Μ. Θεμιστοκλέους: Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσουν τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος  μιλώντας στο MEGA ανέφερε πως τουλάχιστον 55.000 περιστατικά βρίσκονται σε λίστα αναμονής χειρουργείων πάνω από 4 μήνες, στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα μόλις ξεκινήσουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία.

«Η χώρα μας έχει λίστα αναμονής, η οποία είναι ένας δείκτης που μετράμε στο σύστημα πόσο οι πολίτες περιμένουν να χειρουργηθούν. Αυτό που κάναμε τους τελευταίους μήνες είναι ότι καταγράψαμε πόσο περιμένουν οι πολίτες σε διάφορα νοσοκομεία και στις κλινικές και υπάρχει διαφορά ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή. Έχουμε περισσότερη αναμονή στη Θεσσαλονίκη απ’ ό,τι στην Αθήνα.

Έχουμε 102.000 άτομα να βρίσκονται σε λίστα αναμονής, τα 45.000 είναι από 0 έως 4 μήνες αναμονής που θεωρείται καλό χρονικό διάστημα και τα 55.000 που έχουν αναμονή μεγαλύτερη των 4 μηνών», είπε.

Όπως ξεκαθάρισε, δεν υπάρχει αναμονή για χειρουργεία που αφορούν καρκινοπαθείς. «Η χώρα μας βρίσκεται στην καλή θέση να μην έχουμε αναμονή στα ογκολογικά περιστατικά και να μην έχουμε αναμονή σε μεγάλες, βαριές επεμβάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Τα χρήματα που είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι για τα 55.000 περιστατικά που περιμένουν πάνω από 4 μήνες. Ως προς τη σειρά προτεραιότητας, αρχίζει από το παλαιότερο προς το νεότερο. Όποιος περιμένει περισσότερο χρόνο έχει σειρά προτεραιότητας», είπε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε ότι τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία αναμένονται να τεθούν σε λειτουργία εντός του Μαρτίου, ενώ μετά την ομαλοποίηση της λίστας αναμονής θα ακολουθήσουν τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή.

«Το υψηλότερο ποσό που μπορεί να δώσει κανείς για μία εξαιρετικά βαριά επέμβαση, όπως ένα καρδιοχειρουργικό χειρουργείο ή ένα πολύ δύσκολο νευροχειρουργικό χειρουργείο είναι γύρω στα 2.000 ευρώ και είναι σαφώς χαμηλότερα από τον ιδιωτικό τομέα. Για αυτά τα περιστατικά έχουμε έξι διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα την επέμβαση και το ποσό αυτό πηγαίνει για τη χειρουργική ομάδα», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας.

«Ο θεσμός των απογευματινών ιατρείων δεν είναι ελληνική πατέντα, είναι κάτι που τα δημόσια συστήματα υγείας εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες. Είναι τρόπος ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Και στη χώρα μας εδώ και 20 χρόνια έχουμε απογευματινά ιατρεία. Δεν καταργείται η δωρεάν υγεία, είναι τρόπος να ενισχυθεί η δωρεάν υγεία» απάντησε σε σχετική ερώτηση.