Δύο πιθανές, νέες κινήσεις της Άγκυρας έχουν ήδη κινητοποιήσει την Ελλάδα, που προς το παρόν αντιμετωπίζει το όλο θέμα με ψυχραιμία.
Η πρώτη πιθανή πρωτοβουλία που αναμένεται είναι η χρήση των επίσημων διαύλων οι οποίοι υφίστανται στον ΟΗΕ προκειμένου η Τουρκία να κοινοποιήσει και σε διεθνές επίπεδο τη θέση της περί ύπαρξης νησιών «ακαθόριστης κυριαρχίας» στο Αιγαίο, τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες».
Είναι ακόμα ασαφές αν η Άγκυρα θα επιλέξει να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση κλιμάκωσης μέσω επιστολής του μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου, απαντώντας στην τελευταία που κατετέθη από τις ελληνικές αρχές στις 25 Μαΐου ή με κάποιον άλλο τρόπο. Υφίσταται, πάντα και η δυνατότητα της διακοίνωσης.
Οι Έλληνες διπλωμάτες ωστόσο, ήδη ετοιμάζουν τις απαντήσεις τους, προτού καν υποβληθεί οποιαδήποτε μορφή τέτοιας αξίωσης από την Τουρκία.
Η δεύτερη πρωτοβουλία που συζητείται εντός της τουρκικής κυβέρνησης, είναι η αδειοδότηση της κρατικής Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων για έρευνες ανάμεσα στη Ρόδο και την Κρήτη, δηλαδή στη περιοχή δυτικά του 28ου μεσημβρινού, ο οποίος τέμνει νοητά το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων.
Μια τέτοια κίνηση θα συνιστούσε ακραία κλιμάκωση και θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη σεναρίων ανάλογων με εκείνο της περιόδου Αυγούστου – Νοεμβρίου 2020, με μια κρίσιμη διαφορά: Στην περίπτωση ανατολικά του 28ου μεσημβρινού υπήρχε μόνο το Καστελόριζο, ενώ στα δυτικά υπάρχει μια συστάδα νήσων και νησίδων, την κυριαρχία των οποίων η Άγκυρα αμφισβητεί ανοιχτά.