Ήταν 6 Δεκεμβρίου του 2008 όταν ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από το όπλο του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα. Δεκαπέντε χρόνια μετά και η καθιερωμένη πορεία στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε για να θυμίζει τον αδόκητο θάνατο του νεαρού μαθητή τότε.
Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν δύο πορείες: μια το μεσημέρι και μία το βράδυ. Και στις δύο σημειώθηκαν μικροεπεισόδια. Περισσότερα το βράδυ στα Εξάρχεια, όπου κατέφυγαν κάποιοι από τους διαδηλωτές μετά το τέλος της πορείας, που ήταν το σημείο που δολοφονήθηκε ο 15χρονος Αλέξης. Οδοφράγματα με φλεγόμενους κάδους και απάντηση της Αστυνομίας με κρότου-λάμψης και χημικά. Ανάλογα επεισόδια σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη.
Η πορεία στην Αθήνα λίγο πριν τις 20:00 έφτασε στην πλατεία Συντάγματος, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στην κρατική βία και την αστυνομική καταστολή.
Για τις 9 το βράδυ υπήρχε κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, όπου και ξέσπασε η ένταση.
Τα μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας στην Αθήνα ήταν ιδιαίτερα αυξημένα ενώ από το πρωί πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 67 προσαγωγές, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου. Συγκεκριμένα, οι προσαγωγές σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν στην πλατεία Αττικής αλλά και στο κέντρο της Αθήνας και στα προσφυγικά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Παράλληλα, ο «Αίαντας» παρακολουθούσε την πορεία από κοντινή απόσταση.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί προκλήθηκαν ζημιές στον σταθμό στην Ομόνοια από ομάδα αναρχικών.
Εκατοντάδες μαθητές από δεκάδες σχολεία συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της χώρας, για να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη της εξέγερσης του Δεκέμβρη του 2008, τη μνήμη του 15χρονου Γρηγορόπουλου.