επεισόδια με δακρυγόνα και χημικά που έπεσαν από την τουρκική πλευρά στο σημείο συνοριακής διέλευσης στις Καστανιές του Έβρου

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο σημείο συνοριακής διέλευσης στις Καστανιές του Έβρου. Λίγο πριν τις 10.00 xθες σημειώθηκαν νέα επεισόδια με δακρυγόνα και χημικά που έπεσαν από την τουρκική πλευρά.

Όπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, πραγματοποιήθηκε χρήση χημικών και δακρυγόνων από την άλλη πλευρά, στην προσπάθεια να διασπαστούν οι ελληνικές δυνάμεις. Η ατμόσφαιρα έγινε γρήγορα αποπνικτική, με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να κρατήσουν τις θέσεις τους. Από τις 06.00 της Κυριακής ως τις 06.00 το πρωί της Δευτέρας από ελληνικής πλευράς έγιναν 9.877 αποτροπές εισόδου. Συνελήφθησαν 68 άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα.

 

Στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά χθες

Μετά την προχθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), τίθενται σε ισχύ τα μέτρα που αποφασίστηκαν για τη θωράκιση των συνόρων στις Καστανιές. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θέσει προ των ευθυνών της την Ευρώπη για το προσφυγικό και την ίδια ώρα στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, καθώς χθες, στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου έγινε 24ωρη στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά από το Δ’ Σώμα Στρατού.

Όπως αναφέρει το Δ’ Σώμα Στρατού, η άσκηση στον Έβρο θα διαρκέσει 24 ώρες και επισημαίνει τις περιοχές που οι κάτοικοι θα πρέπει να αποφεύγουν.

Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά: “Το Δ΄ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ανακοινώνει ότι, από την 02 Μαρτίου 2020 και καθ΄όλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα εκτελούνται βολές ευθυτενούς τροχιάς με πολυβόλα, τυφέκια και πιστόλια με πραγματικά πυρά, σε όλη την παρέβρια περιοχή όπως παρακάτω: Επικίνδυνες περιοχές είναι αυτές που περικλείονται από τα σημεία: α. ΕΦ Διλόφου – Λυκόνησος – Μουσμουλιές – ΕΦ Μαρασίων β. ΕΦ Μαρασίων -Δάσος Καστανιών – ΕΦ 1- Περιοχή αποτρεπτικού εμποδίου- ΕΦ 5-Πράσινη Πόρτα. γ. Πράσινη Πόρτα- ΕΦ 10- ΕΦ Γέφυρας Πυθίου. δ. ΕΦ Γέφυρας Πυθίου -ΕΦ Μαύρου Όγκου- ΕΦ 126- ΕΦ Σουφλίου-ΕΦΜανίτσας. ε. ΕΦ Μανίτσας -ΕΦ. Πλαγιές- Περιοχή Τυχερού- ΕΦ Γεμιστής- ΕΦ Γέφυρα Κήπων- ΕΦ Πετάλου- Αινήσιο Δέλτα. Στις παραπάνω περιοχές απαγορεύεται κάθε κίνηση ή παραμονή ατόμων, τροχοφόρων και ζώων κατά τις ώρες των βολών, για αποφυγή ατυχημάτων. Βλήματα μη εκραγέντα, που τυχόν θα βρεθούν, να μη μετακινηθούν και να ειδοποιείται άμεσα η πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή”.

Στο μεταξύ, στις 7.30 π.μ. έγινε  ο ελλιμενισμός του επιβατηγού/οχηματαγωγού πλοίου Superfast XI στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου θα φιλοξενηθούν αστυνομικοί που μετακινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στον νομό Έβρου για την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. Το πλοίο της εταιρείας Superfast, που απέπλευσε από την Πάτρα και θα χρησιμοποιηθεί ως πλωτό ξενοδοχείο, έχει ναυπηγηθεί το 2002, είναι μήκους 200 μέτρων, διαθέτει 198 καμπίνες και είναι χωρητικότητας 1.800 επιβατών.

Η περιοχή στις Καστανιές παραμένει υπό πολιορκία με τα επεισόδια να είναι συνεχή.  Οι μετανάστες βλέπουν την ελπίδα που τους πούλησαν οι τουρκικές αρχές να σβήνει με τις συνθήκες στον Έβρο δύσκολες και έτσι ξεσπούν.

Εκατοντάδες πρόσφυγες – μετανάστες, που έχουν κατασκηνώσει στις Καστανιές, επετίθετο κατά διαστήματα εκσφενδονίζοντας πέτρες, ξύλα και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο βρεθεί μπροστά τους, εναντίον των παρατεταγμένων δυνάμεων που προσπαθούσαν να αμυνθούν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

 

Στρατός στο σημείο συνοριακής διέλευσης στις Καστανιές του Έβρου

“Τουρκική περίπολος έκοβε τον φράχτη”

Ο Σταύρος Τζιαμαλίδης, πρόεδρος κοινότητας Καστανιών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ  περιέγραψε την κατάσταση ως εξαιρετικά δύσκολη: “Έχουν πολύ μεγάλη βοήθεια από τους Τούρκους οι μετανάστες. Τουρκική περίπολος έκοβε τον φράχτη για να βοηθήσει τους μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα. Πρόλαβε η δική μας περίπολος και προχώρησε στην αποκατάσταση του φράχτη. Οι κάτοικοι είναι ψύχραιμοι, έχουν υπομονή, θέλουν να βοηθήσουν την κατάσταση όπως μπορούν”.