Χωρίς κάποιο παρατράγουδο ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, με τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων να εξετάζονται στα Νέα Ελληνικά.
Τα θέματα κρίνονται κατανοητά αλλά και κάποια ερωτήματα απαιτητικά για τους υποψήφιους. Στο πρώτο σκέλος της εξέτασης, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναλύσουν ένα κείμενο της οργάνωσης WWF με τίτλο «Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή δεν θωρακίζει μόνο την υγεία μας αλλά και την υγεία του πλανήτη».
Στο δεύτερο σκέλος, στο λογοτεχνικό κείμενο, «έπεσε» ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαΐδου «Στο τέλος νικάω εγώ». Στο συγκεκριμένο απόσπασμα η δράση των προσώπων τοποθετείται στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας. Ο Γιωργάκης, το κεντρικό πρόσωπο του αποσπάσματος, με μια αναπηρία στο πόδι του, από μικρός «καθόταν σε μια γωνιά και ζύμωνε τη λάσπη. Έπλαθε μαργαρίτες, τριαντάφυλλα, κρινάκια ίσα με το δάχτυλο». Η μητέρα του, η κυρα-Λένη, καμάρωνε ότι «πιάνουν τα χέρια του με τα αλεύρια και τις ζάχαρες».
Χωρίς προβλήματα στην Κρήτη
Σε επίπεδο Κρήτης, η διαδικασία κύλησε χωρίς δυσκολίες.
Τα θέματα παραλήφθηκαν από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στις 8.30 το πρωί και μοιράστηκαν στους υποψήφιους στις 8.45. Σύμφωνα με τις διευθύνσεις, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, κανείς μαθητής με σκονάκι, αν και το συγκεκριμένο μάθημα δεν προσφέρεται. Ωστόσο, προβληματίζει το γεγονός ότι σημειώθηκε σημαντική αποχή. Ενδεικτικά αναφέρεται πως, σε επίπεδο Ρεθύμνου, η συμμετοχή έφτασε το 63,48% ενώ στο Λασίθι το 60%. Τις προηγούμενες χρονιές, η εικόνα δεν είναι αντίστοιχη, υπήρξε, φυσικά, αποχή αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό.
Σαφή τα θέματα
Ο φιλόλογος, κ. Γιώργος Τσελέπης, από το φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης Κατάρτιση, αναφέρει πως στο μάθημα των Νέων Ελληνικών της Γ’ Τάξης των ΕΠΑΛ οι μαθητές κλήθηκαν να επεξεργαστούν ένα κείμενο προερχόμενο από την ιστοσελίδα του ” Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (W.W.F) – ΕΛΛΑΣ” σχετικό με τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων και τις επιπτώσεις τους στην υγεία και στο περιβάλλον.
Οι ερωτήσεις, απλές και κατανοητές, αφορούσαν τη νοηματική – περιληπτική απόδοση ενός αποσπάσματος του κειμένου, τον εντοπισμό τριών μέσων της επίκλησης στο συναίσθημα, τα δομικά μέρη παραγράφου και την εύρεση συνωνύμων.
Το θέμα της έκθεσης είχε τη μορφή ομιλίας και ζητούσε από τους μαθητές να πείσουν τους συνέδρους σε ένα μαθητικό συνέδριο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες προσβλέποντας στο όφελος του πλανήτη και στο προσωπικό τους.
Το λογοτεχνικό κείμενο ήταν ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαΐδου “Στο τέλος νικάω εγώ” από το οποίο ζητήθηκε ο χαρακτηρισμός προσώπου, στοιχεία της αφήγησης και εκφραστικά μέσα. Το τελευταίο ερώτημα απαιτούσε την προσωπική γνώμη των μαθητών.
Εν κατακλείδι τα θέματα ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια, οι μαθητές μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε αυτά αν και το τελευταίο ζητούμενο του λογοτεχνικού ήθελε προσοχή. Ένας κατάλληλα προετοιμασμένος μαθητής είχε τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει επιτυχώς.
Οι κ.κ. Κατερίνα Μπορμπουδάκη και Μανόλης Χριστοφάκης, από το ΘΕΤΙΚΟ Φροντιστήριο, αναφέρουν πως με εξεταζόμενο μάθημα τα «Νέα Ελληνικά» των ΕΠΑΛ ξεκίνησαν οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Πιο συγκεκριμένα, το μη λογοτεχνικό κείμενο προέρχεται από την ιστοσελίδα «Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (W.W.F. – Ελλάς) και άπτεται του θέματος της σωστής και ισορροπημένης διατροφής και πώς αυτή θωρακίζει την ατομική υγεία αλλά και την υγεία ολόκληρου του πλανήτη. Οι ασκήσεις δε χαρακτηρίζονται από κάποια ιδιαίτερη δυσκολία και οι επαρκώς προετοιμασμένοι υποψήφιοι θα ανταποκριθούν στην επίλυσή τους.
Στην τρίτη δραστηριότητα, που είναι η παραγωγή λόγου, οι μαθητές κλήθηκαν να συντάξουν μια ομιλία, προκειμένου να πείσουν τους παριστάμενους ενός συνεδρίου να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες για την «υγεία» του πλανήτη αλλά και αυτών των ίδιων. Το λογοτεχνικό κείμενο είναι απόσπασμα παρμένο από το μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαΐδου «Στο τέλος νικάω εγώ», όπου οι δραστηριότητες και πάλι είναι σχετικά απλές και διατυπωμένες με σαφήνεια. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η τρίτη δραστηριότητα κρίνεται ως η περισσότερο απαιτητική σε σχέση με το σύνολο της γραπτής εξέτασης.
Η επόμενη μέρα
Σήμερα, Παρασκευή, οι πανελλαδικές ξεκινούν και για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), οι οποίοι εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
Οι εξετάσεις αρχίζουν στις 08:30 το πρωί, αλλά οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης έως τις 08:00 το πρωί. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, εξεταζόμενοι και εξεταστές πρέπει να φορούν την προστατευτική μάσκα.
Αύριο, Σάββατο, 4 Ιουνίου, εξεταζόμενο μάθημα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι τα Μαθηματικά (Άλγεβρα), ενώ επόμενη εξέταση για τους υποψηφίους των ΓΕΛ είναι τη Δευτέρα, 6 Ιουνίου, με Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία. Οι Πανελλαδικές ολοκληρώνονται στις 10 Ιουνίου για τους μαθητές των ΓΕΛ και στις 17 Ιουνίου για τους μαθητές των ΕΠΑΛ.
Τα Ειδικά Μαθήματα θα εξεταστούν από 18 ως 30 Ιουνίου.