ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ: Τα σενάρια για τα σχολεία

Τα κρούσματα στα σχολεία αποτελούσαν, σχεδόν από τον αγιασμό, καθημερινότητα, όμως, τα τμήματα έμεναν ανοιχτά. Ο λόγος τα… χαλαρά υγειονομικά πρωτόκολλα που δεν έβαζαν λουκέτο παρά μόνο με τη συμπλήρωση του 50%+1.

Η κατάσταση στις σχολικές μονάδες του Ηρακλείου χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη, όλοι θέλουν να μείνουν οι μαθητές στα θρανία, παρά τον φόβο του κοροναϊού. Υπάρχουν περιπτώσεις γονέων που αν και το τμήμα συνέχιζε να λειτουργεί κρατούσαν τα παιδιά στο σπίτι, όποτε εμφανιζόταν ένα κρούσμα. Η εμπειρία έδειξε πως συρροή κρουσμάτων είχαμε περισσότερο μετά από εκδρομές ή άλλες δραστηριότητες εκτός σχολείου.

Τι έδειξαν οι πρώτοι μήνες λειτουργίας των σχολείων

Ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Μανώλης Μπελαδάκης, αναφέρει στην «Π» πως τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο είχαμε ένα με δύο κρούσματα μαθητών καθημερινά και ένα με δύο κρούσματα εκπαιδευτικών την εβδομάδα.

Όπως λέει, το σύνολο των μαθητών έκανε το τεστ πριν πάει στο σχολείο και οι εκπαιδευτικοί τηρούσαν τα μέτρα κατά γράμμα, με τυπικότητα και σχολαστικότητα.

Ο κ. Μπελαδάκης
Ο κ. Μπελαδάκης

Τον Νοέμβριο, πάντως, σημειώθηκε αύξηση μολύνσεων, ξεκίνησε με πέντε ως έξι κρούσματα μαθητών καθημερινά και με ένα δύο εκπαιδευτικών μέρα παρά μέρα.

Τέλη Νοεμβρίου η αύξηση ήταν ακόμα μεγαλύτερη, υπήρξε μέρα με 54 θετικούς μαθητές και εννέα δασκάλους και νηπιαγωγούς!

Ο κ. Μπελαδάκης σχολιάζει πως και πάλι μιλάμε για χαμηλό αριθμό, αν αναλογιστεί κανείς πως στο Ηράκλειο έχουμε 27.500 μαθητές πρωτοβάθμιας και 4.000 εκπαιδευτικούς.

Τον μήνα Δεκέμβριο είχαμε μία σταθεροποίηση, από 14 ως 22 μαθητές καθημερινά και έναν ως τρεις εκπαιδευτικούς.

Εξηγεί πως όταν είχαμε 54 θετικούς μαθητές ήταν σε 35 σχολεία, δεν είχαμε σχολείο με 15, για παράδειγμα, μαθητές να νοσούν και κανένα τμήμα δεν έχει βάλει λουκέτο.

Συνεπώς, με βάση τα στοιχεία του τετραμήνου, συμπεραίνει κανείς πως δεν υπήρξε συγκέντρωση και ενδοσχολική λοίμωξη σε καμία μονάδα.

Εξαίρεση αποτελούν δύο περιστατικά, με εννέα και έξι μαθητές ενός σχολείου θετικούς, οι… πηγές του κακού ήταν μία ακαδημία ποδοσφαίρου και ένα πάρτι.

Οι γονείς έδειξαν ευαισθησία, έκαναν τεστ ή κρατούσαν τα παιδιά στο σπίτι, όταν ήταν αναγκαίο. Η διεύθυνση έχει εξασφαλίσει επιπλέον 18.500 τεστ και η κάθε μονάδα έχει απόθεμα αν χρειαστεί να μοιράσει στα παιδιά.

Ο κ. Μπελαδάκης τονίζει πως τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Εξάλλου, όλος ο μαθητικός πληθυσμός υποβάλλεται σε τεστ δύο φορές την εβδομάδα, ενδεχομένως, αν κλείσουν τεστ να μη γίνονται. Τώρα, προλαβαίνουμε καταστάσεις, εντοπίζονται εγκαίρως τα κρούσματα και απομονώνεται το οικογενειακό περιβάλλον.

Υπάρχει ο φόβος, να υπάρχουν ενεργά κρούσματα, να κινούνται τα παιδιά σε άλλες δραστηριότητες και να έχουμε μετάδοση. Στα σχολεία, όμως, τα μέτρα τηρούνται, λαμβάνονται προφυλάξεις και τα κρούσματα ανιχνεύονται εν τη γενέσει τους.

Τα τεστ αλλά και τα εμβόλια είναι ένα ισχυρό «όπλο» για τη λειτουργία των σχολείων, οι εκπαιδευτικοί είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 90%.

Ο κ. Καραγιαννίδης
Ο κ. Καραγιαννίδης

Ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Γιάννης Καραγιαννίδης, αναφέρει πως μονάχα σε μία περίπτωση είχαμε λουκέτο. Όπως είχε γράψει η «Π», είχε ληφθεί με απόφαση του προϊσταμένου δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Μανώλη Λουμπούνη. Ήταν η περίπτωση σχολείου, όπου οι μαθητές είχαν πάει σε κηδεία και μετά εκδηλώθηκε συρροή κρουσμάτων.

Σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, έτσι όπως είναι διαμορφωμένο το πρωτόκολλο, δεν είχαμε άλλη περίπτωση κλεισίματος τμήματος.

Σε ερώτηση της «Π», απαντά πως υπήρχαν γονείς που όταν εκδηλωνόταν κάποιο κρούσμα στο σχολείο κρατούσαν τα παιδιά τους στο σπίτι.

Για τις χοροεσπερίδες, ένα θέμα που και η «Π» είχε αναδείξει, σχολιάζει πως είναι ένα θέμα, στο οποίο δεν εμπλέκεται το σχολείο, δεν ενημερώνεται καν, μπορεί να μη γνωρίζει σχετικά ούτε ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων. Συνεπώς, το σχολείο δεν μπορεί να επέμβει, πρόκειται για ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Ως παρότρυνση μόνο μπορεί να πει κανείς ότι είναι καλό να αποφεύγονται τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Αναφορικά με τα επίπεδο εμβολιασμού, εκτιμάται πως οι καθηγητές είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 75%, οι μαθητές Λυκείων 50% και λιγότερο οι μαθητές Γυμνασίων, όπου, όμως, παρατηρείται μία προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα.