Το θέμα της μετακίνησης γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο με “εντέλλεσθε” στην Κρήτη φέρνει με ερώτηση στη Βουλή η βουλευτής της “Ελληνικής Λύσης” Σοφίας Ασημακοπούλου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
“Σε έκτακτη ανάγκη βρίσκονται αρκετά νοσοκομεία στην Κρήτη και ενδεικτική εικόνα αυτής της κατάστασης είναι η μετακίνηση γιατρών από τις Παθολογικές Κλινικές του Βενιζέλειου Νοσοκομείου του Ηρακλείου, προκειμένου να καλυφθούν τα πολυάριθμα κενά στο υποστελεχωμένο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου.
Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, υπάρχει κίνδυνος παραιτήσεων από γιατρούς στο Βενιζέλειο και ήδη καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, ώστε να μεταπειστούν και να αποτραπούν κάποιες παραιτήσεις.
Η κατάσταση είναι τόσο επείγουσα, που εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων του Βενιζέλειου συνάντησαν την εισαγγελέα Ηρακλείου, προκειμένου να την ενημερώσουν για την επικινδυνότητα της κατάστασης, αλλά και για τα ένδικα μέσα που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν. Υποστήριξαν, ενώπιόν της, πως ο κίνδυνος για σοβαρή υγειονομική κρίση στα νοσοκομεία του νησιού, εν μέσω θέρους και αδειών, είναι πολύ μεγάλος.
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ως άνω Τριμελής Επιτροπή Ιατρών, επισημαίνεται ότι, οι επιλογές της διοίκησης του Βενιζέλειου και της 7ης ΥΠΕ δημιουργούν κίνδυνο κατάρρευσης των ταλαιπωρημένων Παθολογικών κλινικών του εν λόγω νοσοκομείου. Ήδη, δε, εδώ και πολλούς μήνες, οι ιατροί των Παθολογικών κλινικών υπερβαίνουν το ασφαλές όριο εφημεριών που προβλέπει ο νόμος, προκειμένου να βγαίνουν τα προγράμματα εφημέρευσης, ζητώντας, μάλιστα, βοήθεια από ιατρούς άλλων τμημάτων.
Επίσης, ενώ προσπαθούν να συνέλθουν από την τρικυμία της πρόσφατης «πανδημίας» και να επαναφέρουν λειτουργίες που είχαν ανασταλεί, να ξανανοίξουν κλειστά ιατρεία και να ξανασχεδιάσουν δραστηριότητες και εκπαιδευτικές διαδικασίες, που έχουν μείνει πίσω, η διοίκηση του Βενιζέλειου, σε συνεργασία με την διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, «εντέλλουν» τους παθολόγους των Παθολογικών κλινικών του Βενιζέλειου, να κάνουν ένα σημαντικό αριθμό εφημεριών στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου εδώ και πολύ καιρό, έχει στεφθεί με αποτυχία η εξεύρεση ουσιαστικής λύσης στο πρόβλημα της επαρκούς στελέχωσης της εκεί Παθολογικής. Αντίθετα, οι ιατροί του Βενιζέλειου:
«καλύπτουν περιστασιακά το πρόβλημα», ως «περαστικοί» ιατροί, λειτουργώντας υπό συνθήκες που εγκυμονούν κίνδυνο για την υγεία των πολιτών, ενώ, εκτίθενται και οι ίδιοι σε ανασφαλείς συνθήκες εργασίας”.