέχρι και την τελευταία ημέρα (ακόμα και αν για παράδειγμα έχουν εγγραφεί προχθές ή σκοπεύουν να το πράξουν μεθαύριο), εφόσον επιδείξουν κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, στις 15 Μαΐου, το απογραφικό τους δελτίο.

Αντιπαράθεση

Μολονότι τα διαδικαστικά ζητήματα μονοπώλησαν την εσωκομματική αντιπαράθεση, στο τέλος της συνεδριακής ημέρας καταγράφηκε έντονος προβληματισμός από μερίδα συνέδρων αναφορικά με τη σκοπιμότητα του νέου γύρου έντασης χθες, εφόσον το ζήτημα θα μπορούσε να ακολουθήσει την οδό της κάλπης του Συνεδρίου το περασμένο Σάββατο, όπως παρατηρούσαν, αντίστοιχα δηλαδή με ό,τι συνέβη με την τροπολογία της μειοψηφίας αναφορικά με τη διαδικασία εκλογής της ηγεσίας του κόμματος από την οργανωμένη βάση.

Τον ίδιο προβληματισμό τροφοδότησε το γεγονός ότι οι  επίμαχες τροπολογίες είχαν τεθεί προηγουμένως υπόψη της Επιτροπής Καταστατικού, τα μέλη της οποίας τις απέρριψαν κατόπιν ψηφοφορίας, με αρκετούς από τους συνέδρους να αποχωρούν χθες εμφανώς απογοητευμένοι από το κλίμα, αλλά και τις προτεραιότητες εντός του κόμματος, σε μια στιγμή κοινωνικής και οικονομικής πίεσης κι επιχειρείται να πνεύσει ένας άνεμος «ανανέωσης» στην κομματική λειτουργία.

Ξεκάθαρα συμπεράσματα

Όπως και να έχει, οι αποφάσεις και τα συμπεράσματα του Συνεδρίου είναι απολύτως ξεκάθαρα». «Το σώμα υπερψήφισε με πλειοψηφία μεγαλύτερη των 2/3 την πρόταση του Προέδρου για αλλαγές στο καταστατικό και εκλογή προέδρου και Κ.Ε. από τη βάση του Κόμματος καθώς και με ομοφωνία την πρόταση για ποσόστωση 50% στην εκπροσώπηση των γυναικών στα νέα όργανα, αλλά και την Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου», όπως επισημαίνεται σε χθεσινή ανακοίνωση, επιχειρώντας να αφήσει πίσω τα περιστατικά έντασης.

Απαντήσεις και μηνύματα, άλλωστε, για τη «νέα Αρχή» του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία περιείχε σε πληθυντικό αριθμό η χθεσινή ομιλία του προέδρου, αποκρυσταλλώνοντας την εικόνα. Μακριά από την «κλεισούρα των κομματικών γραφείων» και από ένα «αραχνιασμένο κόμμα», ο κ. Τσίπρας περιέγραψε το ρόλο του κόμματος στη νέα εποχή, όχι ως «ένα εικονοστάσι της ιστορίας και της διαδρομής μας, αλλά μια ζωντανή και διαρκή υπόθεση στο σήμερα και στο αύριο του κόμματός μας».

Ταυτόχρονα, δήλωσε ανοχή και παρότρυνση στα ρεύματα ιδεών, αλλά όχι σε «μηχανισμούς αναπαραγωγής αξιωματούχων». Ως προς την ταυτότητα του κόμματος, είπε ότι «είμαστε ένα κόμμα της ανανεωτικής και διαρκώς ανανεούμενης αριστεράς», υπογράμμισε και παρομοίασε την «πλατιά, βαθιά, ελεύθερη συζήτηση όλων των απόψεων» εντός του συνεδρίου ως «λεωφορείο της Δημοκρατίας».