ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Δύο μέτρα για την οικονομική στήριξη των επαγγελματιών, αλλά και την στήριξη της οικονομίας ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να δείξει ό,τι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως η κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80 % επεκτείνεται και για τον Φεβρουάριο, ενώ θα καταβάλλονται κανονικά για δύο επιπλέον μήνες ακόμα και όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε και επίσημα το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα, ενώ υπεραμύνθηκε των πολιτικών της κυβέρνησης του.

«Από την πρώτη στιγμή κάναμε πράξη ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος», τόνισε για να προσθέσει: «Δώσαμε 24 δισ. ευρώ το 2020, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ. Σχεδόν 700.000 επωφελήθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης.

Δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, αυτή η πολιτική αποδίδει. Να μην ξεχνάμε πως από την 1/1/2021 πολλά νοικοκυριά θα δουν αύξηση του εισοδήματός τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών».

Αίσθηση προκάλεσε πάντως το γεγονός πως ο πρωθυπουργός, ενώ είχε εξαγγείλει στην πρωτολογία του αύξηση των προστίμων για τους παραβάτες των περιοριστικών μέτρων του κοροναϊού από τα 300 στα 500 ευρώ, στη συνέχεια το «πήρε πίσω» προφανώς αντιλαμβανόμενος την κατακραυγή που υπήρξε όχι μόνο από την Αντιπολίτευση, αλλά και στο διαδίκτυο.

Όπως ήταν φυσικό, οι θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις κυρίως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και της αντιπολίτευσης εν γένει, με τον πρωθυπουργό να δέχεται για πρώτη φορά τόσο σφοδρά «πυρά», κάποια εκ των οποίων ήταν απόλυτα δικαιολογημένα.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, να είναι συναινετικός και να δείξει ότι αφουγκράζεται τις ανησυχίες των πολιτικών αντιπάλων του, με την όλη διαδικασία να εξελίσσεται σε μια «άνευρη» και χωρίς πραγματική ουσία πολιτική αντιπαράθεση, που περισσότερο εξυπηρέτησε τις ανάγκες μιας εσωτερικής κατανάλωσης και λιγότερο ωφέλησε τους πολίτες.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για αλαζονεία και αδυναμία να ακούσει τον οποιονδήποτε, τονίζοντας πως αν δεν αλλάξει αυτή η πρακτική της κυβέρνησης, δεν πρόκειται να βγούμε από το τέλμα της πανδημίας.

«Το κακό δεν πρόκειται να περάσει αν δεν κάνουμε κάτι εμείς γι’ αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Για «προχειρότητα και ανοργανωσιά» στη διαχείριση της πανδημίας κατηγόρησε την κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά, στη συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία σε επίπεδο αρχηγών.

«Ο μαζικός εμβολιασμός αργεί και δεν κρύβει τις ευθύνες της κυβέρνησης», είπε από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, από το βήμα της Βουλής.

Ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος είπε πως ο αριθμός των 25 εκατομμυρίων δόσεων που θα προμηθευτεί η Ελλάδα, είναι υπερβολικός, καθώς δεν εμβολιάζονται όσοι είναι κάτω των 18 ετών.

Για φιάσκο, σχετικά με την προετοιμασία για τους εμβολιασμούς, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 είπε πως ο ελληνικός λαός δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση, γιατί «δεν κατάφερε να ικανοποιήσει καμία από τις υποχρεώσεις, που είχε για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας».

 

Χαρδαλιάς: Εξετάζεται η αύξηση του προστίμου

Η αύξηση των προστίμων είναι κάτι που εξετάζεται, όμως, οι αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, είπε χθες ο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως διατηρείται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με τις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν.

Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.

Κανείς δεν μπορεί να μετακινηθεί από νομό σε νομό παρά μόνο για συγκεκριμένους λόγους, όπως αυτοί ισχύουν και τώρα.Επίσης, για τους λατρευτικούς χώρους ισχύουν τα εξής: κατά τις λειτουργίες επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, με ανώτατο όριο τα 50 άτομα και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

«Τα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι σαφή: Η διατήρηση των μέτρων προστασίας, η σταδιακή και προσεκτική επανεκκίνηση της οικονομίας ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις των ειδικών, και βέβαια οι στοχευμένοι περιορισμοί στις εστίες έξαρσης του ιού και η αύξηση του εμβολιασμού.Η θετική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα οδήγησε στην απόφαση για τη σταδιακή άρση κάποιων περιορισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.