ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία θα κορυφωθούν σήμερα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 48ης επετείου του Πολυτεχνείου.

Στο Ηράκλειο οργανώνεται συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Μηνύματα για την επέτειο έχουν στείλει, μεταξύ άλλων, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, ο σύλλογος εκπαιδευτικών «Δ. Θεοτοκόπουλος», ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σωκράτης Βαρδάκης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλοι φορείς και οργανώσεις.

Από το πρωί της Δευτέρας άνοιξαν οι πύλες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στη Στουρνάρη για την 48η Επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται σήμερα με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Στον χώρο του Ιδρύματος βρίσκονται φοιτητικοί σύλλογοι, ενώ το Ίδρυμα θα μείνει ανοιχτό μέχρι σήμερα για τον κόσμο που θα ήθελε να αποτίσει φόρο τιμής.

Περίπου 6.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί, ενώ σε αστυνομικό κλοιό βρίσκονται όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα για την αποφυγή καταλήψεων.

Η αρχή του τέλους για τη Χούντα

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα.

Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου το άρμα που βρισκόταν απέναντι από την κεντρική πύλη έλαβε εντολή να εισβάλει. Έπεσε πάνω στην πύλη και την έριξε, παρασέρνοντας στο διάβα του μία κοπέλα που ήταν σκαρφαλωμένη στον περίβολο κρατώντας την ελληνική σημαία.

Οι μοίρες των ΛΟΚ, μαζί με ομάδες -μυστικών και μη- αστυνομικών, εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο και κυνήγησαν τους φοιτητές, οι οποίοι πηδώντας από τα κάγκελα προσπάθησαν να διαφύγουν στους γύρω δρόμους. Τους κυνηγούσαν αστυνομικοί, πεζοναύτες, ΕΣΑτζήδες. Αρκετοί σώθηκαν βρίσκοντας άσυλο στις γύρω πολυκατοικίες, πολλοί συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γενική Ασφάλεια και στην ΕΣΑ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, στις 17 Νοεμβρίου συνελήφθησαν 840 άτομα. Όμως, μετά τη Μεταπολίτευση, αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανακρινόμενοι, ανέφεραν ότι οι συλληφθέντες ξεπέρασαν τα 2.400 άτομα. Οι νεκροί επισήμως ανήλθαν σε 34 άτομα. Στην ανάκριση που διενεργήθηκε το φθινόπωρο του 1975 εναντίον των πρωταιτίων της καταστολής εντοπίστηκαν 21 περιπτώσεις θανάσιμου τραυματισμού. Ωστόσο, τα θύματα πρέπει να ήταν πολύ περισσότερα, διότι πολλοί βαριά τραυματισμένοι, προκειμένου να διαφύγουν τη σύλληψη, αρνήθηκαν να διακομιστούν σε νοσοκομείο.

Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος κήρυξε στρατιωτικό νόμο, αλλά στις 25 Νοεμβρίου ανατράπηκε με πραξικόπημα. Πρόεδρος ορίστηκε ο αντιστράτηγος Φαίδων Γκιζίκης και πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος. Όμως ο ισχυρός άνδρας του νέου καθεστώτος ήταν ο διοικητής της Στρατιωτικής Αστυνομίας, ταξίαρχος Δημήτριος Ιωαννίδης, που επέβαλε ένα καθεστώς σκληρότερο από εκείνο του Παπαδόπουλου.

Η δικτατορία κατέρρευσε στις 23 Ιουλίου του 1974, αφού είχε ήδη προηγηθεί η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο Γκιζίκης και ο αντιστράτηγος Ντάβος, διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού, κάλεσαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να επιστρέψει στην Ελλάδα για να επαναφέρει τη δημοκρατική διακυβέρνηση.