Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η προσέλευση του κόσμου στις εσωκομματικές κάλπες
Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η προσέλευση του κόσμου στις εσωκομματικές κάλπες

Μεγάλη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη έδωσαν οι κάλπες για την εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης του νέου αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έφτασε στο 46% των ψήφων έναντι 36% της Αχτσιόγλου. Συγκεκριμένα, 45,47% ο Κασσελάκης και 36,21% η Αχτσιόγλου.

Με τη συμμετοχή σε επίπεδα ρεκόρ, ο νεαρός πολιτικός κατέγραψε εντυπωσιακές επιδόσεις, που του δίνουν προβάδισμα έναντι της Έφης Αχτσιόγλου και τώρα όλα δείχνουν ότι είναι το μεγάλο φαβορί για τον δεύτερο γύρο. Ο Νίκος Παππάς ακολουθεί με ποσοστό περίπου 8%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επίσης με 8% και 1,5% ο Στέφανος Τζουμάκας.

Στην Κρήτη

Στο Ηράκλειο

Σε σύνολο 3018 έγκυρων ψηφοδελτίων

Αχτσιόγλου        939 ψήφοι

Κασσελάκη        1761

Παππάς              198

Τζουμάκας          23

Τσακαλώτος      176

Στα Σφακιά, σε σύνολο 170 ψήφων έλαβαν

Κασσελάκης      161

Αχτσιόγλου        2

Τσακαλώτος      3

Παππάς              3

Λευκό                   1

Τζουμάκας          0

Στις κάλπες που στήθηκαν στον Μυλοπόταμο σε σύνολο 377 ψηφισάντων έλαβαν:

Παππάς              136

Κασσελάκης      119

Αχτσιόγλου        117

Τσακαλώτος       9

Τζουμάκας          5

Στα Χανιά

Στα Χανιά ο κ. Κασσελάκης έλαβε ποσοστό 59%, 29% η κ. Εφη Αχτσιόγλου, 9% ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, 4% ο Νίκος Παππάς και λιγότερο από 1% ο Στ. Τζουμάκας.

Συνολικά στα Χανιά ψήφισαν πάνω 2.500 άτομα.

Στο μεταξύ, κάθε προσδοκία ξεπέρασε η συμμετοχή του κόσμου στην εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού πριν από τις 8.00 το βράδυ, η συμμετοχή στις εκλογές είχε ξεπεράσει τις 130.000.

Η προσέλευση ξεπέρασε τις προσδοκίες ακόμα και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που αναγκάστηκαν να δώσουν παράταση μίας ώρας για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τον μεγάλο όγκο προσέλευσης και να διευκολύνουν όλους όσοι ήθελαν να ψηφίσουν για νέο πρόεδρο.

Είναι προφανές ότι με την παράταση της διαδικασίας η Κουμουνδούρου ήθελε να δώσει την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να ψηφίσουν, αλλά και συμβολικά να δείξει πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα μεγάλο, συμμετοχικό και ανοικτό κόμμα, το οποίο σέβεται τους ψηφοφόρους του και το λαό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στις 7.30 το απόγευμα και λίγο πριν την έναρξη παράτασης της διαδικασίας είχαν ψηφίσει  περίπου 130.500 άτομα κι ακόμα 1.100 άτομα από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από τον κ. Δρόσο, στο πλαίσιο της χθεσινής διαδικασίας γράφτηκαν ακόμα 35.000 νέα μέλη για να ψηφίσουν πρόεδρο.

Οι εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου μετά από την παράταση της διαδικασίας είναι πως η συμμετοχή θα ξεπεράσει τις 150.000, όταν επίσημα θα καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος.

Η κ. Έφη Αχτσιόγλου
Ο κ. Φασουλάκης με τον Περιφερειάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο στον Άγιο Μηνά

Σε σχέση με τους υποψήφιους προέδρους του κόμματος, η Έφη Αχτσιόγλου, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα καθώς ψήφισε στο Περιστέρι λίγο μετά τις 10:30.

«Σήμερα είναι μία μεγάλη ημέρα. Είναι μία ημέρα δημοκρατικής συμμετοχής. Μέρα ενδυνάμωσης της δημοκρατικής παράταξης. Μέρα ανανέωσης της σύγχρονης Αριστεράς. Είναι μία σημαντική ημέρα για τους προοδευτικούς πολίτες αυτού του τόπου», είπε αρχικά η Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε:

«Σήμερα από το πρωί χιλιάδες άνθρωποι στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιστρέφει δυναμικά. Και εμείς είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο αίτημά τους. Στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για μία καλύτερη ζωή, με ισότητα, δικαιοσύνη και ασφάλεια».

;
Μεγάλη βαρύτητα στην ακρίβεια και την πάταξη της φοροδιαφυγής έδωσε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η χώρα δικαιούται να έχει μια προοδευτική κυβέρνηση σύντομα στον τόπο», ανέφερε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης σε δήλωση του μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του, στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου. Ο κ. Κασσελάκης δήλωσε πραγματικά συγκινημένος «από την κοσμοσυρροή σήμερα».

Ο κ. Νίκος Παππάς
Τα σημεία όπου έχουν σημειωθεί σημαντικές πλημμύρες στην Κρήτη.

Ο Νίκος Παππάς ανέφερε πως στη χθεσινή διαδικασία ψηφίζουν για το ποιος θα αναμετρηθεί με τη δεξιά του Μητσοτάκη.

«Σήμερα ψηφίζουμε για να αναμετρηθούμε με τη δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Για να σώσουμε την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη από τα σχέδιά του. Για να ξεκινήσουμε μια ενωτική πορεία προς το μετασχηματισμό. Μακριά από αντιλήψεις που θέλουν ένα κόμμα χυλό χωρίς λογοδοσία. Μακριά από αντιλήψεις που θέλει ένα κόμμα με κλειστές πόρτες. Κάνουμε τα ανοίγματά μας, χτίζουμε την ανοιχτή δημοκρατική προοδευτική παράταξη της χώρας. Χτίζουμε την παράταξη της νίκης» είπε ο Νίκος Παππάς.

Κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο Στέφανος Τζουμάκας ανέφερε:

«Έχουμε τη δυνατότητα για τη δημιουργία κόμματος πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας που να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Για να προτάσσουμε την πολιτική και την οικονομία.

Ο κ. Στέφανος Τζουμάκας

Για να απομονώσουμε την αθλιότητα της υποκατάστασης της πολιτικής από τη διαπλοκή και παρασιτικά συμφέροντα. Για να απομονώσουμε φαινόμενα παρακμής, πολιτικού εκφυλισμού και μειοψηφικών πρακτικών στο προοδευτικό κίνημα. Για να αποκαταστήσουμε ξανά την αξιοπιστία και την αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως κόμματος λαϊκού, ως κόμματος εναλλακτικής λύσης. Για τη χώρα, για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Έχουμε τις δυνατότητες, μας αξίζει, το μπορούμε».

Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος
του υδατικού διαμερίσματος του νησιού.

«Είναι μια σημαντική μέρα, μια σημαντική μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία, και είναι και μια σημαντική μέρα για τον κόσμο της Αριστεράς» ανέφερε από την πλευρά του ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δήλωσή του μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του, στο εκλογικό κέντρο Νέας Ιωνίας.

«Ελπίζω να προχωρήσουμε μπροστά με τις αξίες μας, τις αναλύσεις μας, τις προτάσεις μας, για να μπορεί η χώρα να αλλάξει το παράδειγμα και να φέρει το κάτι καινούριο που το χρειάζεται τόσο πολύ μετά από τις κρίσεις που έχει περάσει”, πρόσθεσε.

Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι το σύνθημά του ήταν «αξιόπιστα, ενωτικά, αριστερά», για να συμπληρώσει ότι πιστεύει πως η επόμενη μέρα μπορεί να είναι καλύτερη «αν ο κόσμος τη Αριστεράς δείξει αυτά τα αντανακλαστικά που χρειάζεται για να αλλάξει το παράδειγμα που σας είπα».