ο κ. Μητσοτάκης με Αλέξη Τσίπρα,

Πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε για μία ακόμα φορά η πανδημία, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να διαξιφίζεται με τον Αλέξη Τσίπρα, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση.

Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο και αναφερόμενος στις απώλειες από την πανδημία, ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στον πρωθυπουργό «παταγώδη αποτυχία στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και απόκρυψη της αλήθειας», σημειώνοντας ότι έχουμε πάνω από 15.000 απώλειες.

«Όσο περισσότερα αρνητικά ρεκόρ καταγράφει η χώρα σε κρούσματα και θανάτους, τόσο περισσότερο παύετε να συζητάτε γι’ αυτά», είπε και πρόσθεσε: «Από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Κάθε εβδομάδα χάνουμε περίπου 300 ανθρώπους, δηλαδή ένα μικρό χωριό. Και εσείς συμπεριφέρεστε σαν να μην υπάρχει πια ο κορωνοϊός. Έχετε από μόνοι σας αποφασίσει τη λήξη της πανδημίας».

Καταλόγισε, δε, στην κυβέρνηση ότι «κρύβεται» και «κρύβει την αλήθεια και τον κίνδυνο» από τους πολίτες, δημιουργώντας ένα «κλίμα χαλαρότητας απέναντι στην απώλεια της ανθρώπινης ζωής», ενώ την κατηγόρησε ότι παρά την πανδημία άφησε υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία και «απέτυχε και στον στόχο για δημιουργία τείχους ανοσίας από τον καθολικό εμβολιασμό».

Είπε επίσης ότι η Ελλάδα «είναι μακράν τελευταία σε σύγκριση με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου στην εμβολιαστική κάλυψη». «Κάτι φταίει λοιπόν εδώ» σημείωσε, παρατηρώντας ότι στην Πορτογαλία η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει στο 88%. «Συγκρινόμαστε με χώρες της ανατολικής Ευρώπης» σημείωσε. Ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε αν ήταν λάθος η στρατηγική της καμπάνιας, σημειώνοντας ότι δεν καλούσε τους νέους να εμβολιστούν για να σώσουν τις ζωές τους, αλλά για να πάρουν 150 ευρώ και GB.

Με μια αναφορά στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά και την περιπέτεια με την υγεία της, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μιας και η σημερινή συζήτηση αφορά την υγεία, επιτρέψτε μου και από αυτό το βήμα να μεταφέρω εκ μέρους της Κ.Ο. της Ν.Δ. τις ειλικρινείς μας ευχές στην κ. Γεννηματά. Έδωσε και δίνει το μεγαλύτερο αγώνα με τη μεγαλύτερη αξιοπρέπεια» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μπαίνοντας στη συνέχεια στην ουσία της επίκαιρης ερώτησης, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δήθεν η κυβέρνηση, είπατε, έχει σφυρίξει τη λήξη του πολέμου κατά της πανδημίας. Πού το είδατε γραμμένο αυτό; Από πού προκύπτει; Η κυβέρνηση προτάσσει την αντιμετώπιση της πανδημίας, εξακολουθούμε να δίνουμε τη μάχη να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, εγώ κάνω τρεις συσκέψεις την εβδομάδα με το υγειονομικό επιτελείο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση η οποία διατρέχει το σύνολο της πολιτικής σας. Τα πραγματικά δεδομένα αφορούν τη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας από την πρώτη στιγμή που αυτή χτύπησε τη χώρα μας» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι όντως άσχημα η εικόνα της χώρας ως προς τους θανάτους λόγω COVID τον τελευταίο μήνα, ωστόσο στάθηκε στη συνολική εικόνα από την έναρξη της πανδημίας, προσθέτοντας ότι είναι άδικο να απομονώνεται τι συμβαίνει στη χώρα μόνο σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα δεν παρουσιάζει καμία υπερβάλλουσα θνητότητα λόγω COVID σε σύγκριση με την Ευρώπη. Καταλόγισε, δε, στον κ. Τσίπρα ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, τονίζοντας πως η μόνη απάντηση απέναντι στην πανδημία αυτή τη στιγμή είναι το εμβόλιο.

Όπως είπε, τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, ενώ στον αντίποδα, οι βλαβερές συνέπειες της COVID συνοδεύουν τους ασθενείς για πολλά χρόνια.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα εμβόλια αποδεδειγμένα σώζουν ζωές και επανέλαβε ότι είναι δεδομένη η θέση της κυβέρνησης. «Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν» υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι είναι και θέμα δικαιοσύνης απέναντι στους 6,6 εκατ. πολίτες που εμβολιάστηκαν. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι ανεμβολίαστοι εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και τόνισε ότι ο εμβολιασμός ανακουφίζει συνολικά το σύστημα υγείας, το οποίο έχει τη δυνατότητα, όπως είπε, να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα την πανδημία και τις υπόλοιπες ασθένειες.

«Όσο για τη δημόσια υγεία, αρκεί να ακουστεί μία πρόσφατη εκτίμηση των επιστημόνων» υποστήριξε προσθέτοντας:

«Αν οι ενήλικοι άνω των 60 είχαν εμβολιαστεί στο 95% αντί του 80% που δυστυχώς είναι σήμερα, οι διασωληνωμένοι αντί για 360 θα ήταν λίγο παραπάνω από 50» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε στοιχεία από την πανδημία. «Το ίδιο ισχύει και για συμπολίτες μας μικρότερης ηλικίας. Χάσαμε τρεις συμπολίτες μας ανεμβολίαστους 28, 30 και 39 ετών. Τι άλλο πρέπει να πούμε για να πείσουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και επιβεβλημένο» είπε και συμπλήρωσε: «Η ίδια η ζωή δείχνει ξεκάθαρα, ποιοι και που κινδυνεύουν. Όσο πιο πολλοί είναι οι εμβολιασμένοι σε μια περιοχή, τόσο λιγότερες οι νοσηλείες και οι απώλειες».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, λέγοντας ότι έχει χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και έχει και περισσότερους αρρώστους και θανάτους. «Η Κρήτη κατάφερε και κάλυψε το χαμένο έδαφος» είπε και συμπλήρωσε: «Τα εμβόλια αποδεδειγμένα σώζουν ζωές. Χρέος όλων μας να πείσουμε όσους διστάζουν να κάνουν αυτό το βήμα για το καλό τους και για το καλό των γύρω τους.

«Παντού στον πλανήτη η υγειονομική μάχη υπήρξε εθνική υπόθεση. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω για το τι έγινε στην πατρίδα μας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επιτιθέμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση υπογράμμισε «τα επιλεκτικά δεδομένα έγιναν πολύ συχνά αντικείμενο φτηνής αντιπολίτευσης. Με μία ρητορική που δηλητηριάζει την κοινή γνώμη, σπέρνει σύγχυση και εμποδίζει την υπέρβαση της κρίσης. Η σημερινή επίκαιρη ερώτηση που υπογράφει ο κ. Τσίπρας καταφέρνει να τα χωρέσει όλα. Ένα δεν περιέχει. Κάποια σοβαρή, τεκμηριωμένη πρόταση με ρεαλιστικές λύσεις».

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός είπε: «Στην αρχή μας λέγατε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια. Μετά ότι ξεστοκάρονται, οδηγώντας στην υπονόμευση ενός εκ των εμβολίων. Να αφήσω στην άκρη αυτά που λέγατε ότι μπορούν να αντικατασταθούν με εμβόλια Ρωσίας ή Κούβας και ότι υπάρχει κάποιο μαγικό φάρμακο το οποίο εμείς για κάποιο λόγο δεν το δίνουμε στους πολίτες.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει τι θα έκανε διαφορετικά αν βρισκόταν στην κυβέρνηση, καλώντας τον να παρουσιάσει προτάσεις. «Θα περίμενα λίγη περισσότερη συγκρότηση και δημιουργική κατάθεση προτάσεων για να διαψεύσετε όσους σας κατηγορούν, ότι σε κάθε δυσκολία βλέπετε μια ευκαιρία» είπε.

«Κάνατε σύγκριση με Πορτογαλία» συνέχισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα για να συμπληρώσει: «Πράγματι είναι μοντέλο, αλλά στην Πορτογαλία δεν υπήρξε ποτέ η πραγματική αμφισβήτηση της προσπάθειας εμβολιασμού. Παντού οι αντιεμβολιαστικές φωνές προέρχονται από τα άκρα. Εσείς ανεχτήκατε, ενθαρρύνατε μέσα στο κόμμα σας κ. Τσίπρα να υπάρχει διγλωσσία.