Εν μέσω θύελλας αντιδράσεων κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για το νέο ΕΣΥ που ιδιωτικοποιεί περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Κρήτης, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, το Σωματείο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Σύλλογοι Φοιτητών, τα Σωματεία συνταξιούχων, ξενοδοχοϋπαλλήλων, οικοδόμων, η ΕΛΜΕ και άλλοι φορείς, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης του Ηρακλείου, με αίτημα να μην έρθει στη ζωή μας αυτό το νομοσχέδιο που αλλάζει άρδην τη λειτουργία του δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας.
«Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και αυτό που θέλουμε είναι ένα αποκλειστικά δωρεάν σύστημα υγείας για όλους» φώναξαν οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση, ενώ οι υγειονομικοί έχουν υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους ότι αυτό το νομοσχέδιο βλάπτει όχι μόνο τους γιατρούς, αλλά κυρίως τους πολίτες που θα αντιμετωπίζονται ως πελάτες που πρέπει να πληρώνουν για να έχουν περίθαλψη μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και προβλέπει την προκήρυξη θέσεων γιατρών Ε.Σ.Υ., με καθεστώς μερικής απασχόλησης.
Κατά του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί όλες οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών της χώρας και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ωστόσο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, σχολιάζοντας αναφορές της αντιπολίτευσης για την αντίθεση ιατρικών συλλόγων και γιατρών του ΕΣΥ στις επίμαχες διατάξεις, είπε ότι «το νομοσχέδιο που έχει στόχο την ενδυνάμωση του ΕΣΥ, έχει την ισχυρή στήριξη της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και της Ένωσης Σπανίων Ασθενών και όλα τα άλλα, πιθανότατα, είναι συντεχνιακά».
«Ευτυχώς, και την επόμενη φορά η Νέα Δημοκρατία θα είναι κυβέρνηση και το νομοσχέδιο θα πάει καλά και το ΕΣΥ, θα πάει ακόμα καλύτερα» ήταν το σχόλιο που έκανε.
Ωστόσο η αντιπολίτευση κάνει λόγο για ένα νομοσχέδιο που δίνει τη χαριστική βολή στο ΕΣΥ, ενισχύει τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της Υγείας και βλάπτει σοβαρά την υγεία και την τσέπη των πολιτών που θα έχουν περίθαλψη, χωρίς να περιμένουν σε πολύμηνες λίστες, μόνο αν έχουν τη δυνατότητα να την πληρώνουν.
Στις χθεσινές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο, συμμετείχαν και οι 3 βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης, Σωκράτης Βαρδάκης και Χάρης Μαμουλάκης. Οι 3 βουλευτές με την παρουσία τους υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι «η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο βάζει ταφόπλακα στο δημόσιο σύστημα υγείας και πως δεν πρέπει να επιτραπεί η αλλαγή της φιλοσοφίας του ΕΣΥ που παγιώνει την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών υγείας».
“Όχι” στο νομοσχέδιο” λέει η Ιατρική Σχολή και οι φαρμακοποιοί
Διήμερη κατάληψη πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή από τους φοιτητές που αντιδρούν στην ψήφιση του νομοσχεδίου.
Ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής δηλώνει ότι συντάσσεται τόσο με τις θέσεις των φοιτητών Ιατρικής όσο και με τις θέσεις του ΠΙΣ, αλλά και της πλειοψηφίας των Ιατρικών Συλλόγων και των ιατρών όπως εκπροσωπούνται από τα συνδικαλιστικά τους όργανα.
Μεταξύ άλλων επισημαίνουν:
1.Οι μόνιμοι ιατροί του Ε.Σ.Υ. θα πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και να παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες.
2.Μονόδρομο ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ. αποτελούν οι προσλήψεις μόνιμων ιατρών σύμφωνα με τις υφιστάμενες και μελλοντικές αναγκαιότητες και η αύξηση των μισθών τους, που παραμένουν από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.
Αυτό εξάλλου επιτάσσει και η σχετική απόφαση του ΣτΕ. Σε ψήφισμα το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου “δηλώνει τη θέση του η οποία είναι υπέρ της δημόσιας δωρεάν υγείας, της ελεύθερης και ισότιμης πρόσβασης σε όλους τους συμπολίτες μας στις υπηρεσίες υγείας, στην οργάνωση και ανάπτυξη ενός υγειονομικού συστήματος το οποίο θα παρέχει τις υπηρεσίες του σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της ιατρικής και φαρμακευτικής επιστήμης, με πλήρη επάρκεια προσωπικού όπου αυτό χρειάζεται, και με αμοιβές αξιοπρεπείς και αντίστοιχες του ρόλου και των ευθυνών τους, για όλους τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας.
Δυστυχώς, όπως και στο θέμα του προσωπικού ιατρού, βλέπουμε να γίνονται προσπάθειες χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία, οι οποίες συνήθως καταλήγουν σε αποτυχία και δημιουργούν ανισότητες στην πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες. Αντίστοιχα και οι διατάξεις στο παρόν νομοσχέδιο θα οδηγήσουν σε μεγάλη αναστάτωση την λειτουργία των νοσοκομείων και των υπόλοιπων υγειονομικών δομών, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την υγειονομική περίθαλψη”. Η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων:
“Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας και ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται με μερική απασχόληση στα νοσοκομεία. Οι ρυθμίσεις αυτές θα αυξήσουν περαιτέρω την ιδιωτική δαπάνη υγείας και την προκλητή ζήτηση υπηρεσιών. Οι εν λόγω ρυθμίσεις είναι συνέχεια της θεσμοθέτησης των Απογευματινών χειρουργείων στα Νοσοκομεία επί πληρωμή των ασθενών.
Οι λίστες χειρουργείων θα μειωθούν με προσλήψεις προσωπικού, άνοιγμα του συνόλου των χειρουργικών αιθουσών, κίνητρα στους υγειονομικούς και όρια στην λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.
Το νομοσχέδιο εκχωρεί σε ιδιώτες τις δευτερογενείς διακομιδές με κρυφές και φανερές χρεώσεις στους ασθενείς και πολύ μεγαλύτερο κόστος για το Δημόσιο. Η λύση είναι οι δευτερογενείς διακομιδές να ανατεθούν στα νοσοκομεία με τη σύσταση οργανικών θέσεων οδηγιών στα νοσοκομεία και τις αναγκαίες προσλήψεις».