«Ενωμένη Ομοσπονδία» με επικεφαλής τον κ. Χαράλαμπο Λεκάκη και «Αγωνιστική Συσπείρωση», με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Βασιλάκη στις εκλογές της ΟΕΒΕΝΗ
Σε μία κρίσιμη περίοδο για την οικονομία της χώρας, διεξάγονται αύριο, Τετάρτη, οι αρχαιρεσίες της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Ηρακλείου.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 10 το πρωί και οι εκλογές θα ολοκληρωθούν στις 8 το βράδυ στα γραφεία της Ομοσπονδίας(Βλαστών 10-  Παλαιό Ιπποκράτειο).
Στις αρχαιρεσίες κατέθεσαν συμμετοχή οι παρακάτω συνδυασμοί, «Αγωνιστική Συσπείρωση ΕΒΕ Ηρακλείου», με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Βασιλάκη, και «Ενωμένη Ομοσπονδία», με επικεφαλής τον κ. Χαράλαμπο Λεκάκη, ο οποίος διεκδικεί τρίτη θητεία στο τιμόνι της ΟΕΒΕΝΗ.

Οι επικεφαλής των συνδυασμών μιλούν στην «Π» για την κρισιμότητα των αυριανών εκλογών.

Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Ηρακλείου

Χαρ. Λεκάκης: «Χρειαζόμαστε γενναία μέτρα»

Ο κ. Λεκάκης
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης

«Τα κύρια χαρακτηριστικά που συνθέτουν ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον παραμένουν ακόμη ζητούμενα», τονίζει ο κ. Λεκάκης.

Η συνέντευξή του έχει ως εξής:

Οι εκλογές γίνονται σε μία περίοδο κρίσιμη για τους επαγγελματίες, λόγω ασφαλιστικού, αλλαγών στη φορολογία και άλλων εξελίξεων. Πώς μπορεί η διοίκηση της ΟΕΒΕΝΗ να απαντήσει στις ανάγκες των μελών της;

«Όντως οι εκλογές γίνονται σε μια δύσκολη περίοδο και αυτό γιατί τα χρόνια της κρίσης με τις υπερχρεώσεις, τη μηδενική χρηματοδότηση και το άδικο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα έχουν «γονατίσει» τους μικρομεσαίους επαγγελματίες.

Δυστυχώς τα κύρια χαρακτηριστικά που συνθέτουν ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον παραμένουν ακόμη ζητούμενα.

Η διοίκηση της ΟΕΒΕΝΗ με ένα ισχυρό Δ.Σ., με  τεκμηριωμένες προτάσεις και θέσεις, με την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που προέρχεται από τις μελέτες της ΓΣΕΒΕΕ και  με στοχευμένες συναντήσεις με τα συναρμόδια Υπουργεία, μπορεί και πρέπει να απαντήσει στις ανάγκες των σωματείων μελών της και των Ε.Β.Ε.,  έχοντας μια δική της αναπτυξιακή «ατζέντα» έτσι ώστε να μην αποκλειστούν, όπως συνήθως συμβαίνει, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από την οποία οικονομική ανάκαμψη έχουμε τα επόμενα χρόνια».

Τα τελευταία χρόνια, πόσο έχει αλλάξει ο χάρτης της αγοράς στο Ηράκλειο και τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση;

«Δυστυχώς μετά από αυτά τα 11 χρόνια κρίσης ο χάρτης της τοπικής αγοράς έχει αλλάξει. Πάνω από 2.500 επιχειρήσεις έχουν κλείσει και οι άλλοτε κεντρικοί εμπορικοί  δρόμοι της πόλης μας έχουν μετατραπεί σε  δρόμους – φαντάσματα. Αυτό συνέβη γιατί οι επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο ήταν οι εμπορικές και μεταποιητικές.

Το συνδικαλιστικό κίνημα διεκδικεί και αγωνίζεται με όποια μέσα έχει, αλλά για να αλλάξει το τοπίο πρέπει να αλλάξει η οικονομική πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις και να μπει επιτέλους στο επίκεντρο η μικρομεσαία επιχείρηση.

Πρέπει να ανασχεδιάσουν τις πολιτικές που ακολουθούν και να λάβουν άμεσα μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας τάξης. Χρειαζόμαστε γενναία μέτρα, όπως η μείωση των έμμεσων και άμεσων φόρων, σταθερό ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα, μείωση της γραφειοκρατίας και κυρίως  υιοθέτηση της αρχής «προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις» στη νομοθεσία. Πριν την ψήφιση ενός νόμου ή την εφαρμογή μιας κανονιστικής πράξης θα πρέπει να αναλύονται οι επιπτώσεις των διατάξεων στη λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων».

Ποια θα είναι η πρώτη σας κίνηση αν αύριο αναλάβετε τα ηνία της Ομοσπονδίας;

«Ο προγραμματισμός μας περιλαμβάνει σημαντικούς άξονες δράσης ώστε να στηρίξουμε αποτελεσματικά την επιχειρηματικότητα μέσα σε αυτό το δύσκολο και πολύπλοκο περιβάλλον.

Δράσεις πρώτης προτεραιότητας  μεταξύ άλλων είναι σίγουρα η ισχυροποίηση του θεσμικού ρόλου της Ομοσπονδίας με σκοπό την ενίσχυση της διαπραγματευτικής της ικανότητας, η ανάδειξη νέων συνδικαλιστών από τα πρωτοβάθμια σωματεία (νέα πρόσωπα – νέες ιδέες) και η δημιουργία ενός Κέντρου Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων όπου μέσα από αυτό θα μπορούν οι επιχειρηματίες να ενημερώνονται για τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, τα ενεργά προγράμματα πρόσληψης προσωπικού».

 

Δημ. Βασιλάκης: «Να γίνει δυνατή  η φωνή μας»

 

Δημήτρης Βασιλάκης
Ο Δημήτρης Βασιλάκης

«Όταν παίρνονται σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος όλων των μικρών, τότε δυστυχώς η θέση των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών θα συνεχίσει να χειροτερεύει» αναφέρει ο κ. Δημήτρης Βασιλάκης.

Η συνέντευξή του έχει ως εξής:

Οι εκλογές γίνονται σε μία περίοδο κρίσιμη για τους επαγγελματίες, λόγω ασφαλιστικού, αλλαγών στη φορολογία και άλλων εξελίξεων. Πώς μπορεί η διοίκηση της ΟΕΒΕΝΗ να απαντήσει στις ανάγκες των μελών της;

«Καταρχάς να πούμε ότι οι όποιες αλλαγές προωθεί η σημερινή κυβέρνηση είναι συνέχεια όσων είχε πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η προηγούμενη των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ πριν από αυτόν, με στόχο πάντα να υπάρξει συρρίκνωση του μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι διαχρονικά διακαής στόχος της ΕΕ και του ΣΕΒ,( άλλωστε αυτό έχει δηλώσει η οργάνωση των βιομηχάνων επανειλημμένα).

Επομένως και στην περίοδο της «ισχνής ανάπτυξης» που διανύουμε, δεν θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο για την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων ΕΒΕ. Αντίθετα θα χειροτερέψει η θέση τους σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας, αφού οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις όχι μόνο απολαμβάνουν νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια, αλλά και σημαντικές επιδοτήσεις μέσο διαφόρων προγραμμάτων που «τρέχουν» και υπηρετούν τον στόχο της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Η ΟΕΒΕΝΗ σε αυτή την συγκυρία μπορεί να παίξει πολύ συγκεκριμένο ρόλο. Όχι μόνο ενημερώνοντας τα μέλη της – τα πρωτοβάθμια σωματεία δηλαδή, ώστε να κάνουν το ίδιο με την σειρά τους – αλλά  και οργανώνοντας τους αγώνες των αυτοαπασχολουμένων και μικροεπαγγελματιών σε συντονισμό με τους εργαζόμενους, τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα.

Εμείς, ως παράταξη που εκφράζει ακριβώς τα συμφέροντα των μικρομεσαίων ΕΒΕ, αυτό θα κάνουμε. Δηλαδή θα πιέσουμε ώστε η ΟΕΒΕΝΗ να κινηθεί σε μια τέτοια κατεύθυνση. Για αυτό και ζητάμε την ψήφο των συναδέλφων μας  ώστε η φωνή μας να είναι όσο γίνεται πιο δυνατή στο νέο ΔΣ».

Τα τελευταία χρόνια πόσο έχει αλλάξει ο χάρτης της αγοράς στο Ηράκλειο και τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση;

«Υπάρχει μια σχετική κινητικότητα τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας που έχει να κάνει με την αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας σε κάποιους κλάδους, χωρίς όμως να εξασφαλίζει ούτε μακροπρόθεσμα  ούτε πολύ περισσότερο μεσοπρόθεσμα τους όρους επιβίωσης των χιλιάδων μικρών και ατομικών επιχειρήσεων, που είτε είναι νέες,  είτε παλαιότερες.

Πιστεύουμε ότι ένα μικρό τμήμα αυτών θα εξελιχθεί στην κατεύθυνση της μεγέθυνσης, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα τους θα συνεχίσει να παλεύει για το μεροκάματο, όπως λέμε.

Όταν και σήμερα συνεχίζει να υπάρχει η βαριά φορολογία, όταν εξαρθρώνεται το ασφαλιστικό σύστημα με τον νόμο της κυβέρνησης που ιδιωτικοποιεί παραπέρα υγεία και πρόνοια και μετατρέπει τις συντάξεις σε φιλοδώρημα, όταν παίρνονται σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος όλων των μικρών, τότε δυστυχώς η θέση των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών θα συνεχίσει να χειροτερεύει.

Για μας λοιπόν η διέξοδος βρίσκεται στην πάλη. Στη κατεύθυνση να αντιμετωπιστούν η αντιλαϊκή επίθεση της Κυβέρνησης και της ΕΕ και αυτό από κοινού  με τους εργαζόμενους και τη μικρομεσαία αγροτιά. Πιστεύουμε στη δύναμη της κοινωνικής συμμαχίας, η οποία  μπορεί και πρέπει να εκφράζεται στη βάση, με κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις.

Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στα διάφορα «προγράμματα» ενίσχυσης των ΜμΕ, που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το τυρί στη φάκα για να καταπιούν οι χιλιάδες μικροεπαγγελματίες το δόλωμα της δήθεν «δίκαιης ανάπτυξης», προκειμένου πιο εύκολα να αποδεχτούν την επίθεση εναντίον τους, που κάποιοι θα την βαφτίσουν και πάλι «υγιή ανταγωνισμό», ο οποίος βέβαια μόνο τέτοιος δεν μπορεί να είναι».

Ποια θα είναι η πρώτη σας κίνηση, αν αύριο αναλάβετε τα ηνία της Ομοσπονδίας;

«Καταρχάς εμείς καλούμε τους συναδέλφους μας αντιπροσώπους στην ΟΕΒΕΝΗ να μας ενισχύσουν αποφασιστικά στις εκλογές στις 4 Μάρτη.

Ανεξάρτητα από το πόσες θέσεις θα έχουμε στο ΔΣ, θα καταθέσουμε την ψήφο που θα λάβουμε ως εγγύηση ότι θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμβάλουμε στην ανασύνταξη του κινήματος των αυτοαπασχολουμένων και μικρομεσαίων επαγγελματιών.

Στην περίπτωση δε που κάποια στιγμή αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ομοσπονδία, η δική μας αντίληψη θα είναι στην κατεύθυνση να γίνει η ΟΕΒΕΝΗ πραγματικά ένας αγωνιστικός πόλος συσπείρωσης των συναδέλφων μας, που σήμερα έχουν στρέψει την πλάτη τους στα σωματεία  και στην Ομοσπονδία, μη πιστεύοντας ότι με τη σημερινή κατάσταση που υπάρχει μπορούν να παίξουν τον ρόλο που πραγματικά έχουν ανάγκη οι χιλιάδες ΕΒΕ της περιοχής μας».