δικαιοσύνη

Η κούρσα για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στον χώρο της Δικαιοσύνης έχει ήδη ξεκινήσει, με τις διαδικασίες να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Σε 24 ημέρες από σήμερα, ύστερα από τρία χρόνια στο «τιμόνι» της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και έπειτα από 41 χρόνια στο εισαγγελικό σώμα, αποχωρεί λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας ο εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Βασίλης Πλιώτας, ο οποίος αφήνει πίσω του σημαντικότατη παρακαταθήκη για τους νεότερους συναδέλφους του.

Την ίδια μέρα, δηλαδή στις 30 Ιουνίου 2022, οπότε λήγει και το δικαστικό έτος, αποχωρεί, επίσης λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Δημήτρης Σκαλτσούνης, ύστερα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, έχοντας φτάσει να υπηρετήσει τον θεσμό από την κορυφαία θέση στην πυραμίδα της διοικητικής δικαιοσύνης.

Στο… παρασκήνιο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ήδη ακούγονται, κατά το συνήθως συμβαίνον στη διάρκεια της διαδρομής για την επιλογή ηγεσίας στα Ανώτατα Δικαστήρια, ονόματα συγκεκριμένων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, από τη δεξαμενή των οποίων θα επιλεγούν ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, για την πιο νευραλγική και κρίσιμη θέση της ποινικής δικαιοσύνης, όσο και ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η τυπική διαδικασία, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, μετά την επιστροφή από το προγραμματισμένο ταξίδι του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα από τις ΗΠΑ.

Η ανάδειξη για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, θα γίνει φέτος για πρώτη φορά, με βάση τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, στον οποίο περιλαμβάνεται διάταξη, βάσει της οποίας τίθεται περιορισμός στην αποκαλούμενη «βουτιά» στην επετηρίδα των ανώτατων δικαστών και εισαγγελέων. Ετσι στο «κάδρο» των υποψηφίων μπαίνουν, επί της ουσίας, οι 10 αρχαιότεροι για κάθε θέση.

Ακρόαση

Υπό το νέο θεσμικό πλαίσιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναμένεται τις επόμενες ημέρες, όπως προβλέπει ο νόμος, να αποστείλει τον σχετικό κατάλογο με τα ονόματα των υποψηφίων για τις κορυφαίες θέσεις της ποινικής και διοικητικής δικαιοσύνης, ώστε να κληθούν σε ακρόαση από τους προέδρους στη Βουλή, που αποτελεί και το πρώτο στάδιο πριν από την τελική επιλογή τους, η οποία γίνεται έπειτα από δική του εισήγηση και με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Για την επιλογή του νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ο διάδοχος του Βασίλη Πλιώτα θα προέρχεται από το εισαγγελικό ή το δικαστικό σώμα. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, το γεγονός ότι τόσο στην πρόσφατη διοικητική ολομέλειά της η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όσο και η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος έχουν ξεκάθαρα τοποθετηθεί, ζητώντας από την κυβέρνηση η επιλογή να γίνει αυστηρά και μόνο από υποψηφίους αντεισαγγελείς του Ανώτατου Δικαστηρίου.