φωτιά Μέγαρα

Εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού Παπαγιαννέικα στα Μέγαρα έδωσε χθες η Πυροσβεστική, με την πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης στο Σχίνο Κορινθίας να μαίνεται και να έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, έχοντας φτάσει μέχρι την Περιφέρεια  Αττικής.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική χθες  οι εστίες της φωτιάς είναι πολλές και διάσπαρτες, ενώ συνεχώς ξεσπούν αναζωπυρώσεις. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν μείνει ίδιες στο σημείο με 278 πυροσβέστες και 89 οχήματα, ενώ εναερίως συνδράμουν 8 Canadair, 10 Πετζετέλ, 2 ελικόπτερα και 1 ελικόπτερο συντονισμού.

Την εκτίμηση πάντως ότι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής η πυρκαγιά σε Κορινθία και Δυτική Αττική θα έχει οριοθετηθεί εξέφρασε το πρωί της Παρασκευής ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κολοκούρης σημείωσε επίσης ότι το έργο των πυροσβεστών δυσχέρανε η απουσία αντιπυρικών ζωνών στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι για τη φωτιά τον λόγο έχει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι ξεκίνησε από ανθρώπινο χέρι, λόγω καύσης υλικών σε Ελαιώνα της περιοχής.

Έχουν καεί πάνω από 40.000 στρέμματα

Μέχρι στιγμής, στάχτη έχουν γίνει πάνω από 40.000 στρέμματα από την μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Λουτρακίου.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, προχθές το βράδυ δόθηκε μάχη για να προστατευθούν σπίτια στον Παρασκευά και τον Άγιο Ιωάννη όπου η φωτιά πέρασε μέσα από τη μονή. Ο υφυπουργός τόνισε, επίσης, ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που εκδηλώνεται τόσο μεγάλη πυρκαγιά με τέτοιες καιρικές συνθήκες την περίοδο αυτή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν καταστραφεί αγροικίες και εξοχικές κατοικίες που ήταν απομακρυσμένες από τους οικισμούς.

Τα δύο μεγάλα στοιχήματα

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για δύο μεγάλα επιχειρησιακά στοιχήματα να μην επεκταθεί προς τα νότια και να απειληθεί καταφύγιο άγριων ζώων και να μην πάει προς τα Μέγαρα.

«Θα ήταν ολέθρια οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη για τα Μέγαρα» είπε ο κ. Χαρδαλιάς, κάνοντας λόγο για ανέμους 8 μποφόρ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη, δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο αλλά διάσπαρτες εστίες καθώς αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν και κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας. Όπως είπε, οι περιοχές που προβληματίζουν είναι αυτές γύρω από το Αλεποχώρι, στον ορεινό όγκο των Γερανίων, στο Χάνι αλλά και οι αναζωπυρώσεις στον Σχίνο από όπου ξεκίνησε η φωτιά.

φωτιά Μέγαρα καταστροφή
Πατούλης: Δεν υπάρχει αναφορά για τραυματισμό

Εν τω μεταξύ, στο Αλεποχώρι βρέθηκε χθες το πρωί ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε πως δεν υπάρχει κανένας τραυματισμός, ενώ έκανε λόγο για αναφορές για κάποια σπίτια που έχουν καεί, αλλά θα πρέπει να γίνει αυτοψία για να φανεί το μέγεθος της καταστροφής.

Τέλος, αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις αναφορικά με τις καμένες εκτάσεις, σημειώνοντας πως είναι μεταξύ 50.000 – 60.000 τα στρέμματα που έγιναν στάχτη.

Προληπτικές εκκενώσεις και 112

Αναφερόμενος στις προληπτικές απομακρύνσεις των κατοίκων που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η Πυροσβεστική και η ΕΛ.ΑΣ χρειάστηκε να προχωρήσουν σε επιπλέον οργανωμένες απομακρύνσεις προληπτικού χαρακτήρα στις Αιγειρούσες, στο Πευκενέα, στον Ιερόθεο συμπεριλαμβανόμενης και της Ιεράς Μονής, ενώ εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 με αυστηρά τοπικό χαρακτήρα για τους οικισμούς και περιοχές που αντιμετώπιζαν πιθανό κίνδυνο από τις απότομες αλλαγές της φοράς των ανέμων.