Για ένα ακόμα καλοκαίρι η Ελλάδα ζει στον εφιάλτη των καταστροφικών πυρκαγιών όσο εμείς δυσκολευόμαστε ακόμα να διαχειριστούμε τα «τραύματα», εθνικά, οικογενειακά, προσωπικά, περιβαλλοντικά που μάς έχουν αφήσει οι πρόσφατες φονικές καταστροφές σε Μάτι και Εύβοια, αλλά και οι πιο παλιές όπως στην Ηλεία.
Σχεδόν 500 πυροσβέστες, γυναίκες και άνδρες, για σχεδόν 20 ώρες ξεπέρασαν τους εαυτούς τους στη δύσκολη μάχη με τις φλόγες στο πύρινο μέτωπο της Πεντέλης και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Αττικής. Μόλις χθες το μεσημέρι κατέστη ανενεργό το κύριο μέτωπο της Πεντέλης, όμως σήμανε συναγερμός για άλλη μεγάλη φωτιά στα Μέγαρα που μαινόταν ανεξέλεγκτη.
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, σε έκτακτη ενημέρωση χθες το απόγευμα, χαρακτήρισε τη φωτιά στην Πεντέλη εξαιρετικά δύσκολη σε επίπεδο διαχείρισης, τονίζοντας ότι επιδεινώθηκε στη διάρκεια της νύχτας, πράγμα μη σύνηθες, με τους επιστήμονες να αποφαίνονται ότι υπήρξαν στιγμές που οι ριπές των ανέμων έφθασαν τα 110 χιλιόμετρα την ώρα.
Ο κ. Στυλιανίδης ενέταξε στη δυσκολία της διαχείρισης της φωτιάς τη συνύπαρξη αστικού ιστού και πυκνού δάσους, ενώ για μία ακόμα φορά έκανε λόγο για κλιματική κρίση και όχι απλά για κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι σε επίπεδο συντονισμού και αποτελεσματικότητας τα πήγαν «όχι ευκαταφρόνητα». Ο κ. Στυλιανίδης είπε χαρακτηριστικά: «Είδαμε μία πυροσβεστική να δίνει τη μάχη παντού και κάθε ώρα, νύχτα-μέρα-απόγευμα.
Ενώσαμε δυνάμεις και καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολύ δύσκολη πυρκαγιά στην Πεντέλη. Ξεπέρασαν τους εαυτούς τους (οι πυροσβέστες), σε συνθήκες κλιματικής κρίσης και όχι πλέον κλιματικής αλλαγής. Απέδειξαν με σπάνια αυταπάρνηση το υψηλό αίσθημα καθήκοντος. Ο υπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του ακόμα προς τους 666 αστυνομικούς που συνέδραμαν, στους εθελοντές, στα στελέχη της δασικής υπηρεσίας και σε όλους όσοι ρίχτηκαν στη μάχη.
Σπίτια, εγκαταστάσεις, δάσος παραδόθηκαν στις φλόγες
Φλόγες έκαιγαν ανεξέλεγκτα, κατακαίοντας στο διάβα τους σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, εγκαταστάσεις, δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Κάτοικοι έτρεχαν πανικόβλητοι να σώσουν τις ζωές και τις περιουσίες τους, πυροσβέστες και εθελοντές μάχονταν δίχως αύριο σε ένα δυστοπικό τοπίο, αποπνικτικό και «αδιαπέραστο».
Οι προβλέψεις από προχθές το βράδυ ήταν δυσοίωνες για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική με επίκεντρο το μεγάλο μέτωπο της Πεντέλης. Με τις ριπές των ανέμων να φθάνουν τα 8 και 9 μποφόρ κατά τόπους και με τα εναέρια μέσα να είναι εκτός επιχειρησιακής δράσης, η φωτιά ήταν αδύνατον να οριοθετηθεί μέσα στη νύχτα. Έτσι, έκαιγε ανεξέλεγκτα για ώρες παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες πυροσβέστες στην πρώτη γραμμή του μετώπου πάλευαν με τις φλόγες, υπερβαίνοντας τα όρια των ανθρώπινων αντοχών.
Μεσημέρι πια της Τετάρτης οι ισχυρότατες δυνάμεις πυρόσβεσης, με την καταλυτική συνδρομή 19 εναέριων μέσων, κατάφεραν να «εξουδετερώσουν» το κυρίως πύρινο μέτωπο στην Πεντέλη, συνεχίζοντας ωστόσο τη μάχη της κατάσβεσης σε μικρότερες αλλά άκρως επικίνδυνες εστίες φωτιάς σε Διώνη, Δασαμάρι, Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.
Στον «πόλεμο» κατά των πυρκαγιών ρίχτηκαν μαζί με τους πυροσβέστες εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, ιδιώτες εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της αυτοδιοίκησης, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των δασικών υπηρεσιών, του ΕΚΑΒ και φυσικά εκατοντάδες αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν αναλάβει αφενός τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, αφετέρου βοηθούσαν στην απομάκρυνση κατοίκων από τις φλεγόμενες περιοχές υπό τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν και να καούν ζωντανοί.
Δεν ήταν λίγοι οι κάτοικοι εκείνοι, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι αρνούνταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και προσπαθούσαν όπως-όπως να τα προστατεύσουν με κουβάδες και λάστιχα ποτίσματος. Δραματικές ώρες γεμάτες αγωνία και απόγνωση.
Πολλά σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, κυρίως τα ξημερώματα της Τετάρτης, οπότε και οι άνεμοι ήταν εξαιρετικά ισχυροί. Η εικόνα για μία ακόμα φορά αποκαρδιωτική από το μέγεθος της καταστροφής.
Σοκ από την αυτοκτονία του ναυτικού στη θέα του καμένου σπιτιού του
Στην Ανθούσα ένας 81χρονος συνταξιούχος καπετάνιος έδωσε τέλος στη ζωή του με κυνηγετικό όπλο όταν αντίκρισε, για τρίτη φορά, καμένο το σπίτι του. Ο άτυχος άνδρας, όπως και αρκετοί άλλοι στην περιοχή, είχε δεχτεί μήνυμα στο 112 για εκκένωση και είχε αποχωρήσει μαζί με την σύζυγο του. Φαίνεται ωστόσο ότι το μετάνιωσε και επέστρεψε για να βοηθήσει στην κατάσβεση. Όταν είδε το σπίτι του να φλέγεται, κατέρρευσε. Πήρε το κυνηγετικό και αυτοπυροβολήθηκε. Τον βρήκαν νεκρό οι δικοί του που τον αναζητούσαν.
Διαρκούσης της μεγάλης φωτιάς στην Αττική που έκαιγε για σχεδόν 20 ώρες, τα νοσοκομεία είχαν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα. Επισήμως αναφέρεται ότι χρειάστηκε να μεταφερθούν με τραύματα ή αναπνευστικά προβλήματα 34 πολίτες ενώ σε 17 ακόμα πολίτες παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες χωρίς διακομιδή.
Ακόμα χρειάστηκε να γίνουν οργανωμένες εκκενώσεις σε δομές υγείας και παιδικής προστασίας καθώς και σε οίκους ευγηρίας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
Την ίδια ώρα οι αρμόδιες Αρχές εξετάζουν με μεγάλη προσοχή το ενδεχόμενο εμπρηστικών ενεργειών. Στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ διεξάγουν από κοινού έρευνες για την συλλογή ευρημάτων και υλικού από κάμερες ασφαλείας, η αξιοποίηση των οποίων θα μπορέσει πιθανότατα να διαφωτίσει το έργο τους.
Ήδη αστυνομικοί «σαρώνουν» κατοικίες και εγκαταστάσεις στην περιοχή της Πεντέλης και συλλέγουν υλικό από κάμερες ασφαλείας. Υπάρχουν μαρτυρίες που υποστηρίζουν ότι κάμερα ασφαλείας επιχείρησης έχει καταγράψει κάποιον άνδρα να βάζει φωτιά σε ξερόχορτα.
Μέγαρα: Εφιάλτης δίχως τέλος
Μεσημβρινές ώρες χθες, και πριν προλάβουν να πάρουν ανάσα για τη φωτιά στην Πεντέλη, σήμανε νέος συναγερμός για τις πυροσβεστικές δυνάμεις με την εκδήλωση ανεξέλεγκτης φωτιάς στα Μέγαρα, σηματοδοτώντας νέες εκκενώσεις οικισμών και μάχη με τις φλόγες υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, με μεγάλο κίνδυνο για τους ίδιους τους πυροσβέστες. Οι άνεμοι έπνεαν 7-8 μποφόρ, δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης, με τις φλόγες να «καταπίνουν» δασικές και γεωργικές εκτάσεις και να κατευθύνονται με ταχύτητα σε κατοικημένες περιοχές.
Σε πύρινο κλοιό και η Σαλαμίνα
Σε πύρινο κλοιό όμως τέθηκε και η Σαλαμίνα, με το δήμαρχο να διατυπώνει σαφείς υπόνοιες περί εμπρηστικού σχεδίου. Ουσιαστικά ξέσπασαν τρία διαφορετικά μέτωπα δίπλα στο κέντρο της πόλης με την εκκένωση και σε αυτήν την περίπτωση να είναι μονόδρομος. Μάλιστα, δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το ένα από τα δύο Κέντρα Υγείας του νησιού, με τους γιατρούς να μεταφέρουν τον εξοπλισμό.