Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΝΑΒΑΚΗ ΣΤΗΝ “Π” “Είμαστε η μόνη αυτοδιοικητική πρόταση στο Ηράκλειο”

Το όραμά της για ένα Δήμο ανθεκτικό, ασφαλή, φιλικό και αλληλέγγυο, περιγράφει σήμερα στην «Π» η επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο για σένα» Μαρία Καναβάκη, η οποία επιμένει να ζητά debate, από τους ανθυποψηφίους της, που όπως χαρακτηριστικά σημειώνει έχουν αρχίσει να ασχολούνται με θέματα που η ίδια είχε  βάλει ήδη,  στο τραπέζι του διαλόγου και της διεκδίκησης. Η Καναβάκη σχολιάζει με νόημα ότι η παράταξη της δεν είναι ούτε συνοθύλευμα ετερόκλητων παραγόντων, ούτε έχει δεσμεύσεις και «υποχρέωση» πουθενά, και η κατάκτηση αυτή για την ίδια αποτελεί καταγραφή μιας τεράστιας νίκης.

Η παράταξη «Ηράκλειο για Σένα» θα μπορούσε να είναι η συνέχεια της «Δύναμης Πολιτών»; Αν όχι τι διαφορετικό νοηματοδοτεί σε σχέση με το παρελθόν και τί καινούριο έχει να προτείνει στο Ηράκλειο;

Η παράταξη “Ηράκλειο Για Σένα” σε καμία περίπτωση δεν είναι η συνέχεια της “Δύναμης Πολιτών”. Αυτό είναι σαφές . Υπήρξα βασικό μέλος της “Δύναμης Πολιτών” και υπηρέτησα ως Αντιδήμαρχος τη Δημοτική Αρχή με συνέπεια, εργατικότητα και αφοσίωση. Αυτός ο κύκλος, όμως, έκλεισε, τελείωσε και θα κριθεί στην πορεία του χρόνου. Ο συνδυασμός “Ηράκλειο Για Σένα” είναι ένας νέος, ανεξάρτητος συνδυασμός που ‘γεννήθηκε’ από τις υγιείς, δημιουργικές και δραστήριες δυνάμεις της πόλης και αποτελεί τη μόνη αμιγώς αυτοδιοικητική πρόταση για το Ηράκλειο!

Ως επικεφαλής έχει ένα καθαρά αυτοδιοικητικό πρόσωπο, μία γυναίκα που γνωρίζει τον Δήμο, έχει εμπειρία, ξέρει, γνωρίζει και δεν θα χρειαστεί περίοδο χάριτος και περίοδο εκπαίδευσης, Εξάλλου, ο Δήμος Ηρακλείου δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Μαζί της είναι επίσης ικανά και έμπειρα στελέχη της Αυτοδιοίκησης αλλά και πολλά νέα πρόσωπα του Ηρακλείου που θα φέρουν την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού στην πόλη μας. Αυτή είναι η πρότασή μας, η αυτοδιοικητική μας επάρκεια και η βαθιά αλλαγή προσώπων που υπάρχει στον συνδυασμό μας. Μαζί μας το Ηράκλειο δεν θα χάσει ούτε μία μέρα!

Με ποιές σκέψεις κάνατε το μεγάλο βήμα της διεκδίκησης του Δήμου Ηρακλείου, μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον πιέσεων που καταγράφηκαν στον κομματικό χώρο αναφοράς σας που έθετε ζήτημα δημιουργίας τρίτου πόλου, αλλά και στο σύνθετο προεκλογικό τοπίο της Λότζια  που σε εκείνη τη χρονική συγκυρία είχε περισσότερες υποψηφιότητες.

Είμαι άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης, Αντιδήμαρχος πρώτης γραμμής για σχεδόν 10 χρόνια. Είχα εκφράσει δημόσια την πρόθεσή μου να είμαι μέλος και μέρος μιας ομάδας που θα έχει ρόλο και λόγο στον Δήμο Ηρακλείου. Μιας ομάδας που θεωρήσαμε χρέος και καθήκον μας να καταθέσουμε την πρότασή μας για τον Δήμο και την πόλη μας. Καμία πίεση δεν ένιωσα από πουθενά και κανένα πόλο δεν θελήσαμε να δημιουργήσουμε. Το Δήμο που υπηρετήσαμε με ζήλο και πάθος δηλώσαμε ότι θέλουμε να διεκδικήσουμε ως γνήσιοι Ηρακλειωτες που αγαπάμε την πόλη που γεννηθήκαμε , μεγαλώσαμε και ζούμε.

Χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς μηχανισμούς και συμφέροντα, χωρίς γραφεία βουλευτών από πίσω… Είμαι συνεπής και έντιμη απέναντι στον πολιτικό χώρο όπου ανήκω. Αλλά είμαι, επίσης και πάνω από όλα συνεπής απέναντι στον εαυτό μου, στις Ηρακλειώτισσες και τους Ηρακλειώτες και με καθαρα ματιά τις κοιτάζω και τους κοιτάζω και διεκδικώ την ψήφο τους.

Πώς αποτιμάται αυτοκριτικά τη μέχρι σήμερα πορεία σας στο Δήμο Ηρακλείου σε επίπεδο προσφοράς; Ποιοι είναι οι τομείς που κατά τη γνώμη σας καταγράψατε προσωπική επιτυχία;

Όλοι μας κρινόμαστε. Κι εγώ κρίνομαι όλα αυτά τα χρόνια από τους συμπολίτες μας. Αυτοκριτική κάνω και είμαι πολύ αυστηρή με τον εαυτό μου, έως και σκληρή. Δεν θα πω εγώ πού πέτυχα, θα πω ότι στέκομαι στη δημιουργία, τότε, του θεσμού του Κοινωνικού φροντιστηρίου ως Αντιδήμαρχος Παιδείας, αλλά και στην πρότυπη διαχείριση του προσφυγικού ως Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής. Επίσης, στη θητεία μου ως Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών την περίοδο της νόσου Covid αλλά και των αλλεπάλληλων κρίσεων. Και με μία σύνθεση Δημοτικού Συμβουλίου απλής αναλογικής που πήγε τον Δήμο σε πολλά θέματα πίσω αφού επικρατούσαν ο λαϊκισμός και η μικροπολιτική.

Παρ’ όλα αυτά οι νευραλγικές Διευθύνσεις που υπηρέτησα κράτησαν τον Δήμο όρθιο. Και με την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε μια και καλή ότι διαχειρίστηκα τα οικονομικά του δήμου με πλήρη διαφάνεια και εντιμότητα. Στη δυσκολότερη περίοδο των τελευταίων ετών με αντίξοες συνθήκες και παρέδωσα ένα ταμείο 21 εκ ευρώ. Ο Δήμος Ηρακλείου ούτε δανείστηκε, ούτε εκποίησε, είναι εντάξει στις υποχρεώσεις και φυσικά δεν χρεοκόπησε και δεν πτώχευσε. Μήνες τώρα τεχνηέντως και σκοπίμως κάποιοι σπιλώνουν το όνομα μου. Έως εδώ!

Θεωρείτε ότι προοπτικά μετά τις εκλογές θα μπορούσε η Λότζια να διοικηθεί μέσα από συνεργασία δημοτικών παρατάξεων (όχι ασφαλώς λόγω έλλειψης αυτοδυναμίας, διότι τέτοια περιθώρια δεν αφήνει ο εκλογικός νόμος), αλλά στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμπόρευσης δυνάμεων; Θα είχε η παράταξη σας θέση σε ένα τέτοιο σενάριο με δεδομένο ότι άνθρωποι του κομματικού σας χώρου βρίσκονται και σε άλλες παρατάξεις;

Η παράταξη μας είναι αυτόφωτη. Δεν είναι ούτε συνοθύλευμα ετερόκλητων παραγόντων, ούτε έχουν δεσμεύσεις και «υποχρέωση» πουθενά. Είμαστε παρόντες με στόχο τη νίκη και την ανάληψη της Διοίκησης του Δήμου. Δεν μπαίνουμε σε συζητήσεις τέτοιου τύπου ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές. Καταφέραμε κάτι πολύ μεγάλο. Έχουμε καταγράψει ήδη μια τεράστια νίκη. Τη γέννηση μιας ελεύθερης και ανεξάρτητης παράταξης που έχει τη δίκη της δυνατή φωνή, θα πορευτεί με τις δικές της αρχές και αξίες και τη δίκη της ξεκάθαρη αντίληψη για το Δήμο Ηρακλείου και την πόλη.

Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΝΑΒΑΚΗ ΣΤΗΝ “Π” 
“Είμαστε η μόνη αυτοδιοικητική πρόταση στο Ηράκλειο”
Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος;

Είναι έτοιμο το Ηράκλειο για την πρώτη γυναίκα Δήμαρχο; Ποιοι είναι οι πυλώνες του προγραμματικού λόγου σας για το Δήμο Ηρακλείου;

Το Ηράκλειο είναι ένας προοδευτικός τόπος και μπορεί χωρίς ανασφάλειες και στεγανά να εκλέξει Δήμαρχο μία γυναίκα όχι μόνον για το φύλο της αλλά για τις ικανότητες και τα χαρακτηριστικά της. Βασικές προγραμματικές μας θέσεις είναι ένας Δήμο ανθεκτικός, ασφαλής, φιλικός και αλληλέγγυος. Έχουμε τα ζητήματα πολιτικής προστασία στην πρώτη γραμμή όπως και την εσωτερική ανασυγκρότηση του Δήμου. Θέματα που πρώτοι εμείς βάλαμε στο τραπέζι ως προτεραιότητες και χαιρόμαστε που οι ανθυποψήφιοί μας αρχίζουν να ενδιαφέρονται για αυτά.

Προτεραιότητα μας η αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικής πηγής, η αντιμετώπιση της καθημερινότητας και παράλληλα ένας νέος στρατηγικός σχεδιασμός για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα του τόπου μας. Κι όλα αυτά πάνω από ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης αφού βασικό μας μέλημα είναι ο άνθρωπος να αισθάνεται προστασία και φροντίδα! Δουλεια και λύσεις για όλα! Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε ότι θα πρέπει πριν τις εκλογές να γίνει ένας ανοιχτός δημόσιος διακαναλικος διάλογος μεταξύ των υποψηφιων δημάρχων ώστε να αναπτυχθεί το πρόγραμμα όλων και να είναι ενήμεροι οι δημότες. Είμαι η πρώτη και η μόνη που έχω ζητήσει επανειλημμένως debate, και θα συνεχίσω να επιμένω σε αυτό.