Σοβαροί φόβοι για επικράτηση της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» ακόμα και μέσα στον Αύγουστο
Σοβαροί φόβοι για επικράτηση της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» ακόμα και μέσα στον Αύγουστο

Με τον φόβο επικράτησης της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» ζουν οι ειδικοί στην Ελλάδα, τονίζοντας πως εφόσον δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, είναι πολύ πιθανή μια άμεση αναζωπύρωση της πανδημίας, ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβριο.

Εφόσον ένα τέτοιο σενάριο επαληθευτεί, οι επιστήμονες εκτιμούν πως δεν θα είναι παράλλογο το γεγονός να καταγράφονται καθημερινά πάνω από 30.000 νέα κρούσματα, αφού η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή του ιού θεωρείται κατά 18,5 % περισσότερο μεταδοτική σε σχέση με τις προηγούμενες.

Ο καθηγητής μάλιστα Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επικαλούμενος τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του, τόνισε ότι υπάρχει μια τεράστια πιθανότητα αναζωπύρωσης της πανδημίας μέσα στον Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά το διάστημα μέχρι τότε και ειδικά τις επόμενες ημέρες ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση με μικρές διακυμάνσεις λέγοντας ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από 6.000 την ημέρα.

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων και τη συζήτηση που γίνεται αυτή να γίνει χωρίς υποχρεωτικά self test και μάσκες αλλά με ατομική ευθύνη, διατύπωσε επιφυλάξεις για το πρωτόκολλο αυτό τασσόμενος υπέρ της χρήσης μάσκας μέσα στις αίθουσες.

«Αν δεν πάρουμε μέτρα και μπει στη χώρα μας η παραλλαγή «Κένταυρος» του κοροναϊού τότε θα μετράμε έως και 30.000 κρούσματα στα μέσα Οκτωβρίου» προέβλεψε ο καθηγητής ο οποίος και εκτίμησε ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι μια μεικτή περίοδος με μειώσεις και αυξήσεις κρουσμάτων.

Ο μεγαλύτερος φόβος του καθηγητή για το επόμενο διάστημα σχετίζεται με την υποπαραλλαγή Β.Α275 (Κένταυρος) που θεωρείται πολύ περισσότερο μολυσματική σε σχέση με τις ΒΑ4 και ΒΑ5 που κυριαρχούν το συγκεκριμένο διάστημα. Ο καθηγητής εκτίμησε ότι η υποπαραλλαγή Β.Α275 θα μπορέσει να επικρατήσει στη χώρα, μέσω των αυξημένων τουριστικών ροών και θα ξεκινήσει ένα νέο κύμα, το οποίο θα αρχίσει να εξελίσσεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα περίπου του Οκτώβρη «αν δεν πάρουμε κάποιο μέτρο».

Με βάση τους υπολογισμούς πάντως, έκανε λόγο για περίπου 10.000 καταγεγραμμένα κρούσματα προς τα τέλη Αυγούστου και θα συνεχιστεί αυτή η πτώση μέχρι τις 6.000 στα μέσα Σεπτεμβρίου. «Αν μπει στην Ελλάδα η ΒΑ.275, που είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περίπου 30.000 κρούσματα την ημέρα μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου αν δεν πάρουμε κανένα μέτρο».

Ο καθηγητής παρ’ όλα αυτά εκτίμησε ότι «Συνολικά, πάμε καλά. Υπάρχει, όμως, μία μικρή επιβράδυνση σε αυτήν την αποκλιμάκωση που οφείλεται στις αυξημένες τουριστικές ροές» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαρηγιάννης χαρακτήρισε «λανθασμένη οπτική» το να κοιτάμε μόνο τους σκληρούς δείκτες. «Σε αυτό συμφωνεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το ECDC, γιατί όταν η διασπορά αυξάνεται γρήγορα σε πολύ μεγάλα επίπεδα, τότε οι πιθανότητες κάποιος με ευπάθεια να μην έρθει σε επαφή με τον ιό είναι μηδενικές» εξήγησε.

Τέλος, ο καθηγητής σχολίασε την απόφαση στις ΗΠΑ να μην μπαίνουν σε καραντίνα οι στενές επαφές κρουσμάτων που δεν έχουν θετικό τεστ. Ο καθηγητής τόνισε ότι τέτοια μέτρα παίρνονται για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους. Ωστόσο, ανέφερε ότι στην Ελλάδα πρέπει να διατηρηθεί το μέτρο της επιβολής καραντίνας στις στενές επαφές κρουσμάτων.

Πρόσθεσε ότι κάθε χώρα έχει το δικό της οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση του ιού. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, οι δυνατότητες αλληλούχισης – ανίχνευσης νέων στελεχών – είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι στην Ελλάδα.