Την κατάσταση του… σοκ περνούν ακόμα τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός πως υπάρχει μια πολύ σοβαρή αναγκαιότητα για άμεσες και γρήγορες αλλαγές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του, ωστόσο αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο, πόσο μάλλον όταν ο χρόνος είναι αμείλικτος και πιέζει δραματικά.
Μέσα στις επόμενες ώρες ίσως και αύριο Κυριακή, αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ενώ μέχρι τη Δευτέρα θα επιλεγεί και ο «μεταβατικός πρόεδρος» που θα τεθεί προσωρινά επικεφαλής του κόμματος. Η Όλγα Γεροβασίλη φαίνεται να είναι η επικρατέστερη γι’ αυτή τη θέση.
Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα πάντως πυροδότησε άμεσες εσωκομματικές διεργασίες. Η Πολιτική Γραμματεία θα είναι αυτή η οποία θα τρέξει τις συνεδριακές διεργασίες από τις οποίες θα προκύψουν και οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου για το κόμμα. Εκεί θα αποφασιστεί ποια θα είναι η πρόταση για το συνέδριο, αν θα πρόκειται για ένα διαρκές συνέδριο, όπως λένε οι περισσότεροι, που θα αφορά πολύ σύντομες διαδικασίες για να τρέξει πολύ σύντομα και η εκλογή του προέδρου από τα μέλη.
Στελέχη της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι μετά το τέλος της εποχής του Αλέξη Τσίπρα, καλό θα ήταν η εκλογή του νέου προέδρου να γίνει μέσα στον Ιούλιο προκειμένου να μπει γρήγορα σε μία κανονικότητα. Προσθέτουν μάλιστα ότι ο νέος πρόεδρος θα μπορεί στη συνέχεια να καθορίσει τον χρόνο που θα γίνει το συνέδριο, πιθανότατα το φθινόπωρο.
Υπό την ανησυχία της «αποψίλωσης»
Η αγωνία των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τη συγκεκριμένη στιγμή να καταφέρουν να συγκρατήσουν τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ώστε το κόμμα τους να μην αποψιλωθεί. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που φοβούνται ότι η απουσία του Αλέξη Τσίπρα θα λειτουργήσει αρνητικά και θα κάνει πολλά μέλη στελέχη και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψουν την Κουμουνδούρου.
Γι’ αυτό και ζητούν επιτάχυνση στις διαδικασίες της νέας εποχή στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί η επιτροπή συνεδρίου η οποία θα συζητήσει όλα αυτά τα θέματα.
Στο μεταξύ, αμέσως μετά την δήλωση παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησαν στο παρασκήνιο επαφές για τα πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου.
Τα ονόματα που ακούγονται είναι αυτά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, της Έφης Αχτσιόγλου, του Αλέξη Χαρίτση, του Διονύση Τεμπονέρα, της Ρένας Δούρου, αλλά και του Παύλου Πολάκη.
Έφη Αχτσιόγλου
Μορφωμένη, με άριστο βιογραφικό, επιτυχημένη στις κυβερνητικές και κομματικές θέσεις που υπηρέτησε, με πολιτική συγκρότηση.
Δεν έχει λάβει μέρος στον «πόλεμο» των τάσεων, με αποτέλεσμα να την εκτιμούν από όλο το κόμμα, κάτι που φάνηκε και στην περσινή ψηφοφορία για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής, όταν και βγήκε πρώτη σε σταυρούς σε όλη την Αττική.
Αποτελεί την προφανή επιλογή και στο πρόσωπο της βλέπουν τη νέα αρχηγό πρόσωπα από ολόκληρο τον κομματικό μηχανισμό.
Αλέξης Χαρίτσης
Στέλεχος της «νέας γενιάς», με εξαιρετικό βιογραφικό και τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. Θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και στις δύο κυβερνητικές θέσεις που βρέθηκε. Οι δήμαρχοι ανά την Ελλάδα «πίνουν νερό» στο όνομα του, αφού τους εξόπλισε με πάρα πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ως βουλευτής, κράτησε ψηλά τα ποσοστά του κόμματος σε μια περιφέρεια-προπύργιο της συντηρητικής παράταξης, απολαμβάνοντας της εκτίμησης της τοπικής κοινωνίας. Ούτε αυτός ενεπλάκη ποτέ σε κάποια εσωκομματική διένεξη, γεγονός που του επιτρέπει να συνομιλεί με τους πάντες.
Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ακαδημαϊκός, με σπουδές στα κορυφαία σχολεία του κόσμου και «αστική αυτοπεποίθηση» γεμάτος. Είναι ο άτυπος επικεφαλής της «εσωκομματικής μειοψηφίας» και ο υπουργός Οικονομικών του αριστερού μνημονίου.
Προφανώς και είναι αγαπητός στην κομματική βάση, που εδώ και δύο εκλογικές αναμετρήσεις τον ανταμείβει με την πρωτιά στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών.
Το γεγονός, όμως, ότι αμφισβήτησε πολλές φορές τον Αλέξη Τσίπρα έχει προκαλέσει και αρνητικά σχόλια. Παράλληλα, η ηλικία του δεν θα σηματοδοτήσει την ανανέωση που όλοι επιθυμούν.
Αν ο Αλέξης Τσίπρας επαναδιεκδικούσε την εκλογή του, θα κατέβαινε σίγουρα απέναντι του, για να καταγραφεί η ομάδα του στο εσωκομματικό πεδίο. Πλέον, με τα νέα δεδομένα, αυτό φαντάζει δύσκολο να συμβεί, αλλά όχι απίθανο.
Διονύσης Τεμπονέρας
Ο νεαρός δικηγόρος, γιος του δολοφονημένου από τον ΟΝΝΕΔίττη Καλαμπόκα, Νίκου Τεμπονέρα, στην Πάτρα, κατά την περίοδο των μαθητικών κινητοποιή- σεων το 1991, μπήκε ξαφνικά στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής, όταν και ο Αλέξης Τσίπρας τον όρισε συντονιστή της Εκλογικής Επιτροπής που έτρεξε το κόμμα στις δεύτερες εκλογές.
Στο κόμμα, όμως, ήταν γνωστός ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και ως ένας εξαιρετικός εργατολόγος. Είναι μέλος της μικρότερης ομάδας της προεδρικής τάσης, της ΡΕΝΕ, και βασικό του μειονέκτημα είναι η έλλειψη της βουλευτικής ιδιότητας.
Ρένα Δούρου
Στέλεχος πρώτης γραμμής από νεαρή ηλικία, βουλευτής το 2012, περιφερειάρχης Αττικής κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, το 2014. Στη θητεία της στην Περιφέρεια, συνέβησαν δύο μεγάλες καταστροφές. Οι φονικές πλημμύρες της Μάνδρας και η εθνική τραγωδία στο Μάτι. Μερίδα του Τύπου και οι πολιτικοί της αντίπαλοι την έβαλαν στο κάδρο των δύο καταστροφών, αν και η Δικαιοσύνη την απάλλαξε. Επέστρεψε πέρσι σε όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και η βάση την εξέλεξε δεύτερη σε σταυρούς στην Αττική – δείγμα ότι τη στήριξε απόλυτα στις περιπέτειες που είχε. Αν τελικά υπάρξουν σκληρές «τασικές» υποψηφιότητες, είναι πολύ πιθανό να διεκδικήσει την ηγεσία με το «χρίσμα» των «προεδρικών».
Παύλος Πολάκης
«Σκληρός» Κρητικός που ικανοποιεί ένα πολύ συγκεκριμένο ακροατήριο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι απόψεις του πολλές φορές δυναμιτίζουν το κλίμα με το κόμμα να θεωρεί ότι αυτό είναι αρεστό στην κοινωνία. Στο μεταξύ ωστόσο, οι κάλπες έδειξαν ότι μια συμπεριφορά τύπου Πολάκη μπορεί να είναι αποδεκτή από ένα σκληροπυρηνικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σίγουρα όχι από την μάζα και την πλειοψηφία των πολιτών. Κι αυτό δεν λειτουργεί σε καμία περίπτωση θετικά.