Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το «Μητσοτάκης γιοκ» του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κι εκφράζει πλέον ανοικτά τη δυσαρέσκεια του στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού.
Μετά από τα σενάρια που θέλουν τον Τούρκο πρόεδρο να αποτελεί φερέφωνο του Πούτιν και να δρα κατόπιν εντολών με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε τη λογική των ίσων αποστάσεων και της ουδετερότητας.
«Ελπίζουμε το θετικό κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία θα επανέλθει» ανέφερε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ντάνα Σπίναν, χωρίς ωστόσο να κάνει κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.
Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν, αρκέστηκε να απαντήσει ότι «σε γενικές γραμμές προωθούμε και ενθαρρύνουμε την καλή συνεργασία μεταξύ ηγετών, ειδικότερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και ελπίζουμε ότι το θετικό κλίμα θα επανέλθει και θα αντικατοπτριστεί σε δηλώσεις και δράσεις στην περιοχή».
Στη συνέχεια πάντως, η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε:
«Συνεχίζουμε να καθοδηγούμαστε από τα σχετικά ψηφίσματα ασφαλείας των Η.Ε., βάσει των οποίων η όποια απόπειρα για εγκατάσταση σε οποιοδήποτε μέρος της πόλης, από μη κατοίκους της, είναι μη αποδεκτή. Καμία δράση δεν πρέπει να αναληφθεί στα Βαρόσια, η οποία δεν είναι συμβατή με αυτά τα ψηφίσματα. Το άνοιγμα νέων τμημάτων της παραλίας, ή η προετοιμασία για τη θερινή περίοδο, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, είναι ένα ακόμα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση».
Τέλος, σχετικά με το οικονομικό «πρωτόκολλο» που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, η Επιτροπή ανέφερε τα εξής: «Η ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου είναι βασικά θεμέλια της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και η χρήση ενός ποινικού νόμου ως μέσου πίεσης σε επικριτικές φωνές είναι απαράδεκτη». Έντονη όμως ήταν και η απάντηση της ελληνικής πλευράς.
«Η Αθήνα δεν θα πέσει στην παγίδα της όξυνσης που προσπαθεί να επιβάλλει η Τουρκία, εμείς αποφασίζουμε αν πρέπει να οξύνουμε την κατάσταση» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σχολιάζοντας την επίθεση του Τούρκου προέδρου στον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Θα πρότεινα να μείνουμε στη σοφή απάντηση που δόθηκε από ελληνικής πλευράς. Δεν υπάρχει λόγος να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο ή να μπούμε στην διαδικασία απαντήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κογκρέσο ήταν εξαιρετική, ωστόσο δεν ειπώθηκε κάτι εκτός ορίων των πάγιων ελληνικών θέσεων, επομένως δεν κατανοεί την τουρκική αντίδραση.
Σημείωσε ότι η Τουρκία μερικές φορές διαπραγματεύεται με ιδιόρρυθμο τρόπο, εκτός της συνήθους διπλωματικής πρακτικής, αλλά δεν θα εξηγήσουμε την τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου. Εμείς αναφερόμαστε με σεβασμό στον κ. Ερτογάν, όπως αρμόζει σε όλους του ηγέτες, υποστήριξε.
«Εμείς δεν ακολουθούμε την οξύτητα, ούτε αντιδρούμε με τρόπο που θα επιβάλει η άλλη πλευρά. Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης, αν το κρίνουμε, θα οξύνουμε επειδή η ελληνική κυβέρνηση το αποφασίζει».
Πρόσθεσε ότι η τουρκική προκλητικότητα αποτελεί απόλυτη τεκμηρίωση των ελληνικών επιχειρημάτων, καθώς «επιβεβαιώνει αυτά που λέμε».
Ερωτηθείς αν υπάρχει πεδίο ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο κ. Δένδιας είπε χαρακτηριστικά πως «διάλογος με καθεστώς ύβρεων, έχει μια δυσχέρεια, για να το πω κομψά».
Πρόσθεσε ότι εμείς έχουμε διατυπώσει την επιθυμία να υπάρχει επικοινωνία, αλλά δεν μπορεί να γίνει διάλογος, όταν έχουμε υπερπτήσεις.
Για τον Eastmed, με αφορμή και το ταξίδι Τσαβούσογλου στο Ισραήλ, ο κ. Δένδιας είπε ότι «εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να συνομιλεί με φίλους μας η Τουρκία, δεν θέλουμε να αποκλείσουμε την Τουρκία από τίποτα, αλλά πρέπει να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες. Ο αγωγός θα κριθεί στη βάση οικονομικών στοιχείων. Το γεωπολιτκό επιχείρημα έχει απαντηθεί».
Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε παράλληλα ότι δεν ζούμε την καλύτερη φάση στα ελληνοτουρκικά, «είχαμε την προσδοκία ότι θα μπαίναμε σε φάση μη όξυνσης, αλλά οι προσδοκίες δεν επαληθεύτηκαν. Εμείς δεν θα ανεχθούμε την παραβατικότητα, θα υπερασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και θα προβάλουμε την τουρκική παραβατικότητα για να δείξουμε στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα απειλείται».
Για την επίσκεψη στην Αλβανία σχολίασε πως ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, ενώ αναφορικά με δηλώσεις της Αλβανίδας ομολόγου του σημείωσε ότι «η απάντηση δόθηκε επί τόπου».