Πότε θα έχουμε τον νέο ή, για την ακρίβεια, τον πραγματικό ΒΟΑΚ; Ή αν θέλετε τη… Μινωική Οδό όπως έχει προταθεί να ονομαστεί;
Το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί, εάν πρώτα δεν δοθεί μια σοβαρή και τεκμηριωμένη απάντηση στο «πού θα βρεθούν τα χρήματα»!
Όλα τα άλλα -ακόμη και ο προβληματισμός για τα διόδια- είναι καφενειακές συζητήσεις.
Κουβέντα να γίνεται στα… κοινωνικά δίκτυα. Και σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα, η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται πως βρήκε την απάντηση, έχει έναν σχεδιασμό τον οποίο επεξεργάζεται και σύντομα θα ανακοινώσει
Το σίγουρο είναι ένα: Λεφτά για τον ΒΟΑΚ υπάρχουν, αλλά εκτός… Κρήτης! Η «Π» αποκαλύπτει σήμερα τον σχεδιασμό για το πού θα βρεθούν τα λεφτά για τον δρόμο.
Τι συμβαίνει με το δρόμο
Ας δούμε όμως τι συμβαίνει πραγματικά με τον δρόμο αυτόν. Σαράντα χρόνια και πλέον φαγούρα για έναν δρόμο στην Κρήτη, Για τη μοναδική πια μεγάλη περιφέρεια της χώρας που έμεινε χωρίς σύγχρονο αυτοκινητόδρομο και όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών δηλώνουν αποφασισμένες να τον κατασκευάσουν. Αλλά δεν ξέρουν πώς! Διότι μιλάμε για έναν δρόμο, 310 χιλιομέτρων, από την Κίσαμο μέχρι τη Σητεία με πολλά προβλήματα- γι’ αυτό η καταρχήν ιδέα είναι να γίνει ένας κλειστός αυτοκινητόδρομος από τα Χανιά στο Ηράκλειο και «μετά βλέπουμε».
Το κόστος αυτού του δρόμου (Χανιά- Ηράκλειο- Χερσόνησος) υπολογίζεται κοντά στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Ίσως και λιγότερο με τις τελικές εκπτώσεις , αλλά είναι βέβαιο ότι στο τέλος της διαδρομής θα φτάσει εκεί πάνω. Ποιος θα βάλει αυτά τα χρήματα; Το ελληνικό Δημόσιο; Ξεχάστε το. Η Ευρωπαϊκή Ένωση; Δεν το κάνει πλέον. Ένα εργολαβικό κονσόρτσιουμ που θα μπορεί για χρόνια να εκμεταλλεύεται τον δρόμο; Και από πού θα εισπράττει; Μην βιαστείτε να πείτε από τα διόδια διότι έχουν μετρηθεί και εβρέθηκαν… λειψά!
«Ο δρόμος έχει κυκλοφοριακό φόρτο μεγάλο αλλά όχι όσο νομίζουν οι Κρητικοί. Δέκα χιλιάδες αυτοκίνητα από Ηράκλειο- Χανιά δεν αρκούν να δώσουν τα χρήματα που πρέπει να πάρει κάποιος ιδιώτης» λένε στελέχη του υπουργείου στην “Π”.
«Με εισπράξεις κοντά στα 15 εκατομμύρια ευρώ είναι αδύνατο να πάρεις πίσω σε βάθος εύλογου χρόνου κοντά στα 2 δισ ευρώ που θα είναι μαζί με τους τόκους το τελικό κόστος του έργου. Οπότε ας ξεχάσουμε την προφανή επιλογή “κάνουμε το δρόμο, βάζουμε διόδια, βγαίνει το κόστος”. Δεν βγαίνει!
Και τότε τι κάνουμε; Δεν θα γίνει ο δρόμος;
«Έχουμε βρει τη λύση. Γίνεται επεξεργασία ενός σχεδίου να χρηματοδοτηθεί από την υπόλοιπη Ελλάδα το έργο του ΒΟΑΚ. Όπως έγινε σε άλλα έργα. Όπως χρηματοδοτήθηκε η Ιονία Οδός, η Ολυμπία Οδός».
Ναι, είναι αλήθεια ότι το συνολικό κόστος κατασκευής της Ολυμπίας Οδού- από την Ελευσίνα σε Κόρινθο- Πάτρα- ανήλθε σε 1,487 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από ένα συνδυασμό ιδιωτικών κεφαλαίων (τραπεζικά δάνεια και ίδια κεφάλαια), ευρωπαϊκών κονδυλίων, τη συμβολή των χρηστών και το Ελληνικό Δημόσιο. Και αυτή η συμβολή των χρηστών ήταν διόδια που πληρώνονταν στην Αττική!
Το μυστικό
Ποιο είναι λοιπόν το… μεγάλο μυστικό για τη χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ; Που δεν είναι και τόσο μυστικό, γιατί το ξεμασκάρωσε στις 9 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης:
«Το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ατελές και πολύ πρόχειρο», είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Θα μελετήσουμε δυνατότητες χρηματοδότησης αυτού του αυτοκινητοδρόμου και ενδεχομένως να αξιοποιήσουμε έσοδα από επεκτάσεις άλλων συμβάσεων παραχώρησης για να χρηματοδοτήσουμε το συγκεκριμένο έργο το οποίο είναι ένα έργο πνοής για την Κρήτη» είπε επί λέξει.
Για να… μεταφράσουμε λοιπόν: Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός σημαίνει ότι ο ΒΟΑΚ θα χρηματοδοτηθεί επιπλέον από τα διόδια άλλων περιοχών. Όπως η Αττική Οδός που σύντομα θα έχει επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης. Εκεί πληρώνουν… 300.000 αυτοκίνητα που διέρχονται, τα λεφτά είναι πολλά και πχ το δυτικό της κομμάτι μπορεί να συνεισφέρει ένα ποσό της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο για τον ΒΟΑΚ.
«Είναι ένα σχέδιο που επεξεργαζόμαστε και σύντομα θα έχουμε απαντήσεις» λένε από το υπουργείο, αλλά αναγνωρίζουν πως «εάν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές δεν υπάρχει άλλη λύση» λένε.
Ο δρόμος
Ο ΒΟΑΚ θέλει πάντως και νέες χαράξεις και βελτιώσεις. Μέχρι τώρα έχουν αναβαθμιστεί 11 χιλιόμετρα περιμετρικά των Χανίων, 7 χιλιόμετρα περιμετρικά του Ρεθύμνου, 25 χιλιόμετρα περιμετρικά του Ηρακλείου, ενώ 9,1 χιλιόμετρα στο τμήμα Γούρνες – Χερσόνησος ολοκληρώθηκαν πρόσφατα.
Αναλυτικότερα, έχουν ήδη κατασκευαστεί με διατομή αυτοκινητοδρόμου 22 μέτρων οι παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και το τμήμα Ηράκλειο – Γούρνες ενώ κατασκευάζεται το τμήμα Γούρνες – Χερσόνησος. Έχουν, επίσης, κατασκευαστεί με διατομή 12,50 μέτρων, τα τμήματα Χερσόνησος – Μάλια και Άγιος Νικόλαος – Καλό Χωριό, ενώ κατασκευάζεται το Αυχένας Αγκαθιάς – Σητεία.
Η παράκαμψη Ηρακλείου μετασκευάστηκε μεταξύ 2002 και 2011 και το 2005 παραδόθηκε ο Α/Κ Ατσιποπούλου στην παράκαμψη Ρεθύμνου.
Παρέμβαση στη Bουλή
Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης παρενέβη κατά τη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών για το θέμα του ΒΟΑΚ. Με αφορμή την ενημέρωση της Επιτροπής από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, κ. Ιωάννη Τσακίρη, ο Νίκος Ηγουμενίδης επανέφερε το θέμα, ρωτώντας δημόσια τον κ. Τσακίρη για τη στάση της σημερινής Κυβέρνησης.
«Κύριε Υπουργέ, υπάρχει ένας σχεδιασμός, ένας ρεαλιστικός σχεδιασμός και ένα μελετημένο χρηματοδοτικό σχέδιο για τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης», ανέφερε ο Νίκος Ηγουμενίδης για όλες τις ενέργειες της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Και απευθυνόμενος στον αρμόδιο για το ΕΣΠΑ υπουργό ρώτησε: «Πρόκειται για το μεγαλύτερο κομμάτι του οδικού δικτύου της Κρήτης, που δεν αφορά ούτε έναν μικρό Δήμο που δεν έχει τεχνική υπηρεσία, ούτε σε κάποιες αιτιάσεις που αναφερθήκατε στην παρουσίασή σας και θα μας δοθεί η δυνατότητα να τοποθετηθούμε μετά», τόνισε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Ηγουμενίδης συνέχισε: «Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης, ακυρώνουν αυτό τον σχεδιασμό και θα ήθελα εάν μπορείτε να μου απαντήσετε, στο εξής: Τι σχεδιάζετε σε σχέση με αυτό το έργο;
«Όσον αφορά στον Βόρειο Άξονα Κρήτης, νομίζω ότι πάλι τεχνικές λεπτομέρειες του Υπουργείου Υποδομών και το μόνο το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι είναι πολύπαθο το έργο, ενταγμένο είναι αυτή τη στιγμή, αν δημοπρατηθεί και γίνει θα προχωρήσει» (Πρακτικά Βουλής, Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, 16.10.2019).