Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή ημέρα αφού σήμερα αλλά και κάθε Τετάρτη από δώ και στο εξής η κυβέρνηση θα εξετάζει και θα αξιολογεί τα επιδημιολογικά δεδομένα ώστε να λαμβάνει αποφάσεις για τις περιοχές που “κοκκινίζουν” ενόψει μάλιστα και του Δεκαπεντάυγουστου.
Μάλιστα, η πιο δύσκολη περίοδος σχετικά με τον αριθμό του θετικών κρουσμάτων και την εξάπλωση του ιού στην Ελλάδα, θα είναι πιθανότατα το χρονικό διάστημα μεταξύ 10 με 12 Αυγούστου.
Το επόμενο νησί που βρίσκεται σε “κόκκινη” επιτήρηση είναι η Πάρος ωστόσο εκεί εφαρμόζεται ένα νέο “μοντέλο” μέτρων με εντατικούς ελέγχους σε καταστήματα όπου παρατηρείτο έντονος συνωστισμός.
Για την αποφυγή επιβολής νέων μέτρων, και τον Αύγουστο θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι στα νησιά, προκειμένου να εντοπιστούν αυτοσχέδια πάρτι σε σπίτια ή ακόμα και σκάφη.
Την ίδια στιγμή, έχουν ενταθεί οι έλεγχοι σε λιμάνια, αεροδρόμια αλλά και στην εστίαση.
Τα επόμενα νησιά που φαίνεται να “κοκκινίζουν” είναι η Σαντορίνη, Ρόδος, Κρήτη και έπονται Ζάκυνθος και Κέρκυρα.
Την ίδια ώρα με την πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού των παιδιών 12 έως 15 ετών να ανοίγει την Παρασκευή, εντείνεται η προσπάθεια να χτιστεί όσο το δυνατόν ταχύτερα επαρκές τείχος ανοσίας, απέναντι στην ευρεία διάδοση της μετάλλαξης δέλτα. Οι επιστήμονες ανησυχούν, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη των νεότερων ανθρώπων είναι χαμηλή, τη στιγμή που στα νοσοκομεία εισάγονται ολοένα και περισσότεροι ασθενείς κάτω των 50 ετών.
Eνδεικτικό είναι ότι ο ένας στους δύο που νοσηλεύονται στις εντατικές είναι κάτω των 65 ετών.
Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώνονται καθημερινά στη χώρα, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι βρισκόμαστε ήδη στο τέταρτο κύμα της πανδημίας που τροφοδοτείται από τη μετάλλαξη Δέλτα. Το μεγάλο στοίχημα είναι η αποφυγή της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα, που έχει επικρατήσει και στη χώρα μας. Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι σε νησιά, λιμάνια και ξενοδοχεία, ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας.
Το χειρότερο σενάριο
Στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα αναφέρθηκε χθες το πρωί ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Όπως εξήγησε στο MEGA, λόγω παραθεριστικής περιόδου θα υπάρξει νέα κινητικότητα. «Το χειρότερο σενάριο είναι 3.400 κρούσματα την ημέρα. Το πιο ήπιο σενάριο είναι για 2.800 κρούσματα την ημέρα» τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 73% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, δηλαδή το 83% των ενηλίκων.
«Τώρα έχουμε 48% πλήρους ανοσίας από εμβολιασμό. Μαζί με τους νοσούντες, έχουμε 58% ανοσία. Ο στόχος είναι να μην αυξηθεί το ποσοστό αυτών που νόσησαν και δίνουν ανοσία, αλλά αυτών που εμβολιάστηκαν και δίνουν ανοσία» υπογράμμισε.
«Αν φτάσουμε στο 73-75% εμβολιασμών» συνέχισε, «θα υπάρχει σαφέστατη και ταχεία αποκλιμάκωση και έναν καλό χειμώνα. Αν μείνουμε στο 53% (σ.σ. μέχρι τα μέσα Αυγούστου), θα έχουμε μια πρώτη κορύφωση πριν τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά μετά θα έχουμε μια συνέχιση του τέταρτου κύματος το φθινόπωρο, από τέλος Σεπτεμβρίου και έπειτα».
Οι εμβολιασμένοι που νοσούν και τα παιδιά
Από την πλευρά του, ο πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης αναφέρθηκε στους εμβολιασμένους που νοσούν. «Σε πολλές από τις εμβολιαστικές πράξεις και προγράμματα, όπως και της γρίπης, υπάρχει η πιθανότητα να κολλήσεις. Όμως στους εμβολιασμένους η νόσος διαδράμει ήπια. Και σε αυτούς που θα χρειαστούν νοσηλεία, έχουν ελάχιστες πιθανότητες για μια σοβαρή νοσηλεία», είπε.
Σχολιάζοντας την περίπτωση του Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος έχει νοσήσει δύο φορές από covid ενώ είναι εμβολιασμένος, έκανε λόγο για μια περίπτωση που δεν είναι συχνή. «Βρισκόμαστε σε διαδικασία ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης. Το ποσοστό των ανθρώπων που νόσησαν δύο φορές είναι πολύ σπάνιο», ανέφερε.
Μιλώντας για τον εμβολιασμό των παιδιών, ο κ. Λουκίδης έκανε λόγο για δύσκολη εξίσωση, καθώς όπως είπε «οι μελέτες είναι μικρές και περιορισμένες». Προέκρινε έτσι ότι «πρέπει να προηγηθούν τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα και σαφέστατα πρέπει να είναι μια εξίσωση στην οποία πρέπει να υπάρχει η συναίνεση της οικογένειας».
Αναφερόμενος ο καθηγητής στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών σημείωσε: «Δεν επιτρέπεται οι εκπαιδευτικοί να είμαστε στο 60-70% στους εμβολιασμούς και να ζητάμε στους άλλους να εμβολιαστούν. Εμείς πρέπει να είμαστε πρώτοι και μετά οι υπόλοιποι».
Ενίσχυση εμβολιασμών από φθινόπωρο
“Οι εμβολιασμοί ενδέχεται να χρειαστούν ενίσχυση το φθινόπωρο”, δηλώνει στο iatropedia.gr o Kαθηγητής Επιδημιολογίας, Άγγελος Χατζάκης.
Σοβαρή και έγκαιρη προετοιμασία από τους αξιωματούχους και της Υγείας και τους επικεφαλής των κρατών θα πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα, για να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη «κρίση αποτελεσματικότητας» του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19. Η χορήγηση τρίτης δόσης σε ειδικές, αλλά πολύ κρίσιμες ομάδες του πληθυσμού θα είναι απαραίτητη για την προστασία των ίδιων των πολιτών, αλλά και των συστημάτων Υγείας, τονίζει ο Kαθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης.
“Από δω και ύστερα, δηλαδή κατά τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα υπάρξει μια “κρίση αποτελεσματικότητας του εμβολίου”, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr και εξηγεί:
“Απ’ ό,τι είδαμε στο Ισραήλ, τα εμβόλια παραμένουν πολύ δραστικά σε ό,τι αφορά βαριές νοσηλείες και εισαγωγές σε ΜΕΘ. Όσο περνάει ο καιρός, όμως, δεν είναι τόσο δραστικά ως προς το να ελέγχουν την ασυμπτωματική λοίμωξη. Δηλαδή εκεί που βλέπαμε να ελέγχεται η ασυμπτωματική λοίμωξη με τα εμβόλια στο 85%, τώρα έχει πέσει στο 50% με 60%”, τονίζει ο Καθηγητής.